Statsministeren gentog løfte om et varslingssystem for covid-19

COVID-19: Det vækker glæde hos ordførere fra R og V, at statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale ved Folketingets åbning gentog løftet om et varslingssystem for covid-19-smitten.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Inden længe vil regeringen præsentere et varslingssystem, der giver mere forudsigelighed omkring, hvad vi gør, hvis smitten med covid-19 igen stiger.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag.

Det vækker glæde hos sundhedsordførere fra V og R:

"Det var på tide, for det lovede statsministeren allerede i juni måned. Så jeg synes, regeringen har holdt en alt for lang sommerferie," siger Martin Geertsen (V).

Det er fint, at eksperterne blander sig i den offentlige debat, men det er et problem, at kommunikationen bliver så støjende.

Stinus Lindgreen (R)
Sundhedsordfører

"Det er da rart, hun gentager det. Så må jeg jo blive ved med at presse på, for at det bliver til virkelighed. Hellere nu end senere," siger Stinus Lindgreen (R).

Martin Geertsen hæfter sig ved, at flere partier har efterlyst et varslingssystem i stil med den model, man har i Irland.

"Hidtil har reaktionerne fra regeringen været noget forvirrende. Vi har behov for et system, som skaber noget mere forudsigelighed i en uforudsigelig situation. Det skylder vi befolkning og erhvervsliv," siger han.

Bekymrende eller meget bekymrende?
Stinus Lindgreen slår fast, at det skal være et fleksibelt system, og at der skal være noget elastik. 

"Det må ikke blive alt for firkantet," siger han.

Den nuværende situation er imidlertid med til at skabe unødig forvirring og utryghed i befolkningen:

"Vi ser viruseksperter, der melder ud om daglige smittetal, og ofte bliver det brugt direkte til at pege på forslag til nye restriktioner. Det er fint, at eksperterne blander sig i den offentlige debat, men det er et problem, at kommunikationen bliver så støjende. Det kan vi ikke være bekendt."

Stinus Lindgreen ønsker derfor, at man ud fra en indikator for smitte vil kunne se, hvilke restriktioner der kan være på vej - for eksempel i form af farvekoder:

"Befolkningen skal have mulighed for at følge med i, hvor vi er i epidemien, og hvor bekymrede vi skal være. Hvor slemt er det, og hvor slemt skal det være, før vi tager flere værktøjer i brug? Er vi på orange eller på rød? I stedet for at man skal sidde og fortolke overskrifter og forskellige udmeldinger om, at noget er 'bekymrende' eller 'meget bekymrende'."

Tydeligt og gennemsigtigt
Statsministerens gentagne løfte kommer efter en periode med tavshed om det varslingssystem, som statsministeren første gang annoncerede under Folketingets afslutningsdebat.

Her sagde Frederiksen: 

"Til efteråret, hvor vi risikerer ny eller højere smitte, vil vi basere indsatsen på et nationalt varslingssystem. Hvor myndighederne på baggrund af objektive tal for smittespredningen udformer en risikovurdering. Som samtidig er knyttet til de indsatser, der kan sættes i gang for at reducere smittespredning," sagde Frederiksen og tilføjede:

"På den måde bliver det tydeligt og gennemsigtigt for alle, hvor vi er nu. Og hvad vi gør, hvis smitten blusser op igen."

Altinget har flere gange siden juni uden held per mail og på et pressemøde spurgt sundhedsministeren og statsministeren om regeringens planer eller tidshorisont i forhold til et varslingssystem.

Tirsdag forsøgte vi igen, men Sundhedsministeriet er ikke vendt tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00