Trads: Hvem orker nu at være umulige Løkkes spindoktor?

KLUMME: Løkke er simpelthen tæt på umulig at arbejde for. Christian Hüttemeier er den fjerde toprådgiver, som har givet op på bare fire år, skriver David Trads. Han kommer også med et bud på, hvem Løkkes nye spindoktor bliver. 

Så gad Christian Hüttemeier, spindoktor for Lars Løkke Rasmussen (V), heller ikke mere – for efter blot halvandet år i jobbet og på vej ind i Statsministeriet sagde han i går op:

”Tiden er kommet til nye udfordringer og ikke mindst at prioritere min familie.”

Vi kan vel godt blive enige om, at det er et underligt tidspunkt at søge ’nye udfordringer’ på?

For en spindoktor er det selvsagt klimaks at få lov til at komme i Statsministeriet – og ja, for enhver journalist og rådgiver med den slags ambitioner er udsigten til at være så tæt på magten, tjene over en million kroner om året og være feteret af alle sine kolleger selvsagt en drøm.

Ud over at være det mest prestigefyldte, mens man har det, er det også en næsten sikker vej til succes efterfølgende. Tænk bare på Peter Mogensen, Michael Ulveman, Michael Kristiansen og Søs Marie Serup, som alle efter endt tjeneste i Statsministeriet er store succeser i den private rådgiververden.

Løkke er umulig
Så hvorfor pokker stopper Hüttemeier på et tidspunkt, hvor hans karriere topper?

Det er der, ifølge dem, jeg har talt med, i virkeligheden kun én årsag til:

Løkke er simpelthen tæt på umulig at arbejde for!

Hüttemeier er således den fjerde af Løkkes personlige rådgivere – populært kaldet spindoktorer – som har givet op på bare fire år:

I marts 2011 opsagde Michael Helbo, dengang pressechef i Statsministeriet, og Søs Marie Serup, daværende strategisk chef for Venstre, deres job. Serup endda med en offentlig erklæring om, at hun var ’uenig i de strategiske beslutninger, der bliver truffet.’

Mikael Børsting, som tog over som særlig rådgiver, holdt i knap tre år, inden han bemærkelsesværdigt sagde op – efter at han åbenlyst havde lagt afstand til Løkke under GGGI-sagen om førsteklasses-flybilletter til Asien.

Vildt temperament
Hüttemeier, der ikke engang nåede halvandet år i jobbet, er altså den fjerde toprådgiver, som kaster håndklædet. Indtil videre lyder det udramatisk – men det er det naturligvis ikke for en helt ny statsminister, som på den måde står uden sin strategiske højrehånd.

Fælles for Helbo, Serup, Børsting og Hüttemeier er det, at de har sagt op hurtigt; at de åbenlyst ofte havde det svært med deres chef; og at de på centrale tidspunkter har haft mere end svært ved at fastholde den loyalitet, som er tvingende nødvendig i jobbet.

Løkkes problem i forhold til at holde på centrale rådgiver er mangefacetteret, forklarer mine kilder:

Hans temperament, selv for en toppolitiker, er ofte meget vildt; han har rodet sig ud i svære personlige sager, hvor han har været tilbageholdende med at fortælle sine rådgivere alt; og så udviser han ofte manglende respekt over for dem, han arbejder tæt sammen med.

Det sidste er det værste for en toprådgiver – nemlig fornemmelsen af ikke at være den, der er tættest på, og som har formandens eller statsministerens øre, når det kommer til stykket. 

Lytter ikke til råd
Alt for ofte, fortæller folk, der har arbejdet helt tæt på Løkke, gider han ikke høre på de råd, som rådgiveren giver ham, men søger bag vedkommendes ryg råd fra alle mulige andre. Det underminerer spindoktorens autoritet - især selvsagt når det siver til pressen.

Blandt journalister på Christiansborg er alt dette velkendt – og det store spørgsmål er derfor nu, hvem i alverden, der orker at være Løkkes nye spindoktor? Ud over at han er notorisk svær at arbejde for, er der jo også risikoen for, at den smalle V-regering kun holder kort.

Hvem bliver afløseren?
Hvem kunne det være? Mit bud er, at statsministeren vil søge efter en erfaren politisk journalist eller rådgiver, der – i øvrigt ligesom de nyudnævnte ministre – fra første dag vil kunne operere på Christiansborg. Ingen nybegynder, men en med et solidt netværk.

Blandt de navne, jeg hører nævnt blandt Venstre-folk, er Mads Brandstrup, som er Børsens politiske redaktør; Martin Ruby, der var særlig rådgiver for Søren Pind, da han sidst var minister; og Anders Frandsen, som har været toprådgiver for Connie Hedegaard.

Ingen ved dog, hvem Løkke foretrækker – og slet ingen ved, om den, som statsministeren helst vil have, overhovedet vil takke ja til jobbet.

Ét ved vi dog – nemlig at jobbet som spindoktor for en statsminister for rigtigt mange journalister og rådgivere er lige så fristende som en ministerpost er for en politiker. Der er derfor mange, der lige nu sidder spændt og håber på et opkald …

---
David Trads skriver klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Forrige artikel Trads: Blå blok bør selvsagt vælge Pia K som formand Trads: Blå blok bør selvsagt vælge Pia K som formand Næste artikel Trads: Løkke er kommet flyvende fra start Trads: Løkke er kommet flyvende fra start
 • Anmeld

  BO

  BO

  Hvad med dig selv Trads, du har jo fyldt klumme på klumme. Kende rman LLR så ved man godt, hvad jobbet er, hans tro væbnere er jo også verfet ud til højre. For LLR gælder kun et, magten, og ham selv og hans egen selvforherligelse, som I jo har været med til at puste op.
  Når jeg ser hvad rod der allerede på to dage er fremkommet, og blokpolikken som er genopstået, så trækker jeg stikket mht. politk til han er fjernet igen.
  Vi bombes tilbage til nullernes værste tid. Godt jeg er så gammel som jeg er.

 • Anmeld

  Søren Hansen

  Tjener Løkke til ære!

  Kort før valget udråbte den erklærede socialdemokrat, David Trads, Lars Løkke som "dead man walking" i et pinligt angreb på JP.

  Nu fuldendes selvmlet, idet Trads forsøger at udlevere Løkke med denne tirade:

  "Alt for ofte, fortæller folk, der har arbejdet helt tæt på Løkke, gider han ikke høre på de råd, som rådgiveren giver ham, men søger bag vedkommendes ryg råd fra alle mulige andre. Det underminerer spindoktorens autoritet - især selvsagt når det siver til pressen."

  Med andre ord: VI skal være forargede over, at Løkke ikke lader sig styre af spindoktorer. Han orienterer sig langt bredere og træffer sine egne valg. Det kan kun blive godt!

  Men hvis jeg var en moderne spindoktor, der - ligesom Trads - betragter politik som en lukrativ leg, ville jeg da også langt hellere arbejde for en blank papegøje-type som Thorning, der kritikløst rabler de replikker af, hun har fået af sin spin-stab...

 • Anmeld

  Ulla Secher Thøgersen

  At stoppe er da logisk

  Er det ikke den logiske følge for enhver spindoktor at stoppe
  efter et katastrofalt valgresultat?
  Man kan jo spørge sig selv, hvad den logiske konsekvens eller er, set fra Lars Løkke Rasmussens side.

 • Anmeld

  Leo Jensen

  Tilfældet Løkke

  Det kan jo være, at det ikke er spindoktor, Hr, Rasmussen har mest brug for. Måske bare en almindelig doktor .. noget er der galt, siger man fra mange sider. Og så kunne han/hun måske også kigge på de Venstresympatisører, der kører på automatpilot.

 • Anmeld

  Den Positive

  Person jagt

  Nu må i sgu da snart ,lade Lars Løkke arbejde, det har jo ikke været andet end person jagt, det sidste halve år

 • Anmeld

  Søren Birk Nielsen

  Politikerlede

  For os som gemene vælgere kan det vise sig som et plus at høre og se en politiker der tør tænke selv og forfølge sine politiske mål- uden et håbløst filter af en spinn-doktor, der forsøger at sælge budskabet for sig på en måde "som folket forstår". Mere ærlighed, mere politik, mindre spinn. Tak

 • Anmeld

  BO

  BO

  Løkke har jo tidligere fravlagt rådgivere, mente han selv var klog nok, det har så ikke virket særlig godt. og de tmå være tilladt at kritisere makværk, når man møder det. Det vi ser p.t er politk når det er værst.

 • Anmeld

  John Rasmussen

  Kan du enig med dig selv TRADS

  En dag skriver at han er en tumpe, næste dag er han genial!!

  Kan du blive enig med dig selv ?

  Prøv at vende den 180 grader og gå dig selv efter ?

  Så er jeg sikker på du bliver hentet!!

  Og kørt af helvede til!!

 • Anmeld

  Peter Hansen

  Politik der vil noget

  Naturligvis må det være svært.
  I valgkampen var sloganet. Det skal kunne betale sig at arbejde. Løsningen var skattelettelser i bunden.
  Nu hedder det at der skal være råd til at nedsætte topskatte med 5%.

  I valgkampen lød det at man skulle nedsætte den kriminelle lavalder til 12 år med mulighed for at anvende det normale retssystem. Nu skal det lige undersøges.

  I valgkampen lød det var skræmmekampagne når man fortalte om konsekvenserne af nulvækst ikommunerne - og man fik endda alle V-borgmestre til at underskrive dette. Nu fortryder den ene borgmester efter den anden fordi der skal spares 1% årligt uden nogen form for graduering.

  Og listen står til at fortsætte. Ene og alene fordi Løkke har været villig til at sige hvad som helst før valget og nu er parat til at gøre hvad som helst blot han kan blive siddende som statsminister så der trods alt er en minimal mulighed for at han kan betale af på sin private gæld som får ham til at ligne en græker.

  Så fordi man blandt nogle i blå bloks vælgerkorps er parat til at leve med Løkkes personlighed fordi de aldrig er i kontakt med ham, så er det vel ikke det samme som af journalister som i forvejen har en god løn og karriere har lyst til at udsætte sig for hans luner. For 6-12 måneders ansættelse kan det ovenikøbet være en dyr fornøjelse.

 • Anmeld

  BO

  Intet nyt vedr LLR ˋs DNA

  Løkke er sådan og har altid været sådan, i amtet skandaler og kaos, han lagde bare sedler og det var frygteligt under ham, lyder det fra nu pensionerede emdarbejdere.
  I byrådet i Græsted, var han kendt for det samme. Så kom han i ministrier for at ende med ett abt valg igen, men i lommen på DF så kunne han besætte magten i.v bl.a gr. Søren Gades mange personlige stemmer.
  Men de te rjo V selv og de blå partier som inte tproblem har med at pege på en flosset kandidat. Og se på Italien med Berlusconi, eller nu DK med Løkke, hvis man har demokrati må man leve emd resultatet til et forhåbentlig snart nyt vil komme.
  At en PK skal være formand for FT får det til at vende sig i mange mennesker, tænk at vi er kommet dertil at en tuskhandel kan give en person med intolerente holdninger den post. Jeg er flov på LA vegne,
  og at DF er til salg for en formandspost mod en udvalgspost, politk når det er mest grimt.

 • Anmeld

  Jan Erik Torp

  Trads - hvorfor tage ham alvorligt?

  http://michael-hammers.dk/?p=97

 • Anmeld

  Erik Jensen

  De negative.

  Hvor er det dog herligt at læse alle de negative kommentarer om andre. I kan vel ødelægge selv den bedste solskinsdag for Jer selv, eller er "eddikepennen" livets salt for Jer?

 • Anmeld

  johannes nielsen

  til bo

  Helt enigfra en pensioneret murer ,godt man er 80 år .

 • Anmeld

  erik bøgh larsen

  plattenslager

  man kan kun sige en ting om lars lykke rasmussen,plattenslager uden hemninger,løgner og bedrager,på andres bekostning.
  at vammen od dansk folkeparti ikke ha rvæltet llr fra tronen som statsminister er en hån mod de vælgere der har stemt på dem,farvel tulle,bliv du bare ude for regeringen,du har det åbenbart bedre på sidelinien,end at tage ansvar.mvh fra vejle.