Støttepartier vil sætte kvinderne først, når standbymillionerne ruller igen

HJÆLPEPAKKE: Den næste hjælpepakke fra udviklingsministerens standbypulje skal rettes mod kvinder og andre særligt udsatte, lyder det fra SF, Radikale og Konservative, mens Enhedslisten vil fastholde fokus på at bremse smittespredning. 

Foto: Temilade Adelaja/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om næste runde af udbetalingerne fra den oprindeligt en milliard kroner store standbypulje, der kan bruges på akut coronabistand.

Her har ministeren i et interview med Politiken selv lagt op til at udmønte yderligere 250 millioner kroner med fokus på de økonomiske følgevirkninger, som den globale krise har skabt i de fattigste lande i Afrika, i form af madmangel og arbejdsløshed.

Men står det til støttepartierne Radikale Venstre og SF, skal langt størstedelen af hjælpen målrettes kvinder, piger og andre særligt sårbare befolkningsgrupper.

“Vi er meget optagede af, at det er kvinderne, vi skal have styrket. Vi ved jo, at kvinder er særligt udsatte i kriser, blandt andet fordi volden imod dem stiger. Kvinderne er også nøglepersoner i hjemmet og helt centrale i forhold til at sørge for hygiejne og børnepasning," siger udviklingsordfører i SF, Halime Oguz, der ønsker, at ”75 til 80 procent” af hjælpepakken målrettes kvinder.

Vi kan se, at piger og kvinder, seksuelle minoriteter, mennesker med handicap, oprindelige folk og menneskerettigheds-aktivister er særligt udsatte. Det er ret afgørende at få dem tænkt ind i indsatsen

Anne Sophie Callesen
Udviklingsordfører, Radikale Venstre

RV: Kvart milliard er bunden
I Radikale Venstre roser udviklingsordfører Anne Sophie Callesen ministeren for at rette fokus på de afledte konsekvenser af krisen.

Hun vil ligesom sin kollega i SF sende penge til de særligt udsatte grupper, heriblandt kvinder.

”Vi skal lægge leave no one behind-princippet ind over fordelingen. Vi kan se, at piger og kvinder, seksuelle minoriteter, mennesker med handicap, oprindelige folk og menneskerettighedsaktivister er særligt udsatte. Det er ret afgørende at få dem tænkt ind i indsatsen,” siger hun.

Anne Sophie Callesen pointerer desuden, at størrelsen på den næste hjælpepakke er op til forhandling, og at de 250 millioner kroner blot er udviklingsminister Rasmus Prehns udspil.

“Det skal i hvert fald ikke være færre. Men det kommer også an på, om ministeren allerede har sat mærkat på nogle af pengene,” siger hun.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00