Analyse af 
Andreas Krog

Tilbage til dagligdagen i rigsfællesskabet

ANALYSE: Grønlandske og færøske politikere tager sig stadig større udenrigspolitiske friheder. Snart er den danske statsminister nødt til at lægge høflighederne til side og udstikke retningslinjerne for dagligdagen i rigsfællesskabet.

Færøernes lagmand, Bárður á Steig Nielsen, (t.v.) byder Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (t.h.), på kaffe i Vestmanna på Færøerne 7. november 2019.
Færøernes lagmand, Bárður á Steig Nielsen, (t.v.) byder Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (t.h.), på kaffe i Vestmanna på Færøerne 7. november 2019.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I sidste uge aflagde statsminister Mette Frederiksen Færøerne et besøg i stil med det besøg, hun gennemførte i Grønland i august. Billeder fra begge besøg blev naturligvis flittigt delt på statsministerens profiler på sociale medier, der også svømmede over med lovprisninger af den storslåede natur.

At de bor i langt smukkere omgivelser end vi gør her i "Syddanmark", ved grønlænderne og færingerne dog godt allerede. Men de smilede pænt og viste beredvilligt statsministeren rundt. Alt var fryd og gammen på overfladen. Sådan som det skal være, når en nytiltrådt dansk statsminister er på det obligatoriske første visit i de andre dele af rigsfællesskabet.

 

 

Balancerer på kanten
Nu, hvor tiltrædelsesbesøgene er overstået, begynder dagligdagen i rigsfællesskabet. Eller rettere sagt, den vender tilbage. En dagligdag, hvor Færøerne og Grønland bliver stadig mere autonome i deres ageren på den internationale scene og hele tiden balancerer lige på kanten af, hvad de formelt har lov til inden for rammerne af Grundloven.

Formelt varetages kongerigets udenrigs- og sikkerhedspolitik af København og kun København. Udfordringen er imidlertid, at der i flere aktuelle sager er tale om en gråzone.

Sikkerhedspolitiske undertoner
Lige nu ligger færingerne således i forhandlinger med blandt andre russerne om en frihandelsaftale, ligesom de er ved at åbne døren på vid gab for det omstridte kinesiske teleselskab Huawei. To kontroversielle samarbejder, som formelt hører ind under hjemtagede handels- og erhvervspolitiske sagsområder, men som har kraftige udenrigs- og sikkerhedspolitiske undertoner.

Samtidig har Færøerne netop åbnet en repræsentation i Kinas hovedstad, Beijing, og har Israel i kikkerten som mål for den næste færøske repræsentation. Den nye færøske udenrigsansvarlige har sågar luftet idéen om, at repræsentationen placeres i Jerusalem. Hvis det skulle komme dertil, så vil Tórshavn dog helt klart gå over stregen og blive irettesat af København.









0:000:00