Debat

Tørnæs: Vi skal styrke matchet mellem studerende og arbejdsmarked

DEBAT: I et nyt taxametersystem skal matchet imellem de studerendes kompetencer og arbejdsmarkedets behov styrkes. Det er særligt vigtigt i fremtiden, mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).

I et nyt taxametersystem skal matchet imellem de studerendes kompetencer og arbejdsmarkedets behov styrkes. Særligt i fremtiden er dette vigtigt. Det mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).
I et nyt taxametersystem skal matchet imellem de studerendes kompetencer og arbejdsmarkedets behov styrkes. Særligt i fremtiden er dette vigtigt. Det mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).Foto: Kim Vadskær
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her på mit "14-dages jubilæum" har jeg ikke alle svarene på, hvordan det nye taxametersystem skal se ud. Jeg har faktisk kun et svar. Opgaven med at skabe et nyt taxametersystem skal vi løse sammen.

Ulla Tørnæs (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Af Ulla Tørnæs (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Bevillingssystemet, nok bedre kendt som taxametersystemet, er i dag indrettet sådan, at uddannelsesinstitutionerne får udbetalt penge på baggrund af antal beståede eksaminer. Det er et enkelt og overskueligt system. Men tiden er kommet til, at vi sætter spørgsmål ved, om det også er et rigtigt system. Har vi et system, der fremmer kvalitet i uddannelserne? Som sikrer, at unge mennesker får kompetencer, der matcher arbejdsmarkedets behov? Det er jeg ikke helt sikker på, at vi har. 

Kun et svar
Her på mit "14-dages jubilæum" har jeg ikke alle svarene på, hvordan det nye taxametersystem skal se ud. Jeg har faktisk kun et svar. Opgaven med at skabe et nyt taxametersystem skal vi løse sammen. Undervisningsinstitutionerne, erhvervslivet, de studerende og ministerierne.

Regeringen har nedsat et tværministerielt udvalg, der skal komme med konkrete forslag. Uddannelses- og Forskningsministeriet har sat en bred høringsproces igang. Og jeg har tænkt mig at lytte og grundigt overveje alle de input, som jeg får.

Fakta
Fra 3. marts og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på taxametersystemet.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. 
Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Et fremtidssikret taxametersystem
En ting er rigtig vigtigt for mig. Vi skal lave et taxametersystem, som sikrer, at vi styrker matchet mellem studerendes kompetencer og arbejdsmarkedets behov. Ikke kun i dag, men særligt i fremtiden. Vi skal have de lange briller på. De studerende bliver optaget på en uddannelse i dag, men deres kompetencer skal i spil på arbejdsmarkedet om 3, 5, 6 år. Og arbejdsmarkedet om 5 og 15 år, ser ikke ud, som det gør i dag. Det gør kun opgaven sværere. 

Ændringen af taxametersystemet er en stor og vigtig opgave. Det handler ikke kun om, hvilket uddannelsessystem vi vil have i fremtiden. Det handler om fremtiden for unge mennesker over hele landet. Jeg har ikke en plan klar i skuffen. Jeg glæder mig til arbejdet og de mange drøftelser, vi skal have i de kommende måneder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS









0:000:00