Trods sympati og støtte: Regeringen skyder forslag om øgede rammer for almene boliger i kommunerne ned

BOLIGER: Selvom Socialdemokratiet støtter idéen, afviser regeringen at støtte forslag om at give kommuner friere rammer til at kræve alment byggeri i lokalplanerne. Planlovsforliget står i vejen, forklarer minister. 

"Som en del af et forlig respekterer vi i regeringen naturligvis, hvis en samlet forligskreds ikke støtter et beslutningsforslag," lyder det fra erhvervsministeren. 
"Som en del af et forlig respekterer vi i regeringen naturligvis, hvis en samlet forligskreds ikke støtter et beslutningsforslag," lyder det fra erhvervsministeren. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Et politisk flertal ønsker at give kommunerne mulighed for at kræve mere alment byggeri i lokalplanerne.

Både SF, Radikale Venstre og regeringen bakkede således tirsdag op om Enhedslistens forslag om at lade kommunerne kræve hver tredje kvadratmeter i både nye og fortættede lokalplaner reserveret til almene boliger.

”Vi har ikke bare sympati, vi støtter sådan set op om målsætningen,” sagde den fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) under førstebehandlingen af forslagene fra Enhedslisten.  

Alligevel måtte ministeren tirsdag afvise at lægge socialdemokratiske stemmer til, når forslagene skal til afstemning.

Det er helt absurd. Ja, man har lavet nogle ændringer af planloven tidligere, men betyder det, at samtlige hjørner af planloven er låst for et nyt flertal? Det lyder helt urimeligt

Søren Egge Rasmussen (EL)
Boligordfører

Det skyldes, at begge forslag ifølge ministeren vil kræve en ændring af planloven.

Den er forligsbelagt, og begge tiltag kræver derfor opbakning fra samtlige partier bag den seneste revision af planloven fra 2016, der blev vedtaget med opbakning fra Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative. 

Det er der ikke, forklarede Dan Jørgensen.

"Som en del af et forlig respekterer vi i regeringen naturligvis, hvis en samlet forligskreds ikke støtter et beslutningsforslag,” sagde han. 

En udvidelse af reglerne
De to forslag fra Enhedslisten lyder, at kommunerne både i forbindelse med nye lokalplaner og fortætning af eksisterende lokalplaner skal have mulighed for at kræve 33 procent af boligmassen udlagt til alment boligbyggeri.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00