Tandlæge: Politikere vil altid tale om tandlægers pris og aldrig om faglighed

DEBAT: Den skattebetalte læge opfattes som gratis, mens den brugerbetalte tandlæge opfattes som dyr. Der skal gøres op med fejlagtige fordomme om dyre tandlæger og sættes fokus på faglighed og forebyggelse, skriver Anne Mette Stougaard.

Af Anne Mette Stougaard
Tandlæge og bestyrelsesmedlem, Meget Mere Tandsundhed

Prøv at forestille dig følgende. Du er en ung og nyuddannet tandlæge. Du er lige blevet færdig med fem års hårdt og sjovt studieliv på universitetet. Du glæder til at få en karriere, hvor du kan bruge din faglighed og fingersnilde i den bedst tænkelige kombination som en akademisk håndværker.

Det er et vigtigt, meningsfyldt og menneskeligt arbejde, men det er ikke liv og død. Det er helt perfekt.

Indtil nu har din hverdag været fyldt op med intensiv læsning til langt ud på natten, hårde og krævende eksaminer, festlige fredagsbarer, nervepirrende udvikling af fingerfærdigheder og pædagogiske evner, jalousi over, at andre studerende har tid til studiejob, og vigtigst af alt: naive drømme om at komme ud og hjælpe mennesker, blive anerkendt for dit hårde arbejde og din faglige stolthed, tjene nogle penge og samtidig gøre verden til et lidt bedre sted.

Fordomme rammer nyuddannede hårdt
Nu står du med dit eksamensbevis i hånden og skal ud på arbejdsmarkedet.

SLAM. Så får du en kold og våd klud i ansigtet i form af fordomme og vrede fra omverdenen over, at du er alt for dyr, du er grisk og grådig, ja faktisk bør du nærmest arbejde gratis.

SLAM. Pludselig vælter det frem med historier om onde tandlæger, der påfører patienterne unødvendig smerte og tandlægeskræk.

SLAM. Velkommen til rigide og meningsløse regler, journalisering og kontrolsystemer, som suger arbejdsglæden ud af de fleste tandlæger.

SLAM. Værst af alt: Politikere, som påstår, at tandlæger ikke har nogen samvittighed, at vi overbehandler og borer, hvor der ikke skal bores.

Hvor kommer denne massive hetz mod tandlæger fra? Hvorfor er vi så udskældt en faggruppe? Hvem er bagmændene bag denne nederdrægtige kampagne? Jeg har aldrig mødt patienter, der deler denne opfattelse af vores fag, eller som deler den ofte udokumenterede hetz mod os som faggruppe.

Lægerne nyder en helt anden status
Lægerne placerer vi højt oppe på en piedestal, mens tandlægerne skal helt ned i rendestenen. Det starter lige fra begyndelsen af studiet: Lægerne og tandlægerne sidder i samme sal til samme foredrag, og der bliver kun talt til lægerne.

Lægen er skattebetalt og opfattes derfor som gratis, mens tandlægen overvejende er brugerbetalt og derfor opfattes som dyr. Ingen taler offentligt om lægers løn, men alle statistikker viser, at læger har den højeste livsløn af alle. En ansat tandlæge tjener ifølge en opgørelse på lønstatistik.dk 52.566 kr. om måneden og har 6,8 års erfaring i gennemsnit.

Og ja, selvfølgelig kan du finde selvstændige tandlæger, der tjener mere, lige som du kan finde selvstændige læger med en langt højere indtægt end gennemsnittet.

Er tandlæge blot et servicefag?
Det er meget frustrerende som fagperson at sidde over for en patient, som ikke har råd til at få lavet den nødvendige forebyggelse og behandling, for et stort antal studier dokumenterer, at sunde tænder og tandkød har en enorm betydning for resten af kroppens sundhed.

Hvorfor er tandlæger ikke en anerkendt del af sundhedsvæsenet på linje med lægerne, men snarere på vej til at blive et rent servicefag på linje med hårdehvidevarebranchen, hvor man kan shoppe rundt på nettet og vælge den billigste løsning?

Hvorfor skal vi altid debattere pris og ikke faglighed, kvalitet og menneskelig tillid? Hvorfor er munden og tænderne den eneste del af vores krop, som er holdt uden for fuld offentlig dækning?

Hvorfor får vi ikke kredit og anerkendelse for vores arbejde med via de løbende undersøgelser at holde øje med alvorlige sygdomme som eksempelvis kræft i mundregionen?

Hvorfor insisterer politikerne på denne støt stigende eksklusion af tandlæger fra resten af sundhedsvæsenet?

Ja, det er mange spørgsmål, som jeg håber, nogen vil besvare. For jeg kan ikke.

Træt af at være syndebuk for meningsløse regler
Som yngre tandlæge med kun seks års erfaring er jeg ærligt talt træt af denne status og udvikling i mit fag. Jeg kunne sagtens have søgt ind på lægestudiet, og alle troede, at jeg kun læste til tandlæge, fordi jeg ikke havde høje nok karakterer til lægestudiet.

Jeg valgte udelukkende at søge ind som tandlæge, fordi det var det rigtige studie for mig, idet jeg kunne kombinere fingerfærdighed med teori og menneskelig kontakt. Og gøre en forskel for helt almindelige mennesker.

Jeg bruger mange frivillige interessetimer ud over mit almindelige arbejde, fordi jeg ganske enkelt elsker mit fag. Og det er det generelle kendetegn ved tandlægestanden: Vi brænder for vores fag, fordi det er så alsidigt. Vi elsker vores patienter, men vi er efterhånden godt trætte af at være syndebukke for alverdens fordomme, meningsløse regler og tvivlsomme politiske tiltag.

Senest har et massivt flertal i Folketinget, i kølvandet på sammenbruddet af overenskomstforhandlingerne imellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner, vedtaget sundhedsminister Ellen Trane Nørbys særlov, der skærer 300 millioner kroner i tilskuddet til forebyggende undersøgelser.

Cirka en femtedel af alle danskere kommer aldrig til tandlæge, og den andel bliver nok ikke mindre efter de seneste nedskæringer.

Jeg vil kæmpe indædt for, at tandlæge bliver sløjfet fra listen over fyord.

Forrige artikel Opråb fra Fonden for Socialt Ansvar: Regeringen vil fjerne vores livsgrundlag Opråb fra Fonden for Socialt Ansvar: Regeringen vil fjerne vores livsgrundlag Næste artikel Tænketank om krisepakker til landbruget: Tænketank om krisepakker til landbruget: "Som at tisse i bukserne"
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.