Tavsheden er brudt: Nu taler vandformand ud om kontroversielle fyringer

BALLADE: Det er korrekt, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har rejst tvivl om brug af målerdata. Men Danske Vandværker er i dialog om sagen, forklarer formand Ole Wiil i en intern mail. Årsagen til fyringen er, at tidligere formand gik bag bestyrelsens ryg.

Tidligere direktør for Danske Vandværker Allan Weirup. Fotograferet på et tidspunkt, hvor der angiveligt var lidt mere at smile ad.
Tidligere direktør for Danske Vandværker Allan Weirup. Fotograferet på et tidspunkt, hvor der angiveligt var lidt mere at smile ad.Foto: Danske Vandværker
Klaus Ulrik Mortensen

Efter i en uge at have mødt pressen med korslagte arme valgte nyvalgt formand for Danske Vandværker Ole Wiil tirsdag at fortælle sin version af historien.

Det drejer sig naturligvis om sidste weekends voldsomme udskiftning i foreningens ledelse. Landsformand Per Roth og næstformand Palle Christensen blev afsat efter et mistillidsvotum fra bestyrelsen. Mens direktør Allan Weirup blev fyret med øjeblikkelig virkning.

Tvivl om brug af målerdata
I et interview med Altinget torsdag forklarede Per Roth, at fyringerne skyldes uenighed om ulovligt videresalg af målerdata til de kommunalt ejede spildevandsselskaber.

Hidtil har det været normal praksis blandt Danske Vandværkers cirka 2.000 medlemmer at dele informationer om priser for videresalg af målerdata til spildevandsselskaberne.

Et flertal af medlemmerne i landsbestyrelsen har gennem de seneste måneder oplevet, at de ikke i tilstrækkelig grad er blevet inddraget i foreningens politiske arbejde, og at informationsniveauet har været for lavt, eller endog at væsentlig information ligefrem blev dem nægtet.

Ole Wiil
Formand, Danske Vandværker

"Vi fik klar besked fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2012 om, at den pågældende praksis var forbudt. Og det rettede vi selvfølgelig ind efter. Nu er der så flere regioner, som er begyndt at samle data ind igen, og det kan vi naturligvis ikke acceptere," sagde Per Roth til Altinget.

Ny formand: Brud på tilliden
Tirsdag formiddag tog Ole Wiil så bladet fra munden.

I en intern mail til foreningens medlemmer erkender han, at uenighed om indsamling af målerdata er et væsentligt element i fyringerne.

Det er således korrekt, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har sået tvivl om lovligheden i, at vandværkerne i Region Midt og Syd atter er begyndt at koordinere informationer om salg af målerdata. Men fejlen ligger ifølge Ole Wiils interne skrivelse snarere i, at Per Roth ikke drøftede sagen med bestyrelsen først.

"Landsbestyrelsen var ikke blevet orienteret om dette skridt, og landsbestyrelsen fandt det generelt utilfredsstillende, at der ikke forud for en sådan henvendelse var foretaget yderligere undersøgelser af forholdet. Det skal understreges, at henvendelsen til styrelsen ikke i sig selv var årsagen til, at det blev besluttet at afslutte samarbejdet med vores direktør, men bestyrelsen anså forløbet som endnu et eksempel på den manglede samarbejdsvilje," skriver formanden.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00