Kommentar af 
David Trads

Trads: Hvem orker nu at være umulige Løkkes spindoktor?

KLUMME: Løkke er simpelthen tæt på umulig at arbejde for. Christian Hüttemeier er den fjerde toprådgiver, som har givet op på bare fire år, skriver David Trads. Han kommer også med et bud på, hvem Løkkes nye spindoktor bliver. 

Lars Løkke Rasmussen og hans nu tidligere spindoktor Christian Hüttemeier. 
Lars Løkke Rasmussen og hans nu tidligere spindoktor Christian Hüttemeier. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så gad Christian Hüttemeier, spindoktor for Lars Løkke Rasmussen (V), heller ikke mere – for efter blot halvandet år i jobbet og på vej ind i Statsministeriet sagde han i går op:

”Tiden er kommet til nye udfordringer og ikke mindst at prioritere min familie.”

Vi kan vel godt blive enige om, at det er et underligt tidspunkt at søge ’nye udfordringer’ på?

For en spindoktor er det selvsagt klimaks at få lov til at komme i Statsministeriet – og ja, for enhver journalist og rådgiver med den slags ambitioner er udsigten til at være så tæt på magten, tjene over en million kroner om året og være feteret af alle sine kolleger selvsagt en drøm.

Alt for ofte, fortæller folk, der har arbejdet helt tæt på Løkke, gider han ikke høre på de råd, som rådgiveren giver ham, men søger bag vedkommendes ryg råd fra alle mulige andre. Det underminerer spindoktorens autoritet - især selvsagt når det siver til pressen.

David Trads

Ud over at være det mest prestigefyldte, mens man har det, er det også en næsten sikker vej til succes efterfølgende. Tænk bare på Peter Mogensen, Michael Ulveman, Michael Kristiansen og Søs Marie Serup, som alle efter endt tjeneste i Statsministeriet er store succeser i den private rådgiververden.

Løkke er umulig
Så hvorfor pokker stopper Hüttemeier på et tidspunkt, hvor hans karriere topper?

Det er der, ifølge dem, jeg har talt med, i virkeligheden kun én årsag til:

Løkke er simpelthen tæt på umulig at arbejde for!

Hüttemeier er således den fjerde af Løkkes personlige rådgivere – populært kaldet spindoktorer – som har givet op på bare fire år:

I marts 2011 opsagde Michael Helbo, dengang pressechef i Statsministeriet, og Søs Marie Serup, daværende strategisk chef for Venstre, deres job. Serup endda med en offentlig erklæring om, at hun var ’uenig i de strategiske beslutninger, der bliver truffet.’

Mikael Børsting, som tog over som særlig rådgiver, holdt i knap tre år, inden han bemærkelsesværdigt sagde op – efter at han åbenlyst havde lagt afstand til Løkke under GGGI-sagen om førsteklasses-flybilletter til Asien.

Vildt temperament
Hüttemeier, der ikke engang nåede halvandet år i jobbet, er altså den fjerde toprådgiver, som kaster håndklædet. Indtil videre lyder det udramatisk – men det er det naturligvis ikke for en helt ny statsminister, som på den måde står uden sin strategiske højrehånd.

Fælles for Helbo, Serup, Børsting og Hüttemeier er det, at de har sagt op hurtigt; at de åbenlyst ofte havde det svært med deres chef; og at de på centrale tidspunkter har haft mere end svært ved at fastholde den loyalitet, som er tvingende nødvendig i jobbet.

Løkkes problem i forhold til at holde på centrale rådgiver er mangefacetteret, forklarer mine kilder:

Hans temperament, selv for en toppolitiker, er ofte meget vildt; han har rodet sig ud i svære personlige sager, hvor han har været tilbageholdende med at fortælle sine rådgivere alt; og så udviser han ofte manglende respekt over for dem, han arbejder tæt sammen med.

Det sidste er det værste for en toprådgiver – nemlig fornemmelsen af ikke at være den, der er tættest på, og som har formandens eller statsministerens øre, når det kommer til stykket. 

Lytter ikke til råd
Alt for ofte, fortæller folk, der har arbejdet helt tæt på Løkke, gider han ikke høre på de råd, som rådgiveren giver ham, men søger bag vedkommendes ryg råd fra alle mulige andre. Det underminerer spindoktorens autoritet - især selvsagt når det siver til pressen.

Blandt journalister på Christiansborg er alt dette velkendt – og det store spørgsmål er derfor nu, hvem i alverden, der orker at være Løkkes nye spindoktor? Ud over at han er notorisk svær at arbejde for, er der jo også risikoen for, at den smalle V-regering kun holder kort.

Hvem bliver afløseren?
Hvem kunne det være? Mit bud er, at statsministeren vil søge efter en erfaren politisk journalist eller rådgiver, der – i øvrigt ligesom de nyudnævnte ministre – fra første dag vil kunne operere på Christiansborg. Ingen nybegynder, men en med et solidt netværk.

Blandt de navne, jeg hører nævnt blandt Venstre-folk, er Mads Brandstrup, som er Børsens politiske redaktør; Martin Ruby, der var særlig rådgiver for Søren Pind, da han sidst var minister; og Anders Frandsen, som har været toprådgiver for Connie Hedegaard.

Ingen ved dog, hvem Løkke foretrækker – og slet ingen ved, om den, som statsministeren helst vil have, overhovedet vil takke ja til jobbet.

Ét ved vi dog – nemlig at jobbet som spindoktor for en statsminister for rigtigt mange journalister og rådgivere er lige så fristende som en ministerpost er for en politiker. Der er derfor mange, der lige nu sidder spændt og håber på et opkald …

---
David Trads skriver klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00