Trads: Skarp Clinton drev Trump til en episk nedsmeltning

KLUMME: Det var en velforberedt Hillary Clinton, der med kølig kløgt gav Donald Trump det afgørende dødsstød i valgkampens sidste tv-duel, skriver David Trads. Vi så et angreb, der vil blive husket, mener han.

Jeg er dybt imponeret over, hvordan Hillary Clinton har knust Donald Trump i hver eneste af de tre afgørende tv-dueller. For det er hendes fortjeneste, at han er nedsmeltet foran et rekordstort amerikansk tv-publikum.

Tallene er ret entydige, så det er ikke bare min eller andres fornemmelse, men hårde fakta, der dokumenterer, hvor suverænt Hillary har klaret sig i debatterne.

Før den første debat førte hun i gennemsnittet af alle meningsmålinger med 1,5 procentpoint. Før den anden var forspringet øget til 5,6, og før den tredje til 7,1 procent.

Ingen kandidat har nogensinde – siden tv-debatterne begyndte i 1960 – fået så meget ud af at vinde debatterne. Normalt betyder det faktisk ikke noget særligt.

I de videnskabelige målinger, der laves umiddelbart efter debatterne, har man aldrig før målt så store sejre, som Hillary har fået. Ja, de er større end selv Barack Obamas i 2008. Ud over Obama er Hillary også den eneste, som er målt til sejre i alle tre debatter.

Succesen er ikke tilfældig
Mange hæfter sig ved, at Hillary står over for en historisk svag modkandidat, og det er der noget om, men de underkender, hvilken enestående stærk indsats, hun har leveret i de tre debatter.

Som Ezra Klein, den knivskarpe kommentator på VOX, trak det op forleden:

Hillary har fremstået forberedt, vidende, kompetent, skarp og køligt strategisk, mens Trump har været uforberedt, udisciplineret, nem at hidse op og helt uden strategisk retning.

"Trumps nedsmeltning var ikke noget tilfælde. Clinton-kampagnen har køligt analyseret hans svagheder og opsat fælder for at drage fordel af dem."

Hver af de tre debatter har haft samme forløb:

Hver gang er Trump begyndt fint, men i løbet af kort tid har Hillary formået at vække det værste i ham. En detalje, som Klein viderebringer, er, at hun konsekvent kalder Trump for Donald, hvilket han angiveligt føler sig krænket over. Hans machoisme bliver stødt.

Trumps stil fra primærvalget, hvor han som den brovtende alfahan nedgjorde de andre mænd – lavpunktet var diskussionen om hans lems størrelse – prellede komplet af på Hillary. I stedet er det lykkedes hende at dominere og styre debatterne totalt. Hun var overlegen.

Det afgørende angreb
I de sidste minutter af den sidste debat fik det Trump til desperat at udbryde "sådan en modbydelig kvinde" om hende. Kulminationen på hans ynkelige kollaps.

Men Trumps episke nedsmeltning blev indledt, da Hillary i det sidste minut af den første debat afleverede et angreb, der var så effektivt i sit indhold og så perfekt i sin timing, at det vil blive studeret af historikere som dette valgs måske mest afgørende tidspunkt:

Debattens moderator, Lester Holt, når lige at sige, at "vi er ved det sidste spørgsmål", da Hillary bryder ind:

Clinton: "Well, en ting. En ting, Lester."

Holt: "Meget hurtigt så, for vi er ved det sidste spørgsmål nu."

Clinton: "Du ved, han forsøgte at skifte emne fra (mit) udseende til udholdenhed. Men det er en mand, der har kaldt kvinder for grise, beskidte og hunde, og én, der har sagt, at graviditet er ubekvemt for arbejdsgivere, som har sagt…"

Trump: "Jeg har aldrig sagt det."

Clinton: "…at kvinder ikke fortjener ligeløn, med mindre de gør det lige så godt som mænd."

Trump: "Jeg har aldrig sagt det."

Clinton: "Og en af de værste ting, han har sagt, var om en kvinde i en skønhedskonkurrence. Han elsker skønhedskonkurrencer, støtter dem og hænger ud ved dem. Og han kaldte denne kvinde for ‘Miss Piggy’. Så kaldte han hende ‘Miss Housekeeping’ (rengøringskone), fordi hun var latina. Donald, hun har et navn."

Trump: "Hvor har du fundet dette? Hvor har du fundet dette?"

Hillary: "Hendes navn er Alicia Machado."

Trump: "Hvor har du fundet det?"

Clinton: "Og hun er blevet amerikansk statsborger, og du kan vædde på…"

Trump: "Nå, virkelig?"

Clinton: "….at hun vil stemme i November."

Den udveksling var dødsstødet til Trump. Herfra gik det kun ned ad bakke.

Hun har ændret spillet 
Først gik han amok midt om natten i en twitter-lavine af angreb på Alicia Machado. Det blev slemt, da han på en gammel videooptagelse pralede af, at han kunne tillade sig "tage kvinder i skridtet", fordi han var kendt. Endnu værre blev det, da forulempede kvinder stod frem.

Vælgerne forsvandt i hobetal. De havde fået nok.

Hillarys angreb er på niveau med nogle af de største øjeblikke i amerikanske tv-dueller, afleveret af eksempelvis mesteren Ronald Reagan. Det var simpelthen det, som man i USA kalder for en gamechanger.

De, der mener, at Trump er en let modstander, som enhver kunne besejre, tager fejl. Den republikanske elite anført af guvernører og senatorer fra store stater som Texas og Florida tabte massivt til ham. Der skulle en erfaren, kølig og strategisk klog kvinde til at mase ham.

---

Hver lørdag frem til det amerikanske valg 8. november 2016 vil David Trads skrive klumme i Altinget om den amerikanske valgkamp. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Villy Søvndal var en håbløs SF-formand Trads: Villy Søvndal var en håbløs SF-formand Næste artikel Trads: Selvfølgelig kan Messerschmidt komme tilbage Trads: Selvfølgelig kan Messerschmidt komme tilbage