Støttepartier kritiserer regeringens plan for at sløjfe DR-besparelser

KNEB: De planlagte DR-besparelser skal standses med penge fra regeringens forhandlingsreserve, foreslår regeringen i finanslovsudspil. Det vækker kritik fra støttepartierne.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

"Et forhandlingskneb", "en misforståelse" og "fuldstændig absurd".

De tre støttepartier har ikke meget tilovers for regeringens bud på, hvordan de kommende besparelser på 20 procent på Danmarks Radio kan bremses.

Ifølge udspillet til en ny finanslov, der blev præsenteret mandag, vil regeringen finde de cirka 250 millioner kroner i en forhandlingsreserve. Den kan bruges til at prioritere en række områder såsom velfærd og grønne initiativer. Og så altså en medieaftale, der "omfatter annullering af de forudsatte besparelser på DR’s bevilling i 2022 og frem".

Der er med andre ord ikke tale om "nye" penge til DR. Og det falder støttepartierne – der længe har presset på for at få taget hul på drøftelserne om et nyt medieforlig, efter at der i regeringen og støttepartiernes forståelsespapir blev lagt op til en genforhandling – for brystet.

Det bliver en hård forhandling. For pengene til DR skal findes ud over reserven.

Jacob Mark, medieordfører for SF

SF: Det bliver en hård forhandling
Vi begynder med SF's medieordfører, Jacob Mark, der i et interview med Politiken bruger betegnelsen "et forhandlingskneb" om forslaget:

"Jeg oplevede klare signaler fra regeringen om, at den ville løse det her. Det vil regeringen sige, at den har gjort med forhandlingsreserven. Men det er et forhandlingskneb. Regeringen glemmer at sige, at den finder pengene i en forhandlingsreserve, som skulle gå til børn, uddannelse og klima. Så det bliver en hård forhandling. For pengene til DR skal findes ud over reserven," siger han til avisen.

Videre til De Radikales medieordfører, Jens Rohde, der i MediaWatch står bag udtalelsen om, at det er "en misforståelse":

"Det er penge, der skal tages ud af den forhandlingsramme, vi nu sidder med. Det ser jeg som en misforståelse," siger han blandt andet.

"Vi havde forventet, at der var afsat penge til DR (særskilt i udspillet, red.), så vi kunne bruge en del af de andre penge til også at adressere den hjælp, der skal til andre steder. Hvis vi både skal finde pengene til DR og til at redde P6 og P8 og samtidig skal smide penge ind i en pulje til lokale og regionale medier, så er vi ved at være derhenne, hvor der ikke er penge til andre initiativer," siger Jens Rohde til mediet.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00