Sundhedsstyrelsen præciserer regler for henvisninger

HENVISNING: Formuleringen 'at afvise en henvisning' er misvisende, mener Sundhedsstyrelsen, der har præciseret rammer og principper for henvisning og visitation.

Der var behov for klarhed over henvisningsreglerne, siger centerchef Camilla Rathcke fra Sundhedsstyrelsen.
Der var behov for klarhed over henvisningsreglerne, siger centerchef Camilla Rathcke fra Sundhedsstyrelsen.
Signe Løntoft

Sundhedsstyrelsen kom tirdag med en præcisering af gældende regler og begreber i forbindelse med henvisning og visitation på hospitaler, med særligt fokus på reglerne inden for kræftområdet.

Præciseringen kommer i kølvandet på en række sager om patienter i Region Sjælland, der på trods af begrundet mistanke om brystkræft blev afvist, da deres læge forsøgte at henvise dem til et kræftpakkeforløb. Sagen er kommet frem som en del af Jyllands-Postens afdækning af mangelfulde brystkræftundersøgelser i regionen. 

Som en udløber af sagen besluttede Region Sjælland i en periode at forbyde sygehusene at afvise henvisninger ved mistanke om brystkræft.

I den forbindelse sendte regionsrådsformand Heino Knudsen (S) i oktober et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Her lød det blandt andet:

"Vi må konstatere, at der er forskellige fortolkninger af, hvordan der skal visiteres med udgangspunkt i de faglige retningslinjer."

{{toplink}}
Læs også

Opfølgning på samråd
Afviste henvisninger blev efterfølgende diskuteret på et samråd i Folketingets Sundhedsudvalg 22. oktober.

Her slog Magnus Heunicke fast, at patienter, som henvises til kræftpakkeforløb af deres praktiserende læge, straks skal til.

Som opfølgning på samrådet anmodede Sundheds- og Ældreministeriets departement Sundhedsstyrelsen om en afklaring af generelle principper for henvisning og visitation til sygehusbehandling, med særligt fokus på kræft.

0:000:00