Støttepartier kræver stop for DR-besparelser før medieforhandlinger

MEDIER: Kulturminister Joy Mogensen (S) vil indgå bredt medieforlig og har endnu ingen planer om at bremse DR-besparelserne. Men det er et krav fra regeringens støttepartier.

"Hvis ministeren ikke vil annullere DR-besparelserne, så må hun lave sit forlig med Venstre og DF," siger Jens Rohde (R).
"Hvis ministeren ikke vil annullere DR-besparelserne, så må hun lave sit forlig med Venstre og DF," siger Jens Rohde (R).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Regeringens tre støttepartier truer med ikke at gå med i en medieaftale med regeringen, hvis de bebudede DR-besparelser på 255 millioner gennemføres.

”Den første sparerunde på DR er gennemført. Som minimum skal vi stoppe den anden runde. Der var ingen i rød blok, der gik til valg på, at den besparelse skulle gennemføres. Heller ikke Socialdemokratiet. Tværtimod,” siger Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard.

Samme melding kommer fra De Radikales medieordfører, Jens Rohde, der understreger, at alle regeringens støttepartier står "fuldstændig last og brast" i det her spørgsmål.

”Hvis ministeren ikke vil annullere DR-besparelserne, så må hun lave sit forlig med Venstre og DF. Det medvirker vi simpelthen ikke til,” siger han.

Jeg har svært ved at se os selv i en aftale, medmindre anden sparerunde bliver rullet tilbage. Det er det absolut vigtigste for os.

Jacob Mark
Medieordfører, SF

I SF er man ikke meget for at kalde det et "ultimativt krav", men man forklarer, at spørgsmålet er af højeste prioritet.

”Jeg har svært ved at se os selv i en aftale, medmindre anden sparerunde bliver rullet tilbage. Det er det absolut vigtigste for os," siger Jacob Mark (SF).

Joy vil ikke være "tilbagerulningsminister"
Reaktionerne kommer efter, at kulturminister Joy Mogensen (S) i weekenden satte ord på udfordringerne op til de kommende medieforhandlinger i en kronik i Jyllands-Posten.

Her gentog ministeren, at hun ikke vil være ”tilbagerulningsminister” og understregede, at hun ikke vil love ændringer i de kommende besparelser på DR, hvilket har vakt undren i SF.

”Det er noget polemisk af ministeren at sige, at hun ikke vil være tilbagerulningsminister. DR har præsenteret en udviklingsplan, som de vil kunne arbejde videre med, hvis anden sparerunde skrottes. Så hun kunne også sige, at hun var den minister, der gav DR ro," lyder det fra Jacob Mark.

Dokumentation

Besparelser på DR

  • DR har som følge af medieforliget skullet skære 20 procent af deres budget.
  • Den første sparerunde på 420 millioner kroner er allerede gennemført.
  • Den anden sparerunde på 255 millioner skal foretages i 2022 og 2023, medmindre et nyt medieforlig forhindrer det.

 


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00