Størst vækst i hovedstaden og Midtjylland

UDVIKLING: Tårnby og Billund topper ny KL-opgørelse over lokal vækst siden finanskrisen. Store virksomheder driver udviklingen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Med en årlig gennem­snitlig vækst i BNP per indbygger på henholdsvis 6,6 og 6,4 pro­cent har Billund og Tårnby Kommune oplevet den største vækst i Danmark i perioden 2008-2018.

Vækstrater er her 12 gange større end landsgennemsnit­tet.

Herefter kommer Gladsaxe med 5,8 procent og Herlev og Kalundborg med 3,4 procent. I alt har der i 53 kommuner været en positiv vækst i BNP siden 2008. Det viser en ny analyse, KL's magasin, Momentum, har lavet på baggrund af en særkørsel fra Danmarks Statistik.

I Billund Kommune peger borgmester Ib Kristensen (V) på, at ikke mindst Lego og Billund Lufthavn er afgørende for den lokale vækst.

"En kæmpe virksomhed som Lego yder i et sig selv et stort bidrag til væksten, og samtidig tiltrækker de underleverandører og andre specialister inden for plastik til området, så de på flere planer er med til at drive væksten frem," siger Ib Kristensen til Momentum.

Ifølge ham kommer de store virksomheder ikke bare Billund, men også nabokommunerne til gavn, hvilket hænger sammen med, at 50 procent af arbejdspladserne i Billund Kommune er besat af pendlere fra andre kommuner.

I Tårnby peger borgmester Allan S. Andersen (S) på Københavns Lufthavn som en afgørende faktor for væksten.

God vækst i hovedstadskommuner
Han glæder sig både over virksomhedernes vækst, som smitter af på kommunen, hvor man eksempelvis har en af landets og re­gionens laveste arbejdsløshedsprocenter, og over en øget befolkningstilvækst.

"Det skyldes selvfølgelig både de gode pendlingsmuligheder på grund af motorvejen, de store grønne arealer og vandet, men også en stigning i antallet af arbejdspladser fra 2017 til 2018," siger Allan S. Andersen til Momentum.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00