Sundhedspolitikken i 2021 - det store spring fremad?

I årets sidste udgave af Politisk Stuegang gør Jakob Kjellberg, Camilla Rathcke, og Leif Vestergaard Pedersen sundhedspolitisk status på 2021. De får også talt om definitionen på et sygehus-kollaps, sundhedspolitisk tryllestøv og vinterpakkens bivirkninger. Og så vurderer gæsterne, at regeringen mangler en stringent sundhedspolitik og evnen til at udvikle den. 

Regeringen lancerede i sommeren 2021 forlaget om 21 sundhedsklynger. Men hvordan de i praksis skal fungere, har regeringen ikke fremlagt, kritiserer dagens gæster.
Regeringen lancerede i sommeren 2021 forlaget om 21 sundhedsklynger. Men hvordan de i praksis skal fungere, har regeringen ikke fremlagt, kritiserer dagens gæster. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

2021 går på held. Og som sidste år er landet delvist lukket ned. Men hvordan er det gået med de lovede reformer af sundhedsvæsenet i 2021? Er vinterpakken rettidig omhu eller ren populisme, og burde sundhedsvæsenets andre faggrupper ikke takke sygeplejerskerne for at udløse en vinterpakke på en milliard?

Det er bare få af de emner, som gæsterne diskuterer i denne udgave af Politisk Stuegang. Her vender panelet også to nye meningsmålinger, der indikerer en voldsom stigning i danskere, der mener, at politikerne skal koncentrere sig om sundhedsvæsenet, og at Socialdemokratiet taber terræn til de borgerlige i vælgernes tillid som ansvarlige for sundhedsområdet. Se målingerne her

Dagens gæster er Leif Vestergaard Pedersen, tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland og direktør i Kræftens Bekæmpelse, Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, og professor Jakob Kjellberg fra Vive.

Deltagerne siger blandt andet:  

Kan Anders Kühnau (S) løfte arven efter Danske Regioners formand Stephanie Lose (V)?

"Hvis Anders Kühnau får ro på bagsmækken i sin egen region, så tror jeg alle er enige i, at Anders har en enorm indsigt i sundhedsvæsenets drift og de udfordringer, det har." 
- Jakob Kjellberg.

Er vinterpakken nødvendig?

"Der mangler ikke en milliard. Men der mangler ro og kræfter til at løse sundhedsvæsenets akutte problemer. Det er den nemmeste løsning at sende pengene afsted. Og nu sidder regionerne med problemet. Fordi den milliard løser ikke de problemer, sundhedsvæsenet står overfor … På længere sigt kan vinterpakken gøre det sværere, for hvad er det for forventninger, der bliver skabt hos personalet."
– Leif Vestergaard Pedersen.  

Hvordan vurderer Camilla Rathcke regeringens politik?

"Jeg er klart skuffet over, at regeringen ikke vil mere i forhold til de reformer, sundhedsvæsenet har brug for. Jeg er skuffet over, at man ikke gør mere for at bekæmpe den sociale ulighed i sundhed, når man nu har ryddet en helt etage til det i Sundhedsministeriet." 
- Camilla Rathcke.  

Venstres og S-regeringens sundhedspolitik:

"Der er væsentlig mere rød tråd i deres (Venstres) forslag til reformer, end det, jeg har set fra den nuværende regering." 
- Camilla Rathcke.

Om sundhedsvæsenet er bæredygtigt indrettet og finansieret:

"Er det realistisk, at det sundhedsvæsen, vi kender, skal fremskrives én til én, når der kommer mange flere ældre og ny teknologi? Er det realistisk i forhold til at finansiere det og bemande det? Det er det jo ikke. Så der skal reformer til." 
– Jakob Kjellberg.

Om hvordan sundhedsvæsenet bliver fremtidssikret:

”Når de lægevidenskabelige selskaber kan beskrive en lang stribe af aktiviteter, der er overflødige. Hvorfor gør de så ikke noget ved det? Når de nu siger, at de ikke kan nå alt i hverdagen."
- Leif Vestergaard Pedersen
.

Replik til, at Leif Vestergaard Pedersen vurderer, at man sjældent hører sundhedspolitiske visioner fra rød blok og regeringen.

"Man kan i hvert fald sige, at der er ikke mange i regeringen, som er voldsomt optaget af sundhed eller har stor viden om sundhedsområdet. Den tidligere regering havde flere folk med dybere indsigt i sundhedsområdet. Flemming Møller Mortensen (S) som faktisk ved en del om sundhedsområdet, ham har man så parkeret i udenrigstjenesten."
- Jakob Kjellberg.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Noelle Rathcke

Formand, Lægeforeningen, overlæge, ph.d., Herlev-Gentofte Hospital
cand.med. (Københavns Uni. 2003), ph.d. (Københavns Uni. 2010), speciallæge i Intern medicin, Endokrinologi 2019

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)