Statens Kunstfond får kritik fra statsrevisorer

RIGSREVISION: Statsrevisorer kritiserer Statens Kunstfond for uklare kriterier ved tildeling af kunststøtte og savner dokumentation for, at de tildelte penge er brugt rigtigt.

Statens Kunstfond har pligt til at følge op på, at pengene bliver brugt rigtigt, mener statsrevisor Britt Bager (V).
Statens Kunstfond har pligt til at følge op på, at pengene bliver brugt rigtigt, mener statsrevisor Britt Bager (V).Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

I 2018 uddelte Statens Kunstfond 549,3 millioner kroner i kunststøtte.

Her af har 16 procent af de personer og projekter, der har modtaget støtte, ikke kunne dokumentere at have brugt tilskuddet i overensstemmelse med formålet.

Det viser en beretning om tilskudsforvaltningen i Statens Kunstfond, som Rigsrevisionen står bag. Og det giver anledning til kritik fra statsrevisorerne, der bestilte undersøgelsen i december 2018.

”Uanset hvad man bruger statens penge til, så har dem, der uddeler pengene, en forpligtelse til at følge op på, at pengene bliver brugt rigtigt. Når Statens Kunstfond uddeler pengene, skal de sikre, at de bliver brugt på det, der er aftalt,” siger Britt Bager (V), der ved siden af sit kulturordførerskab er en af Folketingets seks udpegede statsrevisorer.

Når Statens Kunstfond uddeler pengene, skal de sikre, at de bliver brugt på det, der er aftalt.

Britt Bager
Statsrevisor

Uklare kriterier
Derudover peger statsrevisorerne på, at Kunstfondens kriterier for tildeling af tilskud i en række tilfælde ikke har været tilstrækkeligt klare.

”Det gør det vanskeligt at afgøre, om de ansøgere, der modtager tilskud, er dem, der i størst muligt omfang lever op til tildelingskriterierne,” lyder det i statsrevisorernes bemærkninger.

”Det er klart, der skal være klare tildelingskriterier. Ellers ved folk jo ikke, hvad man skal forholde sig til, når man søger,” uddyber Britt Bager.

Kulturordfører for Enhedslisten, Mai Villadsen, har også bidt mærke i kritikken.

”Det er bekymrende, at statsrevisorerne bliver nødt til at rejse et rødt flag i forhold til uddeling af midler fra kunstfonden. Der er nødt til at være klare linjer for de mange ansøgere, der er, så de ved, at de får afslag eller godkendelse på deres ansøgning på et retvisende grundlag,” siger hun og fortæller, at hun har en forventning til, at kulturministeren vil forsøge at rette op på det.

Dokumentation

Statsrevisorernes bemærkninger

Statsrevisorerne finder det ikke helt tilfredsstill­ende, at Kulturministeriet har tilrettelagt tilskudsforvaltningen i Kunstfonden, så den ik­ke i alle tilfælde understøtter, at tilskudsmodtagerne når de fastsatte mål.

  • Kunstfondens kriterier for tildeling af tilskud har i en række tilfæl­de ikke været tilstrækkeligt klare. Det gør det vanskeligt at afgøre, om de ansøgere, der modtager tilskud, er dem, der i størst muligt omfang lever op til tildelingskriterierne.
  • Statsrevisorerne finder det mindre tilfredsstillende, at Slots- og Kulturstyrelsen i en del af tilskudssagerne (ca. 16 %) ikke kan dokumentere, at tilskudsmodtagerne har brugt tilskuddet i overens­stemmelse med formålet.

Læs alle bemærkningerne her.

Læs Rigsrevisionens beretning her.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00