Kommentar af 
Steen Gade

Steen Gade: Danmark skal udelukkende satse på bæredygtig erhvervsudvikling

DEBAT: Når økonomien for alvor skal kæmpes i gang igen, skal det være med fuldt fokus på bæredygtighed, ikke det tidligere vrøvl om, at vi ukritisk skal lade dankortet gløde, skriver Steen Gade.

Ifølge Steen Gade bør Erhvervsministeriet skifte navn til Ministeriet for bæredygtig erhvervsudvikling.
Ifølge Steen Gade bør Erhvervsministeriet skifte navn til Ministeriet for bæredygtig erhvervsudvikling.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Steen Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tiden er inde til, at Erhvervsministeriet skifter navn, så der bliver givet et kraftigt signal om, hvad det er, vi har brug for, når økonomien for alvor skal kæmpes i gang igen - nemlig til "Ministeriet for bæredygtig erhvervsudvikling".

Det vil være et flot signal netop nu. Så jeg vælger at tage Mette Frederiksen på ordene i hendes 1. maj tale om at forene både den grønne og den sociale dagsorden; og helt glemme skeptiske kommentatorvurderinger om, at hun nok mest har kommunikeret på den måde for at please sine støttepartier.

Erhvervspolitik er afgørende i grøn omstilling
Det gode illustrative eksempel fra hende var 30 milliarder kroner til grønt byggeri i almennyttige boliger. Altså konkret grøn omstilling, bedre boliger og mange job i byggesektoren.  

Det er jo den slags vi skal se langt mere af og undgå det tidligere vrøvl om, at vi ukritisk skal lade dankortet gløde, og at lykken er en økonomi, hvor vi kan købe hele verden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det sidste meldt ud fra en dansk finansminister - Thor Pedersen (V) - få kvartaler før finanskrisen, hvor verdensøkonomien ramlede, og Danmark faldt endnu hårdere end de fleste. 

I stedet har vi nu en chance for at satse på reel bæredygtighed, når økonomien skal skubbes i gang. Det kræver foruden en masse knofedt og nye initiativer også tydelige signaler. Og her er erhvervspolitikken helt afgørende.

Den eneste erhvervsudvikling, der skal satses på, skal have direkte retning mod mere og mere bæredygtighed, skriver Steen Gade.

Steen Gade
Foredragsholder og fhv. MF (SF)

Manglende retning
Jeg har netop igen læst op på ministeriets egen forståelse af sig selv. Visionen er at skabe Europas bedste rammer for at udvikle og drive virksomhed. Missionen er at skabe konkurrencedygtige og innovative vækstvilkår.

Det lyder fint og OK, og også lidt for selvfølgeligt - og dermed næsten ligegyldigt. For hvor er retningen?

Ordene kan jo rumme lidt af hvert - både køb og kassér - produkter i den ene ende af skalaen og energibesparelser, sygdomsbekæmpelse og cirkulær økonomi i den anden. Og hvor er forståelsen af, at vores galopperende forbrug af varer kalder på en kursændring? At vi skal ændre både produktion, forbrug og vaner. 

Det tætteste, man kommer en retningm er youtubevideoen med departementschefen, der forklarer, at Danmark skal være i front, når det gælder digitalisering, og at vi skal fastholde Danmarks styrkepositioner.

Igen - ikke uden videre forkert, men det går jo ikke i 2020, hvor vi har Paris-aftalen. Vi har en EU-Kommission, der presser på for New Green Deal med omfattende satsning på cirkulær økonomi, og vi har selv et ambitiøst mål om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

Læs også

Forpligtende navneskift
I dag burde alle være klar over, at de styrkepositioner, der sigter direkte mod bæredygtighed - som for eksempel vindenergi, energibesparelser, økologi, viden om og vand og vandteknologi - er skabt i tæt samspil mellem dygtig politik og dygtige virksomheder.

Det er jo den retning, der skal fremmes. Sagt med andre ord: Den eneste erhvervsudvikling, der skal satses på, skal have direkte retning mod mere og mere bæredygtighed.

For selvfølgelig hjælper det ikke i sig selv at skifte navneskiltet ud. Det kræver utroligt meget mere. Men vi har gode udgangspunkter, hvis vi forstår.

En række af Danmarks styrkeområder er på rette vej, og EU-Kommissionen foreslår en omfattende indsats for både grøn klimaomstilling og ny markant indsats for cirkulær økonomi.

Erhvervspanelerne om klima indeholder gode takter, og de folkelige miljø- og udviklingsorganisationer har netop offentliggjort omfattende forslag til, hvordan økonomien skal sættes i gang bæredygtigt.  

Men navneskiltet vil jo også forpligte. Især hvis offentligheden omhyggeligt følger nedtagningen af det gamle skilt og opsætningen af det nye.

Det vil betyde, at offentlige indkøb i praksis vil blive fokuseret på bæredygtighed, at virksomhederne får et markant incitament til at dreje skuden i ny retning, og at vi som forbrugere bliver fri for at blive betragtet som nogen, der kun er interesseret i billigst muligt.

Fokus på kvalitet, reparation, genbrug, vedvarende energi og lavt fodaftryk på verdens ressourcer vil i stedet rykke frem. 

-----

Steen Gade (født 1945) er miljøklummeskribent, tidligere mangeårig SF–miljøpolitiker og tidligere direktør i Miljøstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00