Stine Bosse: Ingen løsninger på politiske kriser uden forståelse for EU

DEBAT: Danske politikere bør have respekt for EU og dets institutioner. Det kræver en sund og saglig debat at løse de store problemer, som EU og Danmark står over for, og som løses bedst i EU-fællesskabet, skriver Stine Bosse.

Det er et sundhedstegn for et samfund at kunne tale om alt.

Vende hver en sten og undersøge, hvor vi synes udviklingen skal gå hen. Det er væsentlige værdier i et demokrati, at vi debatterer.

Vi ser verden gennem forskellige linser og finder nye veje på komplekse spørgsmål. Det gør vi naturligvis i respekt for de erfaringer, vi kollektivt kan tilvejebringe, og i respekt for de grundregler, vi nu engang har udviklet sammen. 

Debat om migration og velfærd nødvendig
Selvfølgelig skal vi drøfte, hvordan vi i de næste årtier undgår at opleve en migration til Europa, som vi ikke kan bære.

Selvfølgelig skal vi drøfte, hvordan vi skaffer arbejdskraft til alle typer job og får råd til vores velfærd - som for eksempel at kunne se ind i en alderdom uden at skulle arbejde til sidste åndedrag.

Vi skal naturligvis debattere, hvordan vi udvikler velfærd til at rumme mere på nogle områder og måske mindre på andre. 

I tillæg er det efterspurgt i alle dele af befolkningen at drøfte, hvordan vi dæmmer op for en klimakatastrofe, der vil sætte kommende generationer på prøve af bibelske dimensioner og drøfte, hvordan vi kan sikre menneskers tryghed i en tid med betydelige og mere diffuse trusselsbilleder - alt fra udefra kommende klassiske trusler, til terror, cybersikkerhed og sikkerhed for vore egen data.  

Europæiske institutioner skal bevares
Ingen af disse spørgsmål lader sig løse af vores land alene. Medmindre vi vil gå i retning af nordkoreanske tilstande.

Derfor er det evident og helt centralt, at disse spørgsmål ses i en sammenhæng med vores europæiske nabolande og bearbejdes gennem de institutioner, vi allerede har bygget op. Dermed ikke sagt, at disse ikke kan og bør fornys. 

Derfor er det så hélt centralt, at vores danske politikere, som efterstræber magten, gør det i en respekt og grundlæggende forståelse for det europæiske system, vi har bygget op efter anden verdenskrig.

Inden for dette system kan vi nemlig skabe løsninger og udvikle vore samfund til fælles glæde for kommende generationer. 

Undlad skræmmemetoder
Lad dette være en simpel appel: Lad os drøfte de udfordringer, vi står over for. Lad os undlade den stigma, som vi alle ved fører til de mørkeste hjørner af menneskehedens historie.

Alle regnestykker kan gøres angstprovokerende, eller de kan gøres løsningsorienterede. 

Lad os fejre de succeser af menneskelig og økonomisk karakter, som de seneste års inklusion på arbejdsmarkedet (i bredeste forstand) betyder, og lad os undlade “metoder”, som paralyserer og skræmmer.

Vi skal undgå politisk fallit
Det, der lige nu foregår i Storbritannien, er et historisk eksempel på fejlfokus og politisk fallit.

Uanset om en aftale kan være på vej. De britiske politikere løste aldrig de egentlige problemer, men flyttede fokus til en Europæisk Union, der i stigende grad alene har kunnet se måbende til.

De fleste europæere ved, at det er i fællesskab, de store problemer skal løses.

Dette er særligt udtalt i Danmark med 75 procent af befolkningen, der bakker op omkring det forpligtende fællesskab, hvor vi kan og skal gøre vores stemme gældende. 

----------

Stine Bosse har siden 2015 været formand for Europabevægelsen. Hun har siden 1999 bestridt adskillige bestyrelsesposter, blandt andet som bestyrelsesformand for Børnefonden og som bestyrelsesmedlem i tyske Allianz. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Lisbeth Knudsen: Kampen om den digitale verdensorden starter nu Lisbeth Knudsen: Kampen om den digitale verdensorden starter nu Næste artikel Jens Chr. Grøndahl: Nationalistiske mytemagere forfalsker historien Jens Chr. Grøndahl: Nationalistiske mytemagere forfalsker historien