Sundhedsminister: Nødhjælp til Aarhus Universitetshospital er en engangsforestilling

ØKONOMIAFTALE: Regeringen kaster en redningskrans til Aarhus Universitetshospital i form af 100 millioner kroner til flytteudgifter. Magnus Heunicke (S) understreger, at det ikke kommer til at danne præcedens. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Aarhus Universitetshospital får en håndsrækning på 100 millioner kroner som en del af regeringens økonomiaftale med Danske Regioner. Pengene skal dække et akut hul i budgettet på grund af uforudset høje udgifter til udflytningen til det nye supersygehus.

Det betyder dog ikke, at landets øvrige regioner kan regne med tilsvarende flyttehjælp, når deres sygehusbyggerier står færdige.

Det slår sundhedsminister Magnus Heunicke fast:

"Målet er, at vi ikke skal ud i de problemer, vi har set på Aarhus Universitetshospital. Derfor er det vigtigt, at regionerne lærer af det, der er sket i Aarhus, både i forhold til flytning og det første års drift. Og det er jeg forvisset om, at de kan," siger Heunicke til Altinget.

Så hvis for eksempel Odense Universitetshospital kommer og siger, at de også har svært ved at finde pengene til flytteudgifter, så skal de ikke regne med 100 millioner kroner?

"De 100 millioner er en engangsforeteelse. Det kommer ikke til at danne præcedens."

Beløbet falder i øvrigt i 2019. Dermed er det løftet ud af de øvrige forhandlinger, som omhandler rammen for 2020.

Ekstraordinært pres
Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) er tilfreds med, at man med aftalen har lettet presset på Region Midtjylland:

"Der er ingen tvivl om, at der har været et ekstraordinært pres på Aarhus Universitetshospital. Både fordi de har været de første, der skulle flytte, og derfor har begået nogle begynderfejl, og også fordi man skulle flytte hele fire sygehuse sammen til ét," siger hun.

Dokumentation

Det står der i aftalen:

"Regeringen tilkendegiver, at der afsættes et driftstilskud på 100 millioner kroner i 2019 til Region Midtjylland til håndtering af ekstraordinære balanceproblemer afledt af indflytning i kvalitetsfondsstøttet sygehusbyggeri. Hvis en lignende situation opstår fremadrettet i tilknytning til ekstraordinære flytteudgifter i de store kvalitetsfondsbyggerier, er regeringen indstillet på at drøfte en låneadgang."

Læs hele økonomiaftalen her.


0:000:00