Sparekrav på konsulenter vækker bekymring

INDKØB: Socialdemokratiet vil sikre mere velfærd ved besparelser på konsulenter, men har i første omgang droppet et egentligt konsulentloft i økonomiaftalen med Danske Regioner. Det er godt, for resultatet risikerer at blive dyrt, lyder det fra kommuner, regioner, erhverv og professor.

Regeringen lagde vægt på ønsket om flere såkaldt varme hænder ved præsentationen af årets økonomiaftale med Danske Regioner, men var landet på en blød formulering om brug af eksterne konsulenter.
Regeringen lagde vægt på ønsket om flere såkaldt varme hænder ved præsentationen af årets økonomiaftale med Danske Regioner, men var landet på en blød formulering om brug af eksterne konsulenter.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Færre management-bureaukrater fra konsulentbureauer. Flere pædagoger, lærere og andre velfærdshænder til den offentlige sektor.

Det er opskriften på mere velfærd fra Socialdemokratiet, der ønsker at barbere tre milliarder af det offentliges konsulentforbrug.

Men udsætter man de politiske visioner for et virkelighedstjek, kan realiteterne blive ganske anderledes, advarer kommuner og regioner.

De frygter, at besparelser i den størrelsesorden tværtimod vil svække udførelsen af helt centrale opgaver i det offentlige.

Moderne sygehusdrift kræver moderne it-systemer, og her er vi altså nødt til at bruge kyndige fagfolk, som vi hyrer ind til en afgrænset opgave.

Karin Friis Bach (R)
Formand for sundhedsudvalget , Danske Regioner

"Hvis udgifterne til konsulenter skal reduceres markant, så kan det få betydning for både driften og udviklingen i sundhedssektoren," skriver Karin Friis Bach (R), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, til Altinget.

Hun påpeger, at it-medarbejdere er helt uundværlige, hvis regionerne skal fortsætte med at digitalisere og effektivisere.

"Moderne sygehusdrift kræver moderne it-systemer, og her er vi altså nødt til at bruge kyndige fagfolk, som vi hyrer ind til en afgrænset opgave," skriver Karin Friis Bach.

I første omgang går regeringen da også blødt til værks. I økonomiaftalen med Danske Regioner, som blev præsenteret onsdag, er der ingen krav om loft over antallet af konsulenter. I stedet skal der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal "se på veje til at nedbringe anvendelsen af eksterne konsulenter i stat og regioner", som det hedder. I økonomiaftalen med KL kan man læse, at KL også skal deltage i denne arbejdsgruppe.

{{toplink}}
Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Dokumentation

Det siger økonomiaftalerne om konsulenter:

Anvendelse af eksterne konsulenter
Der er en høj faglighed i den offentlige sektor og mange dygtige medarbejdere. Dermed er der potentiale for at løse flere opgaver uden brug af eksterne konsulenter. Det kan frigøre ressourcer til at forbedre velfærden. Regeringen og Danske Regioner er på den baggrund enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på veje til at nedbringe anvendelsen af eksterne konsulenter i stat og regioner og løbende følge op på, om udviklingen går i den rigtige retning.

Læs hele økonomiaftalen her.

Af regeringens økonomiaftale med KL, som blev præsenteret fredag, fremgår det, at også KL skal sidde med i arbejdsgruppen, der skal forsøge at finde konsulentbesparelser.


0:000:00