Status: Målet var at forbedre 3.600 kilometer danske vandløb, men vi når nok kun 1.100

VANDMILJØ: Kun 30 procent af vandløbsindsatsen ser ud til at nå i mål til tiden. Miljøministeren vil have kommunerne op i gear, men kommunerne peger på regeringen.

Vandløbsindsatsen går slet ikke som planlagt.

Det viser en ny status på indsatsen fra Miljøstyrelsen. 

Styrelsen forventer således, at man kun når 30 procent af målet i vandplanerne.

Målet i de nuværende vandplaner, der løber fra 2015 til 2021, er at forbedre 3.600 kilometer vandløb til gavn for fisk, smådyr og planter. Det kan eksempelvis være ved at genslynge vandløb eller ved at lægge grus ud, som giver bedre yngleforhold for fisk. Derudover har man som mål at fjerne 615 spærringer, som forhindrer fisk i at vandre naturligt i vandløbene. Der er afsat 630 millioner kroner til indsatserne, som kommunerne kan søge.

Hvem har ansvaret?
Men den nye status viser, at pengene slet ikke får ben at gå på. Status er lige nu, at der kun er gennemført eller givet tilsagn til forbedringer af 480 kilometer vandløb samt fjernelse af 87 spærringer. Og Miljøstyrelsen forventer, at der med den nuværende ansøgningsfrekvens vil blive lavet indsatser for omkring 1.100 kilometer vandløb og fjernet i omegnen af 140 spærringer inden udgang af 2021.

Og det vækker bekymring hos Danmarks Sportsfiskerforbund.

”Det er forfærdeligt, at der ligger så mange rare penge til miljøindsatser i vores vandløb, som ikke ser ud til at blive brugt. Vi skal huske, at de her indsatser er helt nødvendige for at leve op til EU’s Vandrammedirektiv,” siger natur- og miljøkonsulent, Lars Brinch Thygesen.

Spørger man miljøminister Lea Wermelin (S), er det kommunerne, der skal trække i arbejdstøjet. 

”Der er desværre alt for lang vej endnu med at passe bedre på fisk, dyr og planter i vores vandløb. Derfor er det meget vigtigt, at kommunerne prioriterer opgaven,” sagde hun i en pressemeddelelse tirsdag.

Men KL mener, det er statens regler, der er problemet. Og kommunerne får opbakning af Dansk Sportsfiskerforbund.

Læs mere i den originale artikel på Altinget Miljø.

 

Forrige artikel Dagens overblik: Frustrerede støttepartier mener, Mette Frederiksen Dagens overblik: Frustrerede støttepartier mener, Mette Frederiksen "umyndiggør" sine ministre Næste artikel Kulturminister vil udvide Radio- og tv-nævnet efter hård kritik Kulturminister vil udvide Radio- og tv-nævnet efter hård kritik