Tidligere dansk EU-chef: Regeringerne har ikke rustet Europa godt nok til fælles kamp mod smitsomme sygdomme

MANGLENDE BEREDSKAB: Den Europæiske Union er bedre til at reagere på epidemier blandt svin end blandt mennesker, siger tidligere EU-generaldirektør og WHO-rådgiver Claus Haugaard Sørensen. Han advarer om, at EU’s center for sygdomsbekæmpelse (ECDC) mangler kapacitet til at håndtere kriser som covid-19.

Belgisk Røde Kors gør klar til at modtage patienter med coronavirus i et telt foran Erasmus-hospitalet i Bruxelles.
Belgisk Røde Kors gør klar til at modtage patienter med coronavirus i et telt foran Erasmus-hospitalet i Bruxelles.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Når Europas stats- og regeringsledere torsdag eftermiddag afholder endnu et krisetopmøde via videokonference af frygt for selv at blive smittet, kunne de for eksempel studere disse ord i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen:

”Vi er på ingen måde fuldt forberedt på epidemier af store smitsomme sygdomme og andre alvorlige sundhedstrusler, som kræver en hurtig og koordineret reaktion.”

Betragtningen virker indlysende i disse dage, hvor flere hundrede millioner mennesker er lukket inde i deres hjem på grund af en virus, der foreløbig har smittet over 200.000 europæere og kostet snart 12.000 livet alene her i Europa. Men citatet er næsten 18 år gammelt.

Ordene stammer fra en tale, som EU’s daværende kommissær for sundhed og forbrugerbeskyttelse, ireren David Byrne, holdt i den østrigske by Gastein i september 2002. Belært af store forbruger- og sundhedsskandaler omkring årtusindeskiftet som fugleinfluenza, kogalskab (BSE) og dens menneskelige variant Creutzfeldt-Jakobs sygdom – og yderligere påvirket af frygten for biologisk terrorisme i kølvandet på 11. september 2001 – talte kommissæren for en kraftig styrkelse af det europæiske samarbejde på sundhedsområdet.

Der foregår ganske meget frivilligt, men der er ikke den samme rygrad og den samme regelbundne forpligtigelse til at samarbejde, som vi kender fra andre områder.

Claus Haugaard Sørensen
Tidligere generaldirektør, EU-Kommissionen

”Det er vores ansvar at beskytte vores borgere mod sundhedstrusler. Dette kan ganske enkelt ikke længere sikres af medlemslandenes sundhedsmyndigheder, som handler på egen hånd,” sagde David Byrne dengang.

Et par år senere lykkedes det at få grundlagt et europæisk center for sygdomskontrol, som udfører et væsentligt arbejde med indsamling af data og udbredelse af rådgivning til de 27 medlemslande. Men de nationale sundhedsmyndigheder bestemmer selv, hvordan de vil reagere på rådgivningen.

Der eksisterer stadig ikke mange fælles regler eller ressourcer på sundhedsområdet.

EU er bedre til syge dyr og planter
Det lykkedes nemlig ikke Byrne og andre fortalere for et tættere og lovmæssigt bindende sundhedssamarbejde at få medlemslandenes opbakning til et fælles europæisk beredskab mod epidemier.

I hvert fald ikke, hvis det drejer sig om epidemier blandt mennesker.

Dokumentation

EU OG FOLKESUNDHEDEN

Uddrag fra artikel 168 i Lissabontraktaten: 

"Der skal sikres et højt sundhedsbeskyttelsesniveau ved fastlæggelsen og gennemførelsen af alle Unionens politikker og aktiviteter."

"Unionens indsats, der skal være et supplement til de nationale politikker, skal være
rettet mod at forbedre folkesundheden og forebygge sygdomme hos mennesker
samt imødegå forhold, der kan indebære risiko for den fysiske og mentale sundhed."

"Indsatsen skal omfatte bekæmpelse af de største trusler mod sundheden ved at
fremme forskning i deres årsager, spredning og forebyggelse samt sundhedsoplysning og -uddannelse, samt overvågning af alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler, varsling i tilfælde af sådanne trusler og bekæmpelse heraf."


0:000:00