Trads: Godt vi har Søren Pind

KLUMME: Justitsminister Søren Pind (V) viser ansvar. Han fastslår det, der burde være selvindlysende for liberale mennesker – nemlig at det er i modstrid med dette samfunds værdier at dømme folk alene ud fra den gruppe, de måtte tilhøre, skriver David Trads. 

Jeg har kunnet lide Søren Pind, siden vi først mødtes – engang i slutningen af 1980'erne på Toga Vinstue, det ikoniske kandestøberi for især aktive i ungdomspolitik. Dengang var han en stærk liberal forkæmper for det enkelte individs frihed – og det er han i den grad stadig.

Tag bare her i weekenden, hvor han – nu som Venstres justitsminister – gik i frontalangreb på den yderste højrefløj, som, han simpelthen mener, skader nationens sikkerhed, fordi den med dens ekstreme udtalelser skaber grobund for danske Breivik-typer:

”Nogle af de ting, som den yderste højrefløj vil have os til at gøre, fremelsker nogle af de her typer … Det der med at skelne på folks religion, synes jeg er meget vanskeligt. Men det mener Dansk Folkeparti jo så,” sagde han i et stort interview i Politiken.

”Det, der er meget vigtigt for mig, er, at vi som parti bekender os til nogle klare ting. Vi bekender os til det europæiske samarbejde. Til retsstaten. Til at internationalt samarbejde er vigtigt og til fordel for et lille land. Det gælder også konventioner. Der kan være nogle hjørner. Dem skal vi kigge på, så godt vi kan. Men det skal altid ske sammen med andre. Og så skal vi lade være med at stemple hele befolkningsgrupper i en stor pærevælling.”

Det kan simpelthen ikke siges bedre – og hvor er det godt, at vi har Søren Pind!

Nogle er overraskede og kalder hans udtalelser for opsigtsvækkende. Jeg er imidlertid ikke spor overrumplet – for det, som Pind her siger, er et ekko af, hvad han altid har sagt. Han er som bekendt opvokset på Bornholm under den kolde krig, og det har formet ham.

Den enkelte muslim er ikke problemet
Præcis lige som det ikke var russerne, som var problemet dengang, men derimod de autoritære, kommunistiske regimer, som knægtede de enkelte borgere, er det i dag ikke de enkelte muslimer, men derimod de hadefulde, islamistiske organisationer, som er problemet:

”For os i Venstre er det tid til at trække en grænse. Ja, vi er hårde. Ja, vi ønsker en benhård udlændingepolitik. Vi vil have et genkendeligt Danmark. Være benhårde i forhold til for eksempel kriminalitet. Men at gå ud i det med en endelig løsning og krig med islam, det er totalt uden for virkelighedens verden. Det er moralsk forkert. Det går altså ikke.”

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti – og manden, der bare her i sommer har krævet totalt stop for muslimsk indvandring og kaldt medlemmer af Ku Klux Klan for ’uskyldige’ – er smaskfornærmet. Til Jyllands-Posten kommer han med noget, der ligner en tilståelsessag:

”Det er direkte uforskammet og uværdigt af en minister i forhold til sit støtteparti, at han ikke står frem og siger: ’Det er ikke Dansk Folkeparti, jeg hentyder til’,” lyder det fra Espersen.

Pointen er jo, at Søren Pind er gået så langt, som han overhovedet kan. For hans kritik af højrefløjen er selvfølgelig langt hen ad vejen rettet mod Dansk Folkeparti, men selvsagt også mod de rabiate ’internet-krigere’, som dagligt spyr galde ud over samfundet.

”De har været med til at fremprovokere rabiate antimuslimske holdninger og kan i sidste ende være med til at udløse terror fra forstyrrede mennesker,” siger ministeren.

’De’, tror jeg, må her forstås som nogle af de kendte ansigter, som er ekstremt anti-muslimske:

Selvindlysende for liberale
Typer som Lars Hedegaard, Mikael Jalving og Pernille Vermund, alle sammen fra Nye Borgerlige. Eva Selsing, Daniel Carlsen, Katrine Winkel Holm, Mogens Camre, Morten Uhrskov og den slags fra internettets sorte skrivestuer. Men også folk med store poster i Dansk Folkeparti – som Espersen, Kenneth Kristensen Berth, Morten Messerschmidt.

”Det, der sker, er, at de her ting smitter … Det er en sygdom, der spreder sig,” fastslår Pind.

Justitsministeren, den øverste ansvarlige for nationens ro og orden, viser ansvar. Fastslår det, der burde være selvindlysende for liberale mennesker – nemlig at det er i modstrid med dette samfunds værdier at dømme folk alene ud fra den gruppe, de måtte tilhøre.

Vi er ikke, som han også har sagt, i krig med islam eller muslimer, men med terrorister.

Tak!
Pind lever i virkeligheden. Ikke i en fantasiverden, hvor den yderste højrefløj altid er. Han ved, som han ofte siger, at der bor 270.000 muslimer her i landet; at der er en akut flygtningekrise; og at samarbejde, respekt og, ja, faste værdier er den bedste løsning. Ikke den værste.

Til allersidst må jeg hellere undskylde over for Pind – for jeg ved godt, at ros fra min side næppe hjælper dig. Denne her gang er der bare ingen vej udenom – for du fortjener så meget ros for dette modige indspark. Tak!

---
David Trads har hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: LA’s skattepolitik er en gave til stenrige sponsorer Trads: LA’s skattepolitik er en gave til stenrige sponsorer Næste artikel Trads: Støtter man Trump, så støtter man racisme Trads: Støtter man Trump, så støtter man racisme