Sommerpodcast: Den danske konkurrencestat

AJOUR: Få beskrivelser af det danske samfund har vakt så meget kritik og vrede følelser som konkurrencestaten. Men hvad er en konkurrencestat egentlig? Altinget: ajour har ophavsmanden til begrebet og teorien, professor Ove Kaj Pedersen i studiet.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Abonner via iTunes her | Find os i Spotify her | RSS-feed her

Præmisser for dansk velfærd blev dramatisk forandret først med den økonomiske krise i 1970'erne og siden den nye globale frimarkedsøkonomi i løbet af 1980'erne og 1990'erne.

Reaktionen på det blev overalt i Vesten – også i Danmark – at staterne blev konkurrencestater. Kampen om vækst og velstand blev fra da af drivende for udviklingen af dansk velfærd. Men debatten om det udeblev lige indtil forhenværende finansminister Bjarne Corydon (S) erklærede sin tro på konkurrencestaten.

Men så eksploderede den også, og den er både blevet kritiseret for at være borgerlig og for at være betonsocialdemokratisme.

Hvad er op og ned? Og er Mette Frederiksens mere klassiske socialdemokrati og hendes sejr ved FV19 ensbetydende med, at konkurrencestaten er på vej ud?

Altinget: ajours sommerferie-serie om politik i Danmark har ophavsmanden til teorien om konkurrencestaten, professor dr.phil. Ove Kaj Pedersen i studiet.

Abonner via iTunes her | Find os i Spotify her | RSS-feed her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00