Støttepartier efterlyser flere penge til handicapområdet på finansloven

KRAV: SF er skuffede over manglen på penge til handicapområdet i regeringens finanslovsudspil. Partiet vil tage et krav om at styrke retssikkerheden med til forhandlingerne. EL vil udvide ledsagerordningen.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der skal afsættes flere penge på finansloven til handicapområdet end det, regeringen har lagt op til.

Det er tyndt, at regeringen ikke har prioriteret forbedringer på handicapområdet.

Jakob Sølvhøj
Handicapordfører, Enhedslisten

Sådan lyder budskabet fra flere af støttepartiernes handicapordførere.

"Det undrer mig, at det er op til os støttepartier at bære det ind til forhandlingsbordet, og at det ikke er et fælles projekt," siger SF's handicapordfører, Charlotte Broman Mølbæk.

SF vil styrke retssikkerheden på handicapområdet og arbejder lige nu på et udspil til en retssikkerhedspakke, som de vil tage med til forhandlingsbordet.

Retssikkerhedspakken skal blandt andet være med til at mindske antallet af fejlagtige afgørelser i tildelingen af støtte og hjælpemidler, som var til diskussion allerede før sommerferien. SF ønsker ikke at fortælle, hvor mange penge de vil bruge på initiativet, men forklarer at initiativet skal finansieres via en skat på techgiganter.

Enhedslisten vil tage et ønske om en forbedring af ledsagerordningen, der sikrer personer med handicap ret til at få hjælp fra en ledsager, når de eksempelvis skal handle ind eller vil en tur i biografen, med til forhandlingerne.

"Der er en del borgere, som ikke er fuldt ud omfattet af, at man har ret til 15 timers ledsagelse om måneden," siger Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj og fortsætter:

"Vi hører fra handicaporganisationer og aktører på feltet, at der er borgere, som ikke får den ledsagelse, som de mener, de har krav. Og det vil vi godt ind at kigge nærmere på.”

Retssikkerhedsfond kan være i spil
Både Enhedslisten og SF har retssikkerheden i kikkerten, og begge partier har tidligere talt varmt om etableringen af en retssikkerhedsfond på socialområdet.

Dokumentation

Sådan vil regeringen prioritere socialområdet på finansloven:
Barnets Lov: 150 millioner i 2021, 250 millioner kroner i 2022 og i 2023 og 2024 afsættes der hvert år en halv milliard kroner. I alt 1,4 milliarder kroner fordelt på fire år. Udspillet til Barnets Lov forventes præsenteret senere på efteråret.

Sagspuklen i Familieretshuset skal ned: Regeringen vil afsætte midler til at nedringe sagsbehandlingstiderne, men sætter ikke kroner og øre på hvor mange. Der er igangsat et udredningsarbejde, der skal bringe klarhed over sagsbehandlingstiderne.

50 millioner mere til satspuljereserven

Faglig rådgivning til udsatte børn og børn: Der afsættes 16 millioner kroner årligt fra 2021 og frem til at videreføre den eksisterende faglige rådgivning af fagprofessionelle, dagtilbud, skoler og kommuner om arbejdet med udsatte børn og unge, børn og unge med særlige behov samt tosprogede børn og unge.

Forsøg med ledsageordning for ældre med synshandicap: Der afsættes 20 millioner kroner i 2023 og 8,7 millioner kroner i 2024 til forsøg med en ledsageordning for ældre med synshandicap.

Læs mere her.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00