Kommentar af 
David Trads

Trads: Årsagen til Sverigedemokraternes himmelflugt er soleklar

KOMMENTAR: Sverigedemokraterens Jimmie Åkesson har bragt udlændingetemaet ind i den svenske valgkamp - og ingen kan stoppe ham. Det vil sende chokbølger gennem Sverige - og Danmark, mener David Trads

<b>OPRØR: </b>Sverigedemokraternes og Jimmi Åkesson, står til at ændre den politiske struktur i Sverige - det vil også ramme dansk politik, skriver David Trads.
OPRØR: Sverigedemokraternes og Jimmi Åkesson, står til at ændre den politiske struktur i Sverige - det vil også ramme dansk politik, skriver David Trads.Foto: Vilhelm Stokstad/Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den seneste svenske meningsmåling op til valget i september er som et politisk jordskælv – for i en opsigtsvækkende YouGov-måling får den fremgang, som det stærkt indvandrerkritiske Sverigedemokraterne har haft siden nytår, et kolossalt boost:

28,5 procent af svenskerne agter nu at stemme på det parti, som i 2014 fik 12,9 procent og som først blev valgt til Riksdagen i 2010, da de fik 5,7 procent. Sverigedemokraterne overhaler nu Socialdemokratiet og Moderaterne, de to normalt regeringsbærende partier. Der er, skal det siges, andre målinger, som ikke er så dramatiske.

Jimmie Åkesson, den karismatiske leder af partiet, som alle andre partier hidtil har afvist at have noget at gøre med, ligner nu en mand, det er umuligt at komme uden om. Det er faktisk muligt, at den dybt kontroversielle højreekstremist kan blive svensk statsminister.

Årsagen? Ja, den er soleklar:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Jimmie Åkesson, den karismatiske leder af partiet, som alle andre partier hidtil har afvist at have noget at gøre med, ligner nu en mand, det er umuligt at komme uden om.

David Trads

Der er et oprør i gang i Sverige mod den udlændinge- og integrationspolitik, som er ført gennem årtier – og bannerføreren er Åkesson, som er brudt igennem den mur af konsensus blandt partier og medier, der normalt har været ubrydelig. Han kan ikke holdes nede.

Et definerende øjeblik kom i maj, da den lange valgkamp lige var skudt i gang. Under en to timer lang debat på svensk tv skete det, der for ikke så længe siden ville have været utænkeligt. Åkesson bragte udlændingetemaet op – og ingen kunne stoppe ham:

Der er grund til at tro, at Pernille Vermund nærstuderer Åkessons succes – og hvis hun kommer i Folketinget, så vil hun, præcist som ham, sende chokbølger gennem dansk politik.

David Trads

”Fire ud af fem udenlandske voldtægtsmænd, som bor i Sverige, slipper for udvisning. Fire ud af fem! Hvorfor skal vi beholde udenlandske voldtægtsmænd i Sverige,” spurgte han Stefan Löfven, den socialdemokratisk statsminister, mens han fastholdt sit laserblik på ham.

Löfven prøvede at parere – først med en henvisning til, at det spørgsmål skal håndteres af domstolene, og dernæst med et forsøg på det, som hidtil altid har virket, nemlig simpelthen at skifte emne. Væk fra indvandring. Hen til arbejdsmarkedspolitik:

”Men hvis du er så bekymret for kvinderne, hvorfor vil du så forværre lønmodtagernes vilkår på arbejdsmarkedet,” spurgte statsministeren, der begav sig ud i en længere udredning.

Publikum i de hellige haller – Sveriges stats-tv! – begyndte at grine af Löfven, mens de bakkede op om Åkesson, som udbrød:

”Hvad hulen har det med voldtægt og seksuelle overgreb at gøre. Prøv nu at hold dig til emnet.”

Åkesson fik momentum – for det var tydeligt, ikke bare i studiet, men i hele Sverige, at et meget stort antal svenskere faktisk mest ønsker at diskutere netop udlændingepolitik. Lige siden er Sverigedemokraterne vokset i styrke, mens Socialdemokraterne taber terræn.

Nu er der fortsat langt til valget – det er den 9. september – men lige nu er der mest, der tyder på, at Sverigedemokraterne får et kanonvalg. Måske bliver Åkessons parti ligefrem størst – og hvis det sker, vil det sende chokbølger gennem ikke bare Sverige, men også Danmark.

Dansk politik er anderledes end svensk – for her i landet har udlændingepolitik været det valgafgørende tema siden midten af 1990’erne, og den tid, hvor Dansk Folkeparti blev dømt ’ikke-stuerene’, er også en evighed siden – men der er alligevel ting, som ligner.

Nye Borgerlige, partiet, som ledes af den ligeledes karismatiske og kontroversielle Pernille Vermund, vipper i målinger noget op og ned. Sommetider under, andre gange over spærregrænsen – og af og til, som i den seneste Megafon-måling, helt oppe på 3,4 procent.

Der er grund til at tro, at Vermund nærstuderer Åkessons succes – og hvis hun kommer i Folketinget, så vil hun, præcist som ham, sende chokbølger gennem dansk politik. Nye Borgerlige vil – uden at helme – kræve hidtil usete stramninger. Nye tider.

--------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00