Støttepartier om medieforhandlinger: Det kan ikke udskydes til finansloven

MEDIEFORLIG: Det haster med at få standset besparelserne på DR, lyder det fra Enhedslisten og Radikale. Regeringen er efter et år ved magten stadig tavs.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Kulturminister Joy Mogensen (S) skal som det første efter sommerferien indkalde til forhandlinger om et nyt medieforlig. Og ifølge regeringens parlamentariske grundlag kan det kun gå for langsomt.

”Jeg spørger ministeren, hver gang jeg ser hende. Det har jeg gjort i et halvt år nu,” forklarer De Radikales medieordfører, Jens Rohde.

Særligt er støttepartierne bekymrede for DR, som fra årsskiftet skal gennemføre deres anden sparerunde på 255 millioner kroner, hvis ikke en ny medieaftale bliver indgået.

"Jeg synes faktisk, at det er unfair over for mediebranchen, at forhandlingerne ikke er gået i gang. Jo tættere vi kommer på en deadline, jo mere begynder folk i DR at kigge efter nyt job. Det har voldsomme konsekvenser, at vi ikke udviser rettidig omhu," siger Jens Rohde, der direkte beskylder regeringen for bevidst at sylte området.

Jeg ved ikke, om Jacob Mark er villig til at give afkald på nogle minimumsnormeringer for at redde DR. Men det er den situation, vi kan ende i, hvis vi lader DR's skæbne blive en del af finanslovsforhandlingerne. Jeg har luret regeringens tricks. Dem hopper jeg ikke på

Jens Rohde
Medieordfører, Radikale

Søren Søndergaard (EL) har samme bekymring og fortæller følgende om forløbet:

"Vi gik til valg på, at forhandlingerne skulle ske umiddelbart efter valget. Så skulle Joy Mogensen på barsel, og derfor accepterede vi at vente. Men vi havde en aftale om, at medieforhandlingerne ville gå i gang som det første, når hun kom tilbage i det nye år. Der er nogen, der har blokeret for det. Hvem det er og hvorfor, skal jeg ikke kunne sige, men det skete allerede før coronakrisen."

Det er åbenlyst for enhver, at der er meget få ambitioner på medieområdet for regeringen. Det står absolut nederst på deres prioriteringsliste.

Jacob Mark
Medieordfører, SF

Partier henviser til forståelsespapir
Han peger desuden på det såkaldte forståelsespapir, som støttepartierne indgik med den nye S-regering for præcis et år siden.

"I det papir, som er grundlaget for, at regeringen overhovedet har magten, står der, at vi skal styrke public service. I øjeblikket sker det modsatte," siger Søren Søndergaard.

Også hos DR har man bidt meget mærke i forståelsespapiret. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn ønsker ikke i denne omgang at stille op til interview, men har tidligere over for Altinget givet udtryk for, at hun ikke regner med, at fase-to-besparelserne gennemføres, da hun netop tager udgangspunkt i forståelsespapirets tekst.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00