Stor analyse: Fonde sov i timen inden skatte-indgreb

LOBBYISME: Ekspert afviser påstanden om, at fondsindgreb kom ud af den blå luft. Fondsdanmark bør fremadrettet organisere sig og tale med én stemme over for beslutningstagerne, mener Lars Barfoed.

Reelt kom Skatteministeriets embedsmænd ikke som en tyv om natten i forbindelse med fondsindgrebet, mener Michael Kristiansen.
Reelt kom Skatteministeriets embedsmænd ikke som en tyv om natten i forbindelse med fondsindgrebet, mener Michael Kristiansen.Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Politikerne kom som en tyv om natten.

Sådan har den dominerende fortælling om baggrunden for fondsindgrebet lydt. Indtil nu.

For en stor fondsanalyse fra Kraft & Partners konkluderer, at fondene langt tidligere kunne have fået færden af, at noget var under opsejling.

“Reelt kom L71 ikke som en tyv om natten. Fondene burde have været alarmeret og taget aktive forholdsregler. Fondsbeskatning var nemlig allerede på den politiske dagsorden," lyder det i analysen, som er skrevet af Anders Fogh Rasmussens mangeårige spindoktor Michael Kristiansen.

Reelt kom L71 ikke som en tyv om natten.

Michael Kristiansen
Medforfatter på Kraft & Partners fondsanalyse

“Fondene kunne ved en mere aktiv interessevaretagelse have undgået, at fondsbeskatning endte som den hvide kanin, regeringen brugte for at få finansloven til at hænge økonomisk sammen,” fortsætter analysen.

Altinget har bedt Michael Kristiansen uddybe sin vurdering.

"Jeg synes, man har sovet lidt i timen," siger han, selvom forslaget først kom på bordet i 11.time af sidste års finanslovsforhandlinger.

Michael Kristiansen peger nemlig på, at fondes rammevilkår havde været på den politiske dagsorden gennem en længere periode. Samtidig havde en arbejdsgruppe under SR-regeringen set på området.

"Selvom der ikke i første omgang kom nogle politiske initiativer ud af det, så bør man vide, at når sådan nogle ting bliver sat i gang, så er det et tegn på, at embedsmændene har noget liggende nede i skuffen," siger Michael Kristiansen.

0:000:00