Debat

Socialpædagogerne: Tænk socialpædagogikken ind i beskæftigelsesindsatsen

DEBAT: Regeringen vil til efteråret spille ud med et forslag til en ny beskæftigelsesindsats. Hvis det skal lykkes at få flere ledige med særlige behov på fode, skal der tænkes nyt.

I dag sker det, at beskæftigelsesindsatsen spænder ben for den socialpædagogiske indsats, der faktisk er en forudsætning for, at beskæftigelsesindsatsen lykkes. 
I dag sker det, at beskæftigelsesindsatsen spænder ben for den socialpædagogiske indsats, der faktisk er en forudsætning for, at beskæftigelsesindsatsen lykkes. Foto: Mathias Svold/ ritzau
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Madsen

Kasserer hos Socialpædagogerne

Til efteråret kommer regeringen formentlig med et forslag til en ny beskæftigelsesindsats.

Jeg håber, at de finder gode løsninger for de forsikrede i A-kasserne, men jeg håber også, at de tænker bredere. Hvis flere misbrugere, sindslidende, hjemløse, psykisk sårbare unge og andre ledige med særlige behov skal på fode, er der nemlig behov for nytænkning. Og for en langt mere koordineret og helhedsorienteret indsats.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Brug for at tænke på tværs
I dag sker det desværre, at beskæftigelsesindsatsen spænder ben for den socialpædagogiske indsats, der faktisk er en forudsætning for, at beskæftigelsesindsatsen lykkes.

Det kan være i en situation, hvor en ung, sårbar mor kun kan få overskud til at søge job, hvis hun først får støtte til forældrerollen. Og hvor hun i samråd med støttekontaktpersonen fokuserer alle sine ressourcer på barnet, indtil hun får brev om, at hun risikerer at miste kontanthjælpen, fordi hun er udeblevet fra et møde på jobcentret. Hvorefter fokus går fra barn til økonomi.

Hvis flere misbrugere, sindslidende, hjemløse, psykisk sårbare unge og andre ledige med særlige behov skal på fode, er der nemlig behov for nytænkning. - Og for en langt mere koordineret og helhedsorienteret indsats.

Michael Madsen
Kasserer hos Socialpædagogerne

Et andet eksempel er en tidligere hjemløs, der midt i et botræningsforløb risikerer at blive smidt ud af lejligheden, fordi kontanthjælpen stoppes.

I begge eksempler er der brug for at tænke på tværs, så de forskellige offentlige indsatser understøtter hinanden.

Og for en erkendelse af, at den langsigtede målsætning om, at borgeren skal være aktivitets- eller jobparat, i nogle tilfælde først kan nås, når andre hindringer er ryddet af vejen.

Dispensation fra aktiveringskrav
Derfor foreslår Socialpædagogerne, at der i højere grad bliver mulighed for at dispensere for fx aktiveringskrav gennem en såkaldt stand-by-ordning, hvor man i en periode på op til to år ikke er omfattet af alle regler om møder, skriftlig dokumentation, tidsfrister etc. Det kan fx være relevant, når der er behov for en periode med ’helle’, så borgeren kan koncentrere sig om botræning, misbrugsbehandling eller forældrerollen.

Endvidere skal alle ledige med særlige behov have tilbud om én personlig, tværgående handlingsplan og en socialpædagogisk støtteperson, som arbejder fleksibelt og tværfagligt. Sådan at indsatser og aktiviteter kommer til at spille sammen i stedet for at modarbejde hinanden.

Støttepersonen skal endvidere møde borgeren i øjenhøjde og opbygge en relation, der motiverer til udvikling og kontrol over eget liv – og som dermed kan være med til at bane vejen til arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00