Staten fordobler huslejen til Mærsk Tårnet for Københavns Universitet

BYGGESTRID: Københavns Universitets udgifter til Mærsk Tårnet vokser med mere end 30 millioner kroner årligt som følge af statens budgetoverskridelser. Helt vildt og urimeligt, mener V og R. Universitetet har anlagt voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen.

Mærsk Tårnet blev indviet i begyndelsen af 2017 og har siden vundet en række priser for sin arkitektur.
Mærsk Tårnet blev indviet i begyndelsen af 2017 og har siden vundet en række priser for sin arkitektur.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det prisbelønnede forskningstårn på Nørrebro er blevet en økonomisk torn i øjet på Københavns Universitet.

Universitetets husleje til Mærsk Bygningen er steget fra 29 til 63,6 millioner kroner årligt, viser et folketingssvar fra boligminister Kaare Dybvad (S). 

Og det vil kunne mærkes, påpeger universitetet.

“Vi taler om 30 millioner kroner ekstra hvert eneste år. Regner man det om til årsværk, så taler vi om cirka 60 forskere og undervisere. Det er da til at tage og føle på,” siger universitetsdirektør Jesper Olesen.

De tal her lyder helt vildt i mine ører, og det er noget, som vi bliver nødt til at se nærmere på.

Ulla Tørnæs
Uddannelses- og forskningsordfører, Venstre

Når universiteter, med undtagelse af CBS og DTU, skal have nye bygninger eller laboratorier, er det Bygningsstyrelsen, der er ejer af og ansvarlig for byggeriet, og universiteterne der lejer sig ind. Det følger af den såkaldte SEA-ordning.

Betaler for alle omkostninger 
Huslejen på Mærsk Tårnet er steget, fordi omkostningerne til byggeriet er overskredet markant, og, som det fortolkes af Bygningsstyrelsen, er Københavns Universitet forpligtet til at betale husleje efter de faktiske byggeomkostninger.

Det er en klassisk sag om, at alle bygningsomkostninger væltes over på os som lejer, uanset årsagen til overskridelserne, og uden at vi faktisk har mulighed for at påvirke byggeriet. Det finder vi ikke er rimeligt og heller ikke i overensstemmelse med Finansministeriets vejledning til administrationen af SEA-ordningen.

Jesper Olesen
Universitetsdirektør, Københavns Universitet

Men det er en fremgangsmåde, som Københavns Universitet finder stærkt kritisabel.

“Det er en klassisk sag om, at alle bygningsomkostninger væltes over på os som lejer, uanset årsagen til overskridelserne, og uden at vi faktisk har mulighed for at påvirke byggeriet. Det finder vi ikke er rimeligt og heller ikke i overensstemmelse med Finansministeriets vejledning til administrationen af SEA-ordningen,” siger Jesper Olesen.

“Lyder helt vildt”
Mærsk Tårnet er en tilbygning til Panum-instituttet, og hovedparten af etagerne er bemandet af forskergrupper inden for sundhedsvidenskab.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00