Støttepartier presser miljøministeren: Indkald til forhandlinger om drikkevand

PESTICIDER: SF og Enhedslisten kritiserer miljøminister Lea Wermelin for manglende handling til at sikre drikkevandet mod landbrugets sprøjtemidler. Indkald til forhandlinger, lyder kravet fra partierne. 

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Miljøminister Lea Wermelin bør hurtigst muligt indkalde til forhandlinger om at beskytte det danske drikkevand.

Det mener både SF og Enhedslisten, der kritiserer regeringen for at nøle i spørgsmålet.

”Lad os nu komme i gang med at beskytte drikkevandet. Vi kan ikke være det bekendt, hvis vi ikke reagerer og handler. Vi snakker enormt meget om at beskytte grundvandet bedre, men der skal også ifølge handling med,” siger SF’s natur- og landbrugsordfører, Rasmus Nordqvist.

Enhedslisten miljøordfører Mai Villadsen er på samme linje.

”Det er på tide, at miljøministeren lever op til det, der står i forståelsespapiret. Nemlig, at vi skal beskytte vores drikkevand bedre. Hun må indkalde til forhandlinger om at få beskyttet de sårbare grundvandsområder bedre,” siger hun.

Meldingerne kommer dels på baggrund af en ny rapport (VAP-rapport), der igen viser fund af rester fra et omstridt svampemiddel i grundvandet. Og dels som reaktion på, at Danmarks Naturfredningsforening tirsdag i Politiken helt generelt efterlyser handling, der skal sikre en bedre beskyttelse af grundvandet, der de seneste år har været udfordret af flere nye problematiske fund af pesticider.

Det er på tide, at miljøministeren lever op til det, der står i forståelsespapiret.

Mai Villadsen (EL)
Miljøordfører
 

I forhold til den nye rapport hører det med til historien, at Miljøstyrelsen påpeger, at selvom der ligesom i rapporten fra sidste år findes nedbrydningsstoffet 1,2,4 triazol over grænseværdien, så er det ikke sket i et omfang, der i sig selv giver anledning til at regulere stofferne hårdere end de er i forvejen. Samtidig har miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse understreget, at hun allerede er i gang med at undersøge stofferne yderligere, og at hun er klar til at indføre restriktioner, når grundlaget er på plads.

Varslede sprøjteforbud for et år siden
Men i både SF og Enhedslisten har man efterhånden tabt tålmodigheden. Både i forhold til den konkrete sag, men også mere generelt er der utilfredshed med regeringens ageren på drikkevandsområdet.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00