Debat

Spastikerforening: KL-spin er uværdigt

REPLIK: Det er både uværdigt og misvisende, når KL forsøger at påvirke de igangværende forhandlinger om servicelovens voksenbestemmelser ved at sige, at handicapområdet er udgiftsdrivende. Sådan skriver Spastikerforeningens Mogens Wiederholt i en replik til KL.

Socialministeriets tal viser ifølge Mogens Wiederholt, at udgifterne til handicapområdet har været faldende over de seneste mange år.<br>
Socialministeriets tal viser ifølge Mogens Wiederholt, at udgifterne til handicapområdet har været faldende over de seneste mange år.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Wiederholt
Direktør, Spastikerforeningen

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

KL har aldrig lagt skjul på, at økonomi og økonomisk styrbarhed er en af de vigtige drivkræfter for KL i den aktuelle drøftelse om en revision af serviceloven. Og mere konkret er der næppe tvivl om, at KL betragter "tilbudsviften" som et afgørende værktøj, når det handler om at give kommunerne større mulighed for at styre økonomien på handicapområdet.

Tilbudsviften - og ikke mindst det nye substitutionsprincip - skal give kommunerne den mulighed for at prioritere og styre økonomien – især på voksenhandicap-området, som blev aftalt i økonomiaftalen mellem KL og regeringen i 2013 og 14.

Misvisende mavefornemmelser
Det svage led i KL’s argumentation er imidlertid, at socialministeriets tal viser, at udgifterne til handicapområdet har været faldende over de seneste mange år. Og det ændrer de mavefornemmelser og løse tal, KL tirsdag bringer frem i Altinget intet ved.

KL forsøger at påvirke de igangværende forhandlinger om en reform af servicelovens voksenbestemmelser. Det er rent spin, som alene tjener det formål, at skabe et billede af handicapområdet som udgiftsdrivende, selv om det modsatte faktisk er tilfældet.

Mogens Wiederholt
Direktør i Spastikerforeningen

Kommunernes udgifter til voksenhandicap-området var således det samme beløb i kroner og ører i 2014, som det var i 2007 – og fra 2009 til 2014 er udgiften faldet med ca. 1.7 milliarder. Med den udvikling er det svært at fastholde et hovedsynspunkt, som bygger på, at udgifterne til handicapområdet eksploderer og er helt ustyrlige. De tørre tal viser jo det stik modsatte. Og det har vores medlemmer mærket på den hårde måde.

Derfor var vi noget forundrede, da KL skød økonomiforhandlingerne i gang med følgende bredside:

"Vi oplever et stort udgiftspres inden for en række kerneområder i kommunerne. Især udgifterne til udsatte voksne og handicappede tynger (…),” skrev Martin Damm, Armlægning om kommunernes økonomi skudt i gang, KL’s hjemmeside 11. maj 2016. Og i Altinget i dag forsøger KL at råbe endnu højere.

Udgiftsfald tyder på at fortsætte
Hvor kom det lige fra? Så sent som den 28. april 2016 skriver KL i en analyse af kommunernes regnskaber for 2015, at kommunernes udgifter til ældre området stiger, mens udgifterne til voksenhandicappede falder.

Alt tyder med andre ord på, at det udgiftsfald, vi har set siden 2009, fortsætter i 2015.

Når KL – til trods for den indsigt – alligevel buldrer løs med stigende udgifter til voksenhandicap-området, så er forklaringen simpel: KL forsøger at påvirke de igangværende forhandlinger om en reform af servicelovens voksenbestemmelser. Det er rent spin, som alene tjener det formål at skabe et billede af handicapområdet som udgiftsdrivende, selv om det modsatte faktisk er tilfældet.

Det er uværdigt og en helt urimelig måde at bruge sin position på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00