Debat

Transparency: Henrik Sass Larsen tilbyder åbenhed på falske præmisser

DEBAT: Henrik Sass Larsen er nu at finde i debatten på Altinget, men han vil kun fortælle og ikke debattere. Hvis det er holdningen, bør han holde fast i doktrinen om, at tale er sølv, men tavshed er guld, skriver Jesper Olsen fra Transparency International.

Sass Larsens kommentarer lokker læserne ind på Altinget.dk på falske præmisser, skriver Jesper Olsen.
Sass Larsens kommentarer lokker læserne ind på Altinget.dk på falske præmisser, skriver Jesper Olsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Olsen
Ekstern lektor i offentlig ret, Formand for Transparency International Danmark

Henrik Sass Larsen har så sin debut som skribent mandag den 24. august. Mens han gerne tager imod pladsen på Altinget.dk, vil han derimod ikke stille op til interview.

Jesper Olsen
Ekstern lektor i offentlig ret, Formand for Transparency International Danmark

Større åbenhed i lobbyisme, det er en af de ting der står øverst på min ønskeliste som formand for Transparency International Danmark.

Derfor blev jeg faktisk glad, da direktøren for brancheforeningen for kapitalfonde Henrik Sass Larsen blev fast skribent på Altinget. Der er brug for, at brancheforeninger deltager i den offentlige debat.

Også om emner som ligger uden for deres primære agenda, for ingen branche er en ø. Alle sektorer påvirker samfundslivet. Og så giver det os, der ikke er målet for deres aktiviteter og som derfor ikke bliver inviteret på kaffe og hvid vand, mulighed for at læse og debattere med.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Jeg hører til dem, der mener, at lobbyisme er en god ting. Det er en del af demokratiet at enkeltpersoner, virksomheder og organisationer deltager aktivt i demokratiet, er med til at oplyse vores politikere og alle os andre. Og selvfølgelig også påvirke det i den retning, som de ønsker, og som gavner deres interesser. Det er der intet odiøst i, så længe der spilles med åbne kort.

Ikke en offentlig samtale
Henrik Sass Larsen har så sin debut som skribent mandag 24. august. Mens han gerne tager imod pladsen på Altinget.dk vil han derimod ikke stille op til interview. Det overrasker desværre ikke. Øv, så kender vi Sass Larsen igen.

Det der overrasker mig er, at Altinget har accepteret det i første omgang. Debat bør netop være en del af en demokratisk samtale. Men man har altså kun en samtale, hvis man ønsker at tale med nogen. Uddybe sine holdninger, svare på de spørgsmål som journalister stiller på læsernes vegne.

Hvis man ikke ønsker det, så må man takke nej til adgangen til de digitale debatspalter og i stedet, som man også kan på Altinget, købe sig til plads, hvor man ensidigt kan redegøre for sine synspunkter. Det ville være rene linjer, og så ved vi som læsere, hvad det er. Et partsindlæg, og hvem det er betalt af.

Det andet er at lokke os ind på Altinget.dk på falske præmisser. Med mindre – man altså stiller sig til rådighed som mikrofonholder. Det er ikke det, Altinget ellers er kendt for.

Fokus bør være på substans og nuancer
Man kan så stille et mere grundlæggende spørgsmål. Hvorfor ønsker Henrik Sass Larsen ikke at stille op. Det har han selv tidligere forklaret i forhold til hans dårlige oplevelser af pressen. Har han en pointe? Til det kan man jo have i hvert fald to tilgange.

’That’s the name of the game’, man må acceptere pressen som den er, hvis man ønsker at leve i et demokrati, der blandt andet bygger på principperne om frie medier. Og hvis man ikke kan lide lugten i det bageri, så må man jo holde sin mund.

Det er et synspunkt, jeg grundlæggende abonnerer på. Men jeg abonnerer også på det supplerende synspunkt - det er den anden tilgang - at vi jo godt kan kræve af medierne, at de arbejder med at finde en form, hvor der faktisk er mere fokus på substans og nuancer, og mindre på at skabe konflikter, skarpe vinkler, det personfikserede, fordi den økonomiske model i medierne er, at jo flere klik, jo flere annoncekroner.

Det forventer jeg da også, var de spørgsmål der stod på blokken hos Altingets journalist, da man ringede op. Det er i hvert fald det, jeg oplever, når det er mig, der er kilden.

Læs også

Åbenhed på falske præmisser
Altinget vil sikkert sige, at det ikke er brancheforeningen, men Henrik Sass Larsen som person, der er inviteret som skribent. Formelt korrekt. Men jeg ved også som formand for Transparency International Danmark, at så længe jeg har den kasket, så er det den, der er min adkomst til medierne.

Det kan godt være at jeg også er ’privat-Jesper’, men det kan jeg ikke forlange af andre, at de kan skelne imellem. Vi er dem, vi er, med alle de kasketter vi nu har.

Jeg er faktisk oprigtig nysgerrig på at høre, hvad Henrik Sass Larsen har at fortælle og dele af analyser og kommentarer. Jeg vil formentlig ikke være enig; men en person, der har haft den placering og indsigt i dansk politik, og nu er direktør for en brancheforening, der har stor betydning for det danske samfund og økonomi, er værd at lytte til – og ikke mindst have mulighed for at debattere med.

Men det kan vi ikke. Vi kan kun lytte og læse. Hvis det er holdningen, så vil jeg næsten hellere have at Henrik Sass Larsen holder fast i doktrinen om, at tale er sølv, men tavshed er guld.

Det andet er åbenhed på falske præmisser. Og også en smule dumt. For det giver alle os andre frit spil i motivfortolkning. Det er ikke i den gode offentlige debats interesse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

0:000:00