Stort USA-konsulat i Nuuk vækker bekymring

OPRUSTNING: Et nyt, stort USA-konsulat i Nuuk vækker bekymring hos IA og udstiller behovet for en dansk og grønlandsk opmanding, mener De Radikale. Dansk Folkeparti maner til besindighed.

Foto: Rebecca Gustafsson / Visit Greenland
Andreas Krog

Formelt varetages hele det danske kongeriges udenrigsanliggender af Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København. Det grønlandske landsstyre har dog gennem tiden fået visse friheder. Samtidig har USA i den senere tid ikke har lagt skjul på sin stærkt forøgede interesse for Arktis, Grønland og ikke mindst et ønske om større tilstedeværelse i Grønland.

En tilstedeværelse, som allerede nu har udmøntet sig i oprettelsen af en amerikansk repræsentation i Nuuk tidligere i år. Den kan give grønlænderne helt nye muligheder for at agere uden om Asiatisk Plads og samarbejde meget mere direkte med USA.

Repræsentationen består lige nu kun af én medarbejder, der bruger omkring halvdelen af sin tid i Grønland og halvdelen af sin tid i København. Men i 2020 planlægger det amerikanske udenrigsministerium, at repræsentationen skal være et egentligt konsulat med syv ansatte. Det fremgår af en orientering fra det amerikanske udenrigsministerium til den amerikanske kongres, som nyhedsbureauet Associated Press er kommet i besiddelse af.

Til sammenligning har det grønlandske landsstyres departement for udenrigsanliggender 15 medarbejdere i Nuuk. Her arbejder de med den overordnede koordinering, kontakt og rådgivning inden for Naalakkersuisuts (landsstyret, red.) udenrigsrelationer med særligt fokus på Grønlands samarbejdsrelationer i Arktis og samarbejde med USA, EU og FN.

Luftet sin bekymring
Det ene af Grønlands to folketingsmedlemmer, Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit (IA), hæver da også de bekymrede øjenbryn over USA's planer for bemandingen i Nuuk.

"Set i lyset af, at hvor mange der i udenrigsdirektoratet i Grønlands Selvstyre og Udenrigsministeriets Arktis-kontor i forhold til hvor mange der vil være i en kommende amerikansk repræsentation i Nuuk, så er det bekymrende, at der ikke skrues op for den diplomatiske Arktis-indsats i rigsfællesskabet" siger Aaja Chemnitz Larsen, der har luftet sin bekymring over for den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

I det danske udenrigsministerium er der 14 ansatte i afdelingen for Arktis og Nordamerika.

Diplomatisk skandale
Hos Dansk Folkeparti er udenrigs- og grønlandsordfører Søren Espersen (DF) ikke bekymret for, at de amerikanske diplomater i Nuuk går for langt i deres omgang med det grønlandske landsstyre og begynder at føre udenrigspolitiske forhandlinger uden om København.

"Det kommer ikke til at ske. Det ville være en diplomatisk skandale, og sådan noget vil amerikanerne ikke indlade sig på. Det behøver vi ikke være bekymrede for," fastslår Søren Espersen.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00