Styrelse kritiseres for sjusk med tilskud for 813 millioner kroner

KRITIK: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har ikke sikret saglig og ligelig behandling af alle ansøgere om tilskud, vurderer Rigsrevisionen. Som konsekvens kan tilskud være gået til de forkerte.

Direktøren for Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, bekræfter, at a-kasser har mærket konsekvenser af at blive afskåret fra tilskudspuljer, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering står i spidsen for. 
Direktøren for Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, bekræfter, at a-kasser har mærket konsekvenser af at blive afskåret fra tilskudspuljer, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering står i spidsen for. Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) uddelte i 2019 tilskud for 813 millioner kroner. Pengene gik til at støtte i alt 1.333 projekter i kommuner, private foreninger og a-kasser.

Men det er ikke nødvendigvis de bedste projekter, som har fået del i tilskudskronerne. Styrelsen har nemlig ikke sikret en saglig og lige behandling af alle ansøgere.

Det viser en revision af statens forvaltning i 2019, som Rigsrevisionen har foretaget. Statsrevisorerne konkluderer på den baggrund, at forvaltningen af tilskud i STAR har været utilfredsstillende.

”Konsekvensen er, at det ikke er sikkert, at ansøgere med de bedste projekter får mulighed for at få tilskud,” skriver Rigsrevisionen.

Vi har flere gange klaget til STAR over, at der er så få puljer, som a-kasserne kan søge tilskud gennem.

Verner Sand Kirk
Direktør for Danske A-kasser

Puljer afgrænset uden saglig grund
Konkret er det forvaltningen af en række ansøgningspuljer, som har fået Rigsrevisionen til at løfte pegefingeren.

I 9 ud af 21 ansøgningspuljer har STAR afgrænset ansøgerkredsen uden saglig begrundelse eller nødvendig dokumentation.

Samtidig har styrelsen i fem ansøgningspuljer ikke kunnet dokumentere eller komme med saglig begrundelse for, hvorfor de har valgt at bevilge tilskud til en ansøger frem for en anden.

{{toplink}}
Læs også

Det er et ”alvorligt problem", vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, som er professor på Aalborg Universitet.

Dokumentation

Rigsrevisionens konklusioner:

Rigsrevisionen konkluderer i deres nyeste beretning, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ikke har forvaltet alle ansøgninger om tilskud efter forvaltningsretlige principper i 2019, hvor de bevilgede tilskud for 813 millioner til projekter i kommuner, a-kasser og private foreninger.

Konsekvensen er, at det ikke er sikkert, at ansøgere med de bedste projekter får mulighed for at få tilskud.

"STAR mangler i 9 ud af 21 ansøgningspuljer enten saglige begrundelser for sin administrative afgrænsning af ansøgerkredsen eller dokumentation for, om afgrænsningen var saglig," skriver Rigsrevisionen.

Herudover påpeger Rigsrevisionen, at STAR ikke har fremlagt saglige begrundelser eller dokumentation for, hvorfor de har valgt at bevilge tilskud til en ansøger frem for en anden i fem af deres ansøgningspuljer.

Statsrevisorerne vurderer på den baggrund, at forvaltningen af tilskud i STAR har været utilfredsstillende.

Som et konkret eksempel på problemstillingen nævner Rigsrevisionen puljen til selvaktiveringsgrupper, hvor STAR har afgrænset en ansøgerkreds til at bestå af foreninger med mindst 25 medlemmer uden at fremlægge begrundelser for afgrænsningen, hvilket er sket siden 2000. Der er givet tilskud for 7,3 millioner i 2019.

Herudover har kommuner, som allerede har afholdt kurser og projekter, modtaget tilskud fra STAR, hvilket er i strid med reglerne. Det er nemlig en generel betingelse for at modtage tilskud fra STAR, at udgifterne ikke allerede må være afholdt, når kommunen søger om tilskud.

Rigsrevisionen finder også, at STAR ikke har en tilfredsstillende styring af, om tilskudsordningerne når de tilsigtede formål.

STAR’s manglende brug af effektmål og succeskriterier svækker muligheden for at evaluere, om puljen når de ønskede resultater. STAR’s manglende evalueringer af puljerne svækker muligheden for at forbedre fremtidige puljers design og resultater med henblik på at sikre en mere effektiv brug af tilskudsmidlerne.

Kilde: "Revisionen af statens forvaltning i 2019", Rigsrevisionen, august 2020.


0:000:00