Topchef kan have fået 600.000 kroner for meget: Ministerier og regioner bryder regler, vurderer vagthund
Reglerne for fratrædelsesaftaler bliver ikke fulgt i ministerierne og regioner, konkluderer Rigsrevisionen. Det er "klart utilfredsstillende", lyder det.
Oskar Hammer Sylvestersen
JournalistAnsatte i en række ministerier og alle regioner har fået for meget i fratrædelsesgodtgørelse, da de forlod deres job.
I enkelte tilfælde kan chefer have fået henholdsvis 250.000, 450.000 og 600.000 kroner for meget.
Det konkluderer Rigsrevisionen i sin årsrapport, der udkom mandag 12. august.
Her fremgår det blandt andet også af en stikprøve blandt 98 fratrædelsesaftaler i 2023, at der var fejl i halvdelen af aftalerne.
Selvom de enkelte regelbrud ikke i sig selv var nok til at udtale kritik, har Rigsrevisionen alligevel valgt at orientere statsrevisorerne om sagen: "Det gør vi, fordi de regelbrud, vi har fundet, går igen på tværs af de fire ministerier og de fem regioner."
Sagen er dog stærk nok til, at Statsrevisorerne udtaler kritik.
"Det er klart utilfredsstillende, at så mange ikke har overholdt de gældende regler, der er på området for fratrædelsesaftaler," siger formand Mette Abildgaard (K), der også er folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti.
Hun er en af de seks politisk udpegede statsrevisorer, som samarbejder med Rigsrevisionen om at føre kontrol med statens brug af skattekroner.
Rigsrevisionen har blandt andet kunnet finde fire fratrædelsesaftaler fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet og to aftaler fra Transportministeriet, som er blevet indgået i forbindelse med besparelser og opgaveomlægninger, selvom det "er i strid med statens regler".
Skal være sparsommelige
Revisionen kan også berette, at Region Hovedstaden og Region Midtjylland begge har indgået fratrædelsesaftaler med gunstigere vilkår, end hvad de almindelige overenskomstvilkår giver.
"De gunstigere vilkår består i, at cheferne – mod et mindre overenskomstbestemt fradrag i lønnen på cirka 400 kroner om måneden – fra ansættelsestidspunktet har ret til en fratrædelsesgodtgørelse svarende til 12 måneders løn ved en afskedigelse," står der i rapporten.
Ifølge Rigsrevisionen burde disse gunstige vilkår kun aftales i ganske særlige tilfælde. Alligevel har Rigsrevisionen fundet sådanne vilkår i syv ud af de 13 fratrædelsesaftaler, som er indgået i de regioner i 2023.
Mette Abildgaard understreger også, at fratrædelsesaftaler kun skal bruges i helt særlige tilfælde.
"Det sikrer, at skatteborgernes penge bliver brugt så sparsommeligt som overhovedet muligt og ikke bliver brugt på dyre fratrædelsesordninger," siger hun.
Rigsrevisionen har også fundet eksempler på, at ministerierne ikke har beregnet fratrædelsesgodtgørelserne korrekt, og at regionerne ikke følger reglerne om, at cheferne så vidt muligt skal afholde den resterende ferie i den periode, hvor de er fritstillet. Regionerne har i stedet udbetalt den resterende ferie.
Stor stigning af fratrædelsesaftaler
Antallet af fratrædelsesaftaler er steget kraftig det sidste årti. Staten er gået fra at have 81 aftaler i 2013 til i det første halvår i 2023 at have 227 aftaler.
Region Midtjylland udbetalt den største fratrædelsesgodtgørelse, der lød på cirka 4,4 millioner kroner. Blandt de reviderede ministerier ligger Indenrigs- og sundhedsministeriet i top med en fratrædelsesgodtgørelse på cirka 1,2 millioner kroner.
Spørger man Mette Abildgaard, hvor ansvaret for stigningen af fratrædelsesaftaler ligger, og hvad der skal gøre for at kommer dem til livs, er svaret klart.
”Ansvaret ligger i regionerne og i de undersøgte ministerier. Man skal sende nogle tydelige signaler ned i systemet om, at der skal skæres ned på fratrædelsesaftalerne. Jeg håber da, det her vil give anledning til nogle drøftelser i regionsrådene,” siger hun.