Topforhandler afviser, at luftshavnssagen kan påvirke OK20

PERSPEKTIV: Stormvejret om luftshavnsvikaren har klare paralleller til Vejlegårdskonflikten. Eksperten og fagbossen giver her deres bud på, om sagen kan få konsekvenser – enten politisk eller ved overenskomstbordet. 

Metal-formand Claus Jensen står som formand for CO-Industri i spidsen for lønmodtagerne ved vinterens overenskomstforhandlinger for 600.000 privatansatte. 
Metal-formand Claus Jensen står som formand for CO-Industri i spidsen for lønmodtagerne ved vinterens overenskomstforhandlinger for 600.000 privatansatte. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

I sommeren 2012 stod der stegt flæsk på restaurant Vejlegården på menuen, hvis man var borgerlig politiker.

Protesterne var rettet mod fagforbundet 3F, som havde lavet blokade mod restauranten, fordi den havde tegnet overenskomst med den uafhængige fagforening Krifa.

Nu, syv år senere, taler borgerlige politikere og en forarget offentlighed igen om "mafiametoder" på grund af sagen om bagageportører i lufthavnen, der på en lydoptagelse skruer bissen på for at presse en vikar til at melde sig ind i 3F.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet er der mange paralleller mellem Vejlegården og luftshavnssagen.

"Begge sager er kendetegnet ved, at 3F bliver italesat som den store stygge, der tryner nogle små. Det giver anledning til, at man kan gå ud med en god ideologisk markering. Og sagen her falder måske også i en tid, hvor det borgerlige Danmark har brug for at markere sig," siger han.

Claus Jensen: Et problem for fagbevægelsen
En af fagbevægelsens nøglepersoner, Metal-formand Claus Jensen, kalder det en "virkelig ærgerlig" sag.

"Aktuelt er det et problem for 3F at skulle håndtere det her, men i udstrakt forstand er det et problem for fagbevægelsen, at der bliver skabt det her negative fokus," siger han.

Claus Jensen undrer sig over timingen tæt op ad 3F's kongres i weekenden, selvom lydoptagelsen stammer fra 23. juli.

"Det er da lidt pudsigt, at der opstår sådan en situation her i juli, og det hele så først eksploderer i medierne, en uge før 3F skal holde kongres. Så jeg kan ikke lade være med at tro, at der er nogen, som vil 3F noget ondt her," siger han.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00