Trads: Alternativet har gode chancer for valg til Folketinget

KLUMME: Der er mindst tre grunde til, at chancerne for, at Alternativet bliver valgt til Folketinget, er større, end at de ikke gør, skriver David Trads. 

Der er mindst tre grunde til, at jeg tror, at Alternativet kommer i Folketinget:

For det første rammer partiet en potentiel vælgerskare, der er stor nok til at give valg – nemlig dem, der oprigtigt mener, at social og miljømæssig bæredygtighed er vigtigere end økonomisk fremgang, og som er villige til at gå ned i levestandard for at opnå det. 

For det andet er partiet ikke bare, som fejlagtigt fremstillet af mange, en kopi af Enhedslisten, men langt mere et udtryk for en moderne udgave af Andelsbevægelsen og Radikale Venstre, hvor den private og offentlige sektor naturligt møder civilsamfundet.

For det tredje lever partiets topfolk alle op til de karakteristika, som er afgørende for politisk succes i den digitale tidsalder, idet de er kompetente, sympatiske og frem for alt ærlige – og derved fremstår de som et reelt, nå, ja, alternativ til de gammelkendte robot-politikere.

Lever op til forventningerne
I Deadline søndag aften levede Uffe Elbæk og Josephine Fock, to af topfolkene, op til de forventninger, som jeg synes, at man skal have til idealister. Fock, som er 49 år og i årevis har indtaget absolutte topjob i LO-systemet, herunder som forhandler af overenskomster, svarede overbevisende, da hun blev spurgt, hvor vigtigt hun synes, at ’en bedre fremtid’ egentlig er:

”Det er enormt vigtigt for os at se ind i en fremtid, hvor vi selv er med til at præge udviklingen, fordi vi skal have en bæredygtig omstilling. Vi er nødt til at passe bedre på vores klode, end vi gør i dag, passe bedre på miljøet, og vi vil også gerne have en social og økonomisk bæredygtig omlægning.”

De målinger, der er kommet, bakker godt op om Alternativet, idet de typisk får mellem 1,8 og 2,2 procent af stemmerne. Det er særligt opmuntrende for partiet, at der er klar stabilitet i målingerne – ikke vilde udfald. Partiet har grund til at tro, at de også på valgdagen vil være tæt på spærregrænsen.

Tidsånden
De gode tal overrasker mig ikke, idet jeg blandt andet som tidligere chefredaktør for Information ved, at der findes mindst 100.000 danskere, som, lidt karikeret sagt, synes, at værdien af et fuglefløjt i mosen er mere værd en ekstra tusindlap i pungen. Alternativet rammer en tidsånd, som de røde partier ikke har samlet op under Thorning-regeringen.

Uffe Elbæk, partiets 60-årige leder, hviler i den grad i sig selv. Han ligner igen den fødte optimist – andre vil hånligt sige lalleglade naivist – som jeg har kendt, siden han stod for KaosPiloterne med meget mere i Aarhus i 1980erne og 1990erne. Væk er den nervøse Elbæk, som var sendt helt galt i byen som kulturminister i et traditionelt, hierarkisk system.

Elbæk – og med ham langt de fleste i det nye partis ledelse – har et udspring i det magiske spændingsfelt mellem frivillig begejstring og professionel ledelse. Tænk på, hvordan Frontløbere og KaosPiloter var med til at skabe bæredygtige erhvervssuccesser som cykelbude, cafeer og nye uddannelser.

Enkle budskaber
Den måde, som Alternativet er blevet bygget op på – stille og roligt og uden drama – dokumenterer, at der er styr på værdigrundlaget. Det temmelig detaljerede partiprogram er udarbejdet gennem politiske laboratorier, hvor hundredvis har været involveret. Partiets spidskandidater blev valgt i september – og er lykkeligt befriet for nogle af de lykkeriddere, som plagede eksempelvis Ny Alliance.

Partiets vigtigste budskaber er enkle at forklare:

Først problemerne: Vi befinder os i en resursekrise (for meget forbrug af sort energi), vi befinder os i en empatikrise (for lidt plads til alle, der stikker lidt ud), og vi befinder os i en systemkrise (for meget låst i gammeldags strukturer).

Så løsningerne: Vi skal sikre en seriøs bæredygtig omlægning (fra sort til grøn), vi skal dyrke iværksætterkulturen (al erhvervsstøtte skal gå til bæredygtige formål), og vi skal gøre staten mindre og samfundet større (slip folk fri af konkurrencesamfundets hamsterhjul).

Gode chancer for valg
Som Uffe Elbæk sagde i Deadline med et smil, der emmede af selvsikkerhed, så drømmer han simpelthen om en bedre verden. Store ord blandt politikere, der i reglen taler langt mere jordnært her i landet: 

”Vi længes efter en anden måde at organisere vores samfund på. Vi forestiller os bedre arbejdspladser, vi forestiller os bedre uddannelser, bedre retfærdighed, en anden måde at tænke økonomi på. Vi længes efter noget bedre.”

Hvad kan så galt for Alternativet? 

Tja, for det første har partiet stort set ingen penge. Deres valgkamp bliver nok den billigste, der er set i den nyere danmarkshistorie. De skal slå igennem udelukkende via sociale medier. En stor udfordring. Og for det andet, så er der altid risikoen i et nyt parti for, at en eller anden kandidat går ud og siger noget, der er helt i strid med toppen.

Men jeg tror alligevel på, at der i dag er større chance for, at Alternativet bliver valgt til Folketinget, end at de ikke gør det.

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Den er ikke hjemme, men her er Løkkes regering Trads: Den er ikke hjemme, men her er Løkkes regering Næste artikel Trads: DF taber terræn på hård terror-retorik Trads: DF taber terræn på hård terror-retorik
 • Anmeld

  Julius Graakjær Grantzau

  Ikke udelukkende sociale medier

  Kære David Trads

  Fin beskrivelse af Alternativet. Jeg vil blot bemærke, at jeg kan forestille mig andre veje end udelukkende sociale medier (og de annoncer, vi ikke har råd til). Det er gratis at gå ud og møde mennesker f.eks. i dialog via politiske laboratorier, som vi i Alternavet har holdt mange af og vil fortsætte med at afholde for at løfte den politiske debat og kultur - og for at videreudvikle partiets politik. Både med medlemmer og ikke-medlemmer.

  Har man penge, behøver man ikke venner - og vice versa. Alternativet får flere og flere venner :-)

 • Anmeld

  M2

  Fond raising?

  Måske skulle alternativet bruge fond raising til at få midler til en egentlig valgkampagne . . . det er trods alt store magtspekulanter med pengepungen i orden, de er oppe imod . . .

 • Anmeld

  Jørgen Engberg

  Det sidste alternativ

  Det er beskæmmende at se, hvordan Alternativet bliver promoveret i medierne. Det er som om at medierne ser Alternativet som en ny Messias. For os andre, som ser dem som kejserne med sine nye klæder er det beskæmmende at se nogen uden politik føre sig frem som verdens frelsere.

 • Anmeld

  steen

  Klon

  Som en klon af det radikale venstre og enhedslisten bliver det alvorligt svært at se en fremtid for Uffe og tant og fjas partiet.

  De to etablerede partier taber, på deres ubændige lyst til at affolke Nordafrika og store dele af Mellemøsten = muslimsk import til Europa, og Uffe på en kombination af evig forsørgelse af islams sønner og døtre og en tro på at der er ubegrænset tolerance, blandt danskerne overfor fortsatte rundkreds eksperimenter.