Kommentar af 
David Trads

Trads: Hvis Trump vinder tv-duel, bliver han præsident

KLUMME: Alles øjne vil være rettet mod Clinton under præsidentvalgets tv-debat: Kan hun parere Trumps vulgariteter? Kan hun virke som den voksne over for den politiske voksen-baby? Vinder Trump debatten, bliver han nok præsident, mener David Trads. 

Foto: Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et Amerika, hvor vreden mod eliten er kolossal, er intet som før:

Derfor, kære venner, vurderer jeg lige nu, at Donald Trump står med de stærkeste kort på hånden i kampen om at blive Den Frie Verdens leder.

Trump, den 70-årige smagløse reality-tv-stjerne, grådige spekulant og fascistoide karikatur-politiker, er simpelthen kronjuvelen i det post-faktuelle samfund. Det meste af, hvad han siger, er noget sludder. Uhyggeligt meget er decideret løgn og latin.

Vanvid mod fornuft
Alligevel står han i målingerne side om side med Hillary Clinton, den måske mest kvalificerede præsidentkandidat nogensinde. Det er ingen erfaring mod al erfaring. Det er spradebassen mod dydsmønstret. Det er vanvid mod fornuft. Det er uansvarligt mod ansvarligt.

Den egenskab, som i et normalt valg ville være Hillarys største force – hendes enestående erfaring – er denne gang hendes største problem. Hun er simpelthen indbegrebet af den elite, som en så stor del af amerikanerne foragter. The establishment figure.

David Trads

Hvordan i alverden er vi kommet så langt?

Lad mig prøve at ’cut the crap’ – bøje budskabet i neon, råbe det ud i en megafon og befri det for forstyrrende nuancer:

Under Republikanernes primærvalg prøvede de andre kandidater at vinde på viden og på at virke ’præsidentielle.’ Det virkede ikke. Trump maste dem. 

David Trads

Halvdelen af amerikanerne føler ganske enkelt, at de er blevet sat af toget under de forløbne to-tre årtiers globalisering – for i takt med, at deres arbejdspladser er flyttet til udlandet, og de resterende job er taget af indvandrere, har de set de rigeste rage vulgært til sig.

Uligheden er slet og ret gået amok i USA. Tag bare det mest ekstreme eksempel: Den rigeste 0,1 procent af befolkningen stod i midten af 1980'erne for godt 3 procent af al indkomst, mens de i dag er tæt på 12 procent. De superrige, som de kaldes, er løbet fra alle andre.

The establishment figure
Hvem har haft størst indflydelse på den politiske kurs i selvsamme periode? Trump eller Hillary? Ja, det har Hillary naturligvis, idet hun har været førstedame i Det Hvide Hus, senator fra New York og udenrigsminister i alle disse år. Trump har stået udenfor.

Derfor er den egenskab, som i et normalt valg ville være Hillarys største force – hendes enestående erfaring – denne gang hendes største problem. Hun er simpelthen indbegrebet af den elite, som en så stor del af amerikanerne foragter. The establishment figure.

The selfmade man
Det, som burde være Trumps største svaghed – hans totale fravær af politisk erfaring – bliver af samme årsag hans største styrke. Han er indlysende symbolet, nærmest ikonet, på den opkomling, som amerikanerne altid elsker. The selfmade man.

Nu, hvor valget virkelig strammer til – Hillarys forspring i målingerne er så lille, at det reelt er ligegyldigt – bliver det ekstremt. Eller, som Joseph Kennedy, far til John F. og Bobby Kennedy, fastslog om de hårde kampe i politik: When the going gets tough, the tough get going.

Og det bliver det i den grad, når Trump og Hillary nu støder sammen for første gang i en direkte tv-duel. 90 minutters prime-time mandag aften (natten til tirsdag, dansk tid). Mere end 70 millioner vælgere ventes at kigge med – og den første ud af i alt tre tv-debatter kan afgøre alt:

De to er begge på vidt forskellige faconer fremragende debattører. Hillarys overblik, klarhed og viden er enestående. Trumps frækhed, one-liners og uortodokshed er unik. Hvilken af de to stilarter ender med at vinde debatten? Det tør jeg ikke gætte på.

Under Republikanernes primærvalg prøvede de andre kandidater at vinde på viden og på at virke ’præsidentielle.’ Det virkede ikke. Trump maste dem. Under Demokraternes primærvalg var det de suveræne debatpræstationer, som gav Hillary sejren over Bernie Sanders.

Kan Hillary parere Trumps vulgariteter?
Hvad sker der for eksempel under tv-debatten, hvis Trump direkte siger det her:

”Jeg er ked af at sige det, men Hillary har jo ikke helbredet til at være præsident! Hun faldt jo sammen forleden. Vi så det alle på tv.”

Eller hvis han siger:

”Jeg tror ikke på, at Hillary kan styre noget som helst. Hun kunne jo ikke engang styre sin mand, som havde affærer i Det Hvide Hus.”

Alles øjne vil i det hele taget være rettet mod Hillary under debatten: Kan hun parere Trumps vulgariteter? Kan hun virke som den voksne over for den politiske voksen-baby? Og, allervigtigst, udviser hun den mindste grad af fysisk svaghed?

Ét synes i hvert fald sikkert:

Hvis Trump vinder den første debat, ja, så bliver han nok præsident.

------
Hver lørdag frem til det amerikanske valg 8. november 2016 vil David Trads skrive klumme i Altinget om den amerikanske valgkamp. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00