Sundhedsstyrelsen gransker babyboom hos kiropraktorer

EVIDENSSTRID: På et årti er der sket en voldsom stigning i spædbørn, der kommer til kiropraktor. Udviklingen har affødt en voldsom kritik fra især læger, der frygter skader på børnene og spild af penge. Sundhedsstyrelsen vil nu undersøge området. Og ny forskning er på vej.

Flere og flere børn med uforklarlig gråd ender hos en kiropraktor. Det kritiserer børnelæger. Sundhedsstyrelsen vil have udviklingen undersøgt. 
Flere og flere børn med uforklarlig gråd ender hos en kiropraktor. Det kritiserer børnelæger. Sundhedsstyrelsen vil have udviklingen undersøgt. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

I løbet af et årti er brugen af kiropraktik til spædbørn steget kraftigt. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at andelen af spædbørn, der kommer til kiropraktor, er fordoblet på et årti. Lidt mere end hver fjerde baby bliver nu set af en kiropraktor, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Opgjort kommunevis så har forældrene i Brønderslev danmarksrekord i kiropraktorforbrug. Her bliver mere end halvdelen af kommunens spædbørn, 57 procent, taget til kiropraktor af forældrene.

Børnelæger advarer
Ledende børnelæger er dog stærkt kritiske over for brugen af kiropraktik til spædbørn. Det lægevidenskabelige selskab for børnelæger har udsendt en pressemeddelelse om emnet tidligere i år.

"Vi vil derfor opfordre til, at man ikke henviser til kiropraktisk behandling, hvis der er mistanke om kolik, da der ikke er evidens herfor. Det belaster både familien, men også samfundet økonomisk, da der gives offentligt tilskud til behandlingen," hedder det i pressemeddelelsen. Her oplyser man også, at mange spædbørns gråd går over af sig selv.

Stribevis af andre læger, heriblandt Ida Donkin fra Læger Formidler, har også i en kronik kraftigt advaret i mod, at spædbørn bliver udredt og måske behandlet hos kiropraktorer.

Sundhedsstyrelsen: Vi er i gang
Sundhedsstyrelsen har på Twitter oplyst, at styrelsen i efteråret vil granske området nærmere.

"Vi er faktisk ved at se på det. Vi indkalder de respektive fagpersoner til møde i løbet af efteråret," oplyser styrelsen på Twitter.

Kiropraktorer: Ro på – det er ufarligt
Hos kiropraktorernes interesseorganisation, Dansk Kiropraktor Forening, afviser man frygten for, at den omfattende brug af kiropraktik til spædbørn er spild af penge eller udsætter spædbørnene for noget, der kan betegnes som en betydelig risiko for bivirkninger.

Men kiropraktorformand Lone Kousgaard Jørgensen er enig i, at der er behov for mere viden på området.

0:000:00