Debat

Sundhed.dk: Borgere bestemmer selv over sundhedsdata

DEBAT: Forsikringsselskaber har ikke direkte adgang til patienters sundhedsdata. Men det er rigtigt, at borgere har ”tilladelse” til at vise en kopi til deres forsikringsselskab. Det skriver Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk, i en replik til Lise Müller (SF).

Det er rigtigt, at borgere har ”tilladelse” til at vise en kopi af deres sundhedsdata til deres forsikringsselskab, skriver Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk.
Det er rigtigt, at borgere har ”tilladelse” til at vise en kopi af deres sundhedsdata til deres forsikringsselskab, skriver Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Morten Elbæk Petersen
Direktør for sundhed.dk

Jeg steg ombord i diskussionen om adgang til sundhedsdata som reaktion på Lise Müllers bemærkning ’Vi ved for eksempel, at forsikringsselskaberne nu kan gå uden om de praktiserende læger og få direkte adgang til alle patienters oplysninger via sundhed.dk’.

Det kan forsikringsselskaber ikke. Det er vigtigt for mig at bidrage med et korrekt grundlag for en politisk debat om it-sikkerhed og adgang til personlige sundhedsdata.

Sundhedsdata er et velfærdsgode
Lise Müller opfordrer i sit seneste indlæg undertegnede til at følge, hvordan sundhed.dk anvendes af borgere og sundhedspersonale. Det gør jeg bestemt, og patient empowerment, velforberedte patienter og sundhedsfaglige, der bruger deres tid på patienter frem for administration, er, hvad jeg oplever, sundhed.dk bidrager til.

Såfremt der skal ske indskrænkninger i, hvad borgere må vælge at bruge deres sundhedsdata til, er det en politisk diskussion, som ligger uden for mit mandat.

Morten Elbæk Petersen
Direktør for sundhed.dk

I sundhed.dk arbejder vi efter de politisk vedtagne digitaliseringsmål om at give borgerne nemmere adgang til egne data, som er et demokratiserings-initiativ og velfærdsgode, som mange lande ønsker at følge og lære af.

Kopi til forsikringsselskab
Sundhed.dk stiller sundhedsdata til rådighed for borgerne, og ja, de har "tilladelse" til at tage en kopi og vise til deres forsikringsselskab.

Men sat på spidsen har jeg som direktør for sundhed.dk fokus på, hvad borgerne positivt kan bruge deres sundhedsdata til ud fra de politiske intentioner bag sundhed.dk. Det er ikke min opgave at give bud på, hvad borgene ikke må bruge deres sundhedsdata til.

Såfremt der skal ske indskrænkninger i, hvad borgere må vælge at bruge deres sundhedsdata til, er det en politisk diskussion, som ligger uden for mit mandat. Jeg vil naturligvis gerne bidrage med informationer og input hertil, hvis det ønskes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Elbæk Petersen

Direktør, sundhed.dk
cand.rer.soc. (SDU 1987)

0:000:00