Sundhedsordførere: Det skal der fokus på i 2020

KÆPHESTE: Pårørendeindsats, forebyggelse og alternativ behandling. Vi har spurgt en række af Christiansborgs sundhedsordførere, hvad de vil sætte på den sundhedspolitiske dagsorden i år.

Et stigende antal patienter presser sundhedsvæsenet. Sundhedsordførere fra Christiansborg vil lette presset med forebyggelse og bedre sammenhæng.
Et stigende antal patienter presser sundhedsvæsenet. Sundhedsordførere fra Christiansborg vil lette presset med forebyggelse og bedre sammenhæng.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Årets første regeringsseminar bød ikke på de store sundhedspolitiske udmeldinger, og regeringens køreplan på sundhedsområdet er endnu ikke lagt frem. Vi benyttede lejligheden til at spørge en række af Christiansborgs sundhedsordførere, hvad de gerne vil have på dagsordenen i det nye år.

 

Liselott Blixt

Liselott Blixt (DF)

Hvad vil du gerne have sundhedspolitisk fokus på i 2020?

"For mig er det vigtigt, at vi får en afklaring i forhold til Medicinrådet, for jeg synes, vi taber nogle mennesker. Selvfølgelig skal vi prioritere, men omvendt bryder jeg mig virkelig ikke om, at folk skal søge til udlandet for behandling, fordi vi siger nej til lægemidler, der virker. Så jeg mener, vi skal have debatten op igen, især i forhold til sjældne sygdomme. Også fordi vi nu skal til at lave behandlingsråd, så det er vigtigt, at vi bliver endnu mere klare på kriterierne."

Hvad er din bekymring i forhold til behandlingsråd?

"Jeg kan være bekymret over, om man kommer til at lægge for høj vægt på arbejdsevne, når man skal måle kvalitet. Mennesker med handicap risikerer at blive endnu mere underprioriterede end i dag. Når en borger med muskelsvind pludselig kan vende sig i sin seng ved egen hjælp eller selv betjene sin kørestol, giver det på mange måder mere livskvalitet, end når du og jeg får en dyr behandling, der kan forlænge vores liv med nogle måneder. Men det bliver der ofte ikke taget hensyn til."

Har du andre særlige emner, du gerne vil have på dagsordenen?

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00