Trads: Da flygtningene kom, forsvandt humanismen

KLUMME: Et flertal i Folketinget møder den værste humanitære krise siden Anden Verdenskrig med besparelser på ulandshjælpen, udlændingestramninger og halvering af integrationsydelsen. Alt handler om at stramme. Intet handler om at hjælpe folk i nød, skriver David Trads. 

Der er billeder, som brænder sig fast på nethinden, og weekendens tv-optagelser af det skib i Middelhavet, som fyldt med alt for mange flygtninge går til bunds, er uafrystelige:

Langsomt tipper balancen på båden, så den til sidst vender sig helt om. Desperate børn, unge og gamle slynges ud i vandet. Carlotta Sami fra Internationalt Røde Kors står med blanke øjne, mens hun fra et redningsfartøj rapporterer fra katastrofen:

”Alt er rædselsfuldt.”

Selvtilstrækkelighed
Bare i sidste uge forsøgte 13.000 flygtninge at krydse Middelhavet fra Libyens nordkyst til Italiens sydkyst. Det matcher tallene fra for et år siden. Tre af de primitive skibe gik ned – og mindst 700 er angiveligt omkommet. Babyer, børn, gamle. Døde kroppe flyder i havet.

Det er ikke til at bære, og det er slet ikke til at holde ud at mærke den kulde og den selvtilstrækkelighed, som katastrofen mødes med i Europa, og ja, i Danmark:

Et bredt flertal i Folketinget møder den værste humanitære krise siden Anden Verdenskrig med besparelser på ulandshjælpen, evindelige stramninger i udlændingeloven, halvering af integrationsydelsen, oprettelse af teltlejre med ’lejrchefer’, skræmmeannoncer og smykkelov.

Kold retorik
Da flygtningene kom, forsvandt humanismen: Alt handler om at stramme skruen. Intet handler om at hjælpe folk i nød. Alt handler om at tænke på os selv. Intet handler om at skabe håb for fattige og forfulgte. Det er så trist, at det er til at græde over.

Typer som Venstres Inger Støjberg, Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen, Dansk Folkepartis Martin Henriksen, De Konservatives Rasmus Jarlov og Liberal Alliances Anders Samuelsen fører an i en så kold retorik, at det i hvert fald ikke ligner det Danmark, jeg kendte.

De billeder, de ser, er ikke de samme som dem, der ryster mig. De ser køligt den anden vej, når et flygtningeskib går ned og hundreder drukner. Deres blik er et andet sted. Tag bare disse ord fra justitsminister Søren Pinds (V) kronik i Jyllands-Posten i weekenden:

”Alting har stået i flygtningekrisens tegn. Siden billederne af kvinder, børn og mænd løbende over skinner og motorveje og politimanden, der legede med en lille pige, har intet billede i det politiske kunne erstatte dem. Nethinden har set de billeder for sig – igen og igen. Det skyldes naturligvis den dybe bekymring, der har spredt sig i Europa blandt alle for, om den samfundsnorm, vi kender, kan leve og næres i disse omgivelser.”

Næstekærligheden reduceres til os selv
Der er tre ting, jeg hæfter mig ved. For det første ordet ’flygtninge-krisen’: Ord skaber holdninger. Her bliver det ’flygtningene’, som er problemet. Jeg kalder det for ’humanisme-krisen’. Det er nemlig vores manglende medmenneskelighed, som er problemet i disse år. Vi går i krig, fjerner bistand, stikker af.

For det andet at alle de billeder, som Pind ser, er fra Danmark: Det, som gør mest indtryk på ham, er tydeligvis ikke, at folk flygter fra forfølgelse og fattigdom, men at de - når de kommer her til smørhullet - skubber til vores idyl. Næstekærligheden reduceres til os selv.

For det tredje den dybe bekymring for ’samfundsnormen’: Kan vi, spørger justitsministeren reelt, opretholde vores liv, vores velfærd, vores kultur, hvis alle disse ’fremmede’ kommer hertil. Det er udtryk for en pessimistisk selvtilstrækkelighed, som slet ikke er liberal.

Humanistisk fyrtårn
Danmark plejede at være et humanistisk fyrtårn i verden. Et sted, hvor tolerancen, udsynet, solidariteten og, ja, humanismen var i centrum. Et land, som folk i nød kunne stole på. Klodens største bidragyder af ulandshjælp. I dag er det land, vi giver mest ulandshjælp til, os selv.

Det er tid til at synge omkvædet i Natasjas hit fra 2007:

"Giv mig mit Danmark tilbage, ligesom i de gamle dage//Giv mig frisindet igen, der lurer under byens tage.”

Og jeg kunne nynne videre:

"Giv mig Svend Auken tilbage, giv mig Uffe Ellemann tilbage, ligesom i de gamle dage."

Hvor er de politikere i de store gamle partier, som finder humanismen tilbage? Hvis de er der, er de tavse. Tag dog ordet.
---
David Trads har hver uge klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Corydon & co. udstillet som amatører i Dong-skandale Trads: Corydon & co. udstillet som amatører i Dong-skandale Næste artikel Trads: Jo, Løkke kan gøre comeback
 • Anmeld

  Preben Skjøth

  Enøjet klumme

  Det ville ikke ligne Trads, hvis ikke han benytter enhver mulighed til at sende en "sviner " af sted mod regeringen. Trads har udviklet sig til at være en naiv og tossegod humanist. Men hvis altid bedrevidende Trads ville komme med til vi andre, ville han måske opdage, at det ikke står så sløjt til med humanismen, som Trads, i sin sædvanlige manipulerende stil, postulerer.

  Trads er et meget lille menneske med en underlig tilgang til virkeligheden. Men glemmer, at vi i den grad svigter mange ældre og syge medborgere. Vi lukket sygehuse og skoler, fordi det ikke er penge nok. Samtidigt åbner Danmark dørene på vid gab, og det til trods for, at rigtigt mange af dem, der er kommet hertil, ikke er reelt truet eller forfulgt. Vi skal hjælpe dem, der har behov for hjælp, men ikke bruge penge på de såkaldte bekvemmelighedsflygtninge

 • Anmeld

  Henrik Brade Johansen

  Kommentarerne bekræfter Trads beklagelige analyse!

  Jeg synes, at Preben Skjøth og navnlig Asta Bjerres fordomsfulde kommentarer understreger den pointe, som Dvid Trads har....

 • Anmeld

  Michael Hullevad

  EU skaber migranter

  EU skaber selv problemerne med migranter fra Africa. Ved at have indrettet unionen som et protektionistisk kartel der skal beskytte visse erhverv mod konkurrence udefra lægger man told og afgifter på varer fra Africa. Oven i købet + moms! Man køber sig "aflad" i form af u-lands bistand, men den lander som regel i lommen på andre korrupte politikkere. Frihandel vil føre til et løft i levestandarten for de fattige så de får råd til at købe varer fra bla. EU.

 • Anmeld

  Mogens Bertelsen

  Humanisme- David Trads??

  Hvorfor ser og hører man ham aldrig beklage sig over manglende"humanisme" i forbindelse med "indfødte handicappede" der må kæmpe for at få den hjælp de faktisk har krav på. Dr1 søndag aften fra odense, svært handicappet kvinde
  Men " bekvemmeligheds flygtning" fra Syrien med 17 børn og 3 koner, ingen problem med at finde bolig og anden hjælp. Lige efter bogen iflg. D. Trads = humanisme !!!

 • Anmeld

  Leif Juhl Pedersen

  Sølle Plattenslager

  Trads er en sølle plattenslager, som evig og altid spiller human på danskernes regning, pak sammen og forsvind idiot

 • Anmeld

  Uffe Rostrup

  Humanisme eller måske snarere protektionisme

  Efter angreben på Krudttønden og Carolineskolen stod stribevis af danske politikere og prøvede at efterligne Jens Stoltenbergs landsfaderlige taler fra efter den norske terror i Oslo og på Uttøya. De fleste forsøgte sig med, at vi ikke må blive et skræmt folk. Og formuleringer som, at vi skal møde terror med åbenhed og mere demokrati. Hvor er det blevet af? I dag snakker vi om i imampakker, og stramninger i friskolelovgivningen, så det gøres muligt at interview muslimske børn om deres skolegang uden tilstedeværelse af forældre, lærere eller skoleleder. Regeringen arbejder i ramme alvor på at forbyde hadprædikanter indrejse i Danmark. Vi bekæmper radikalisering med udemokratiske midler, fordi angsten for de fremmede er helt ude af proportion. Har vi erstattet humanisme med protektionisme?

 • Anmeld

  Krishan Kumar

  Indvandren

  Indvandren
  Efterårsblade,
  Vi blæser med vinden
  i alle retninger.
  Blæstens slaver.
  Hvad er målet?
  Hvor er målet?
  Hvem styrer vores fremtid?
  Hvem ved?
  Ingen fortæller.
  Vi er knækkede grene.
  Rodløse.
  Hjemløse.
  Søger NIRVANA.
  Vores rødder en forsvundet.
  Vi er blevet til marionetdukker
  i værdikamp

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge

  I Tirana bor de tolerante muslimer

  De som kommer her er de mennesker som for 10 år siden jublede og dansede mens de satte ild til Dannebrog og smadrede den danske ambassade i Damaskus.

  Det var dengang de skulle vise humanisme men i stedet viste de umådeholden vrede over noget så perifert som nogle tegninger de fleste end ikke havde set.

  Så meget for den humanisme de folk fra Mellemøsten udviste indtil de skulle tigge om vores kristelige tilgivelse. En tilgivelse de ikke selv kender i deres religion

  De har end heller ikke erkendt deres fejltagelser efter de er blevet lukket ind hos os. De har medbragt deres afskyelige vaner som de påstår deres religion foreskriver dem.

  Nogle af deres religionsvenner i Tirana(Albanien) har fundet ud af hvordan man kan leve på vestlig vis som muslim. Det var vist værd at nærstudere.

 • Anmeld

  Monica Lendal Jørgensen

  Kære heste - krybben er jo ikke tom!

  Jeg er trist over den evindelige argumentation, der handler om, at flygtninge, der kommer til Danmark, er skyld i, at ældre og syge borgere ikke får en ordentlig behandling. Eller at de er skyld i, at der ikke er penge nok til Folkeskolen. Eller at der spares på kontanthjælpen.
  Sandheden er jo den, at Danmark ikke er et land i økonomisk krise. Vi står ikke over for uoverstigelige økonomiske udfordringer. Sandheden er den, at vi er et rigt land, hvor man igen kan tjene formuer ved at købe og sælge sin bolig - et land, hvor vi vælger at spare på velfærd og uddannelse for at få råd til flere skattelettelser - et land, hvor vi kun kan finde ud af at måle fremtidens succes i økonomisk vækst - Hvor mange luksuskrydstogter skal vi egentlig have råd til, før vi gider bekymre os om, at tusindvis drukner i Middelhavet?
  Sandheden er også den, at der i 90-erne kom masser af flygtninge til Danmark fra Balkan - og vi gik ikke statsbankerot af den grund.
  Vi kan godt lave en bedre skole, vi kan godt lave et bedre sygehustilbud, vi kan godt tage os bedre af ældre medborgere, vi kan godt ændre i kontanthjælp og dagpengesystem, vi kan god huse de hjemløse og vi kan også godt hjælpe de flygtninge, som kommer hertil.
  Når krybben er tom bides hestene - men krybben er ikke tom - vi bruger bare pengene til noget andet!

 • Anmeld

  merethe hansen

  trættekær trads

  Og hvad med de fremmede kulturers humanisme. De har selvfølgelig intet med deres egne kulturers befolkningseksplosioner m.m. at gøre.......stadig. Hvis man får tilstrækkelig mange børn, og ikke stabiliserer sin kultur m.m., så smides regninger deraf heroppe, så man kan fortsætte og sprede sin kultur, men også selv undgå at få flygtninge fra fremmede kulturkredse. Afrikanske diktatorer ligefrem bruger det som strategi, da disse sender penge i stor stil tilbage. Er det med i Trads beregning af ulandshjælp? Vi har en halv million immigranter: Hvis de sender en tudse i gennemsnit så et det sgu mange penge i ulandshjælp til de lande, som ikke vil organisere sig ordentligt m.m..
  Lars Aslan er begyndt at åbne diskussionen om andre landes selvansvar. Det er voksne mennesker i suveræne stater. Og hvem siger, at de skal springe flere århundreders udvikling over uden at tage ansvar og reformere....

 • Anmeld

  poul clausen

  kæmpe klovn ;

  Den Trads.... Fatter du ikke der er 6,5 milliard mennesker i nød i denne verden.
  og de foøger formerer sig med 80 millioner om året.
  tror du vi kan løse det , med du tæsker rundt i ????

 • Anmeld

  Merethe hansen

  fremmedfatique

  Får Trads penge for at skrive dette? Hvad om han donerede pengene. Har han hus eller andet? Sælg det, send pengene til ulandene, og få en lejlighed i socialt boligbyggeri. Og eventuelle børn i folkeskolen der. Har han bil? Sælg den, doner og tag bussen.
  I alle disse år har jeg ikke hørt om en eneste som har huset flygtninge, formentlig ej heller Trads. Walt the talk... er ikke noget den slags typer gør det af med.....nogensinde.

 • Anmeld

  merethe hansen

  træææææææææææææææææææææææææææææææææt

  1967-tillægsprotokollen

  Jo mere jeg tænker over det, jo mere giver et nyt singulært juridisk parti mening. Altså et parti som udelukkende vil afskaffe tillægsprotokollen fra 1967. Kunne foreslå 1000 pr år hentet i flygtningelejre.
  Partiet skal udelukkende koncentrere sig om det ene punkt, og undlade at stemme om alt andet, for at bryde det normale politiske spektrum. De lover vælgerne netop IKKE at stemme om noget som helst andet end dette ene punkt. Altså ikke engang daglig indvandrerpolitik. Vi snakker eksklusivt konventionsreformering. Systemerne er jo både i dybden og bredden sat op til, at det ikke er os selv der styrer noget som helst, tværtimod. I lyset af verdens befolkningstilvækster og sikkerhedssituationen m.m. er vi pressede, og risikerer magnetfænomener i stadigt større stil. Fordelen er også, at alle modtagesystemer kan fintunes til et allerede kendt tal.
  Det er -så at sige- mandater i banken for alle de andre partier. når de engang er møre nok til at læse situationen, og begynde at gøre noget ved de utidssvarende konventioner. Man kunne komme ind i en gænge, hvor man hver fjerde år melder sig ind eller ud af tillægsprotokollen, men det er sgu bedre end nu. Man får fire år til at trække vejret.

 • Anmeld

  Merethe hansen

  vi har taget vores tørn, tifold.

  man indførte globale konventioner for tidligt......man skulle have ventet 150år, og holdt sig til de regionale fra 1967.
  Hvis man kigger på en liste over verdens asyloptag er det tydeligt, at det er totalt skævt fordelt. Men også de med kæmpe befolkningstilvækst kan bruge denne som alibi for ikke at tage flygtninge fra fremmede kulturkredse.
  Og hvis man først er begyndt, som Vesteuropa, så kører diskussionen konstant, både indenfor Europa, og åbenbart udenfor om Europa, i modsætning til de lande som forpupper sig, fordi de aldrig rigtigt er startet såsom Japan. Vi har taget vores tørn, også i den grad, og er ikke ansvarlige for deres uansvarlighed.
  Og Trads undgår spørgsmålet, hvorvidt vores politik også sætter flygtningestrømmene i gang.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen

  Migranter.

  Jeg så, på internettet ,sidste efterår en video, som omhandlede de migranter, som ankom til banegården i Buda Pest (før grænselukningen), hvor de "stakler" tog de mad, og drikkevarer, som de fik tildelt ved ankomsten og kylede dem ned på perronen samt skinnelegemet fordi det ikke var godt nok for dem. Jeg kan fortælle at de madpakker samt vandflasker, som de fik trampede de på. Jo, de "arme stakler" viste så sandelig deres "taknemmelighed". Nej disse migranter skal simpelthen afvises på stedet. Vi forsømmer vore egne borgere, som har behov for hjælp, hvordan kan I så tro at vi skal få råd til at hjælpe resten af verden???!!!. Jeg synes at det først og fremmest gælder om at hjælpe vore egne, så kan vi se om der bliver råd til mere.

 • Anmeld

  Oluf Jensen

  Penge nok?

  Rasmus Trads lider af samme sløve opfattelsesevne som Zenia Stampe. Begge forstår lige dårligt, at det koster penge at hjælpe mere end det proportionel er rimeligt. At de forventer at Danmark fortsat går forrest, og når de beklager sig over at Danmark nu kun er anden-mest gavmild mod flygtvinge (kun overgået af tyskerne), så er det forventeligt. Ved at kalde sig selv humanister, medens de tager fra deres egne svageste, og giver til vildt fremmede der følger deres imamers påbud om at erobre de europæiske skønjomfruer, så afslører de at de mest er humanister når det drejer sig om fremmede. Omsorgen for veteraner, syge og ældre, kan ligge på et lille sted, når migranterne banker på dørene.

 • Anmeld

  hans preben pedersen

  En humanitær Dansk KATASTROFE !!!!!......

  Det værste er , at de partier der står bag , stadig har ca. samme tilslutning hos vælgerne !!!!........hp.

 • Anmeld

  merethe hansen

  kristofobi

  læste, at i Tyskland har 80procent kristne i asylcentrene været udsat for overgreb og chikane. Rude skrev, at 40000 overgreb fandt sted sidste år på kristne i asylcentrene. Og når overfaldsmændene så kommer ud har disse dertil en form for freefobi eller freedomfobia, vestfobi kunne det kaldes.

 • Anmeld

  merethe hansen

  ak ja

  og i dag skriver FAZ, at noget a la Køln er sket i Schlossgrabenfest in Darmstadt

 • Anmeld

  Kirsten Kjellerup

  Helt rigtigt, Trads.

  Hvor er det dog en modbydelig, selvfed og selvcentreret holdning, der viser sig i flertallet af kommentarerne her. Danmark er et rigt land. Der er råd til både skattelettelser, krigsførelse for milliarder og atter milliarder samt indkøb af unødvendige fly for endnu flere milliarder. Og så mener disse individer, at "vi" sandelig ikke har råd til at hjælpe mennesker i nød! Gu' har vi så! Der er råd til at hjælpe både danskere og flygtninge. Regeringen og dens manipulerede stemmekvæg vil bare ikke!

 • Anmeld

  merethe hansen

  naivlinger

  Boualem Sansals skriver i Welt, at Europa undervurderer problemerne ved islamisering. Han spår dystopisk, at løbet essentielt allerede er kørt, og på den led kan man jo give venstrehåndsarbejdet fra Trash Trads ret: det kan efterhånden være lige meget, da Trads typer allerede har skabt magnetfænomener, bl.a. via politisering af moral, og konglomerater af kortfabrikker.

 • Anmeld

  Peter Rasmussen

  Trads...lad Danmark gå under...

  Det er sørgeligt at læse en såkaldt politisk kommentator, der plæderer for at
  Danmark skal oversvømmes med muslimske flygtninge. Ifølge Danmarks Statistik, vil tredje verdens flygtninge/migranter udgøre et flertal i DK år 2050.
  Herefter vil vort land med sikkerhed gå en usikker fremtid i møde. Med 200.00 flere på overførselsindkomst vil sammenhængen i vort lille velfærdssamfund forsvinde.


 • Anmeld

  Steen Kærsgaard

  Misforstået humanisme!

  Hvis udvikingen fortsætter som det har gjort de sidste 20-30 år, så vil kommende generationer af danskere betale en så høj pris for indvandringen fra Mellemøsten/Afrika, at det absolut ikke kan kaldes humanisme at tage imod flere. Tværtimod er det kortsigtet og egoistisk at smadre fremtiden i Danmark for at vi selv kan føle os åh så humanistiske...de tossegode, naive, "venligboere" gør det onde ved Danmark og nutidens og ikke mindst fremtidens danskere.

 • Anmeld

  arne lund

  Nyt fejlskud fra Trads

  Humanismen forsvandt ikke da flygtningene kom hertil. Den forsvandt da neo-liberalisterne for alvor satte sig oven på flæsket. Dvs. omkring 1980 da Thatcher-Reagan-Kohl kom til. Siden dengang er det bare gået nedad og nedad - og bunden er ikke nået endnu.