Debat

Tiden er løbet fra Europaudvalget

DEBAT: Medlemmerne af Europaudvalget drukner i omfattende og kompliceret lovgivning i en sådan grad, at EU-debatten forstummer. Det mener Ole Christensen (S), der foreslår at nedlægge Europaudvalget.

Ole Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, mener, at Europaudvalgene bør nedlægges, hvis EU-arbejdet skal være effektivt. 
Ole Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, mener, at Europaudvalgene bør nedlægges, hvis EU-arbejdet skal være effektivt. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ole Christensen (S) 
Medlem af Europa-Parlamentet

De fleste kender Davids kamp mod Goliat, hvor den lille mand står over for den store kæmpe. For mig minder Davids kamp mig om den kamp, Folketingets medlemmer af Europaudvalget står over for, når de møder den endeløse række af forslag fra EU-Kommissionen. Medlemmerne skal uge efter uge sætte sig ind i alt fra fiskeri til luftfart, og det er en umulig opgave. Det ender derfor ofte med, at Folketinget hvileløst giver ministrene det ene mandat efter det andet uden en kvalificeret debat om vigtige EU-regler.

Medlemmerne af Europaudvalget har ikke en jordisk chance for at sætte sig ind i den omfattende og komplicerede lovgivning. Det forringer beslutningsprocessen, og det kvæler debatten om EU-lovgivningen og medvirker til, at mange folketingspolitikere ikke har hånd-i-hanke med EU-lovgivningen. Det går i sidste ende ud over danskerne, der heller ikke bliver præsenteret for egentlig debat om EU-lovgivning. Det bliver i stedet til tomme floskler som "mere Danmark, mindre EU".

Derfor er jeg enig med Eva Kjer Hansen (V), når hun efterlyser inputs fra fagudvalgene til Europaudvalgets arbejde.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Nedlæg Europaudvalget
Jeg mener dog, at vi skal gå skridtet videre og nedlægge Europaudvalget og overdrage udvalgets kompetencer til Folketingets fagudvalg, i stedet for at få udvalgene til at komme til Europaudvalget. Det vil betyde, at skattesager behandles i skatteudvalget og landbrugssager i fødevare-, fiskeri- og landbrugsudvalget, uanset om der er tale om EU-lovgivning eller ej. EU-sagerne behandles derved af de politikere, der har fingrene helt nede i bolledejen på de enkelte politikområder.

Fra mit perspektiv sikrer vi danske interesser i EU bedre ved at lade de medlemmer, der i forvejen er dybt inde i stoffet på lige præcis deres fagområde, tage stilling til sagerne. Derved undgår vi, at én og samme person skal være ekspert i alt mellem himmel og jord.

Medlemmerne af Europaudvalget har ikke en jordisk chance for at sætte sig ind i den omfattende og komplicerede lovgivning. Det forringer beslutningsprocessen, og det kvæler debatten om EU-lovgivningen.

Ole Christensen
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

Jeg arbejder selv med beskæftigelse og fiskeri, og det er komplicerede områder, hvor Danmark samtidig har store interesser på spil. Jeg synes personligt, at det er lidt af en opgave, og at man skal holde tungen lige i munden. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det må være at skulle være ekspert i fiskeri, beskæftigelse og alt der imellem.   

Involver hele Folketinget i EU-lovgivningen
Det giver sig selv, at Europaudvalgets medlemmer ikke kan nå at sætte sig dybt ind i alt stoffet. Det er der simpelthen ikke tid til, når udvalget behandler over 200 sager om året om så forskellige ting som hormonforstyrrende stoffer i legetøj til børn, mærkning af fødevarer, regler mod social dumping osv. Døgnet har kun 24 timer, også selvom man er medlem af Europaudvalget.

Samtidig tror jeg, det vil skabe en bedre debat, hvis arbejdet med EU-lovgivning spredes ud i hele Folketinget. Der mangler viden om EU hos danskerne og endda hos medlemmerne af Folketinget. Den nuværende arbejdsmåde ændrer ikke på det. I stedet slører arbejdsmetoden, hvad det er, EU bestemmer og ikke bestemmer, og det kvæler EU-debatten.

Det kan vi ændre på ved at nedlægge Europaudvalget og involvere hele Folketinget i EU-lovgivningen og skabe et ordentligt udgangspunkt for debat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

0:000:00