Trods virak: Fortsat bred politisk opbakning til Medicinrådet

PRIORITERING: Folketingets sundhedsordførere vil ikke stille nye krav til Medicinrådet, men vil følge regionernes justeringer nøje. Kun DF har forslag til ændringer.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), kan glæde sig over fortsat opbakning til Medicinrådet. Regionerne diskuterer i øjeblikket, om der skal ske ændringer i Rådet.
Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), kan glæde sig over fortsat opbakning til Medicinrådet. Regionerne diskuterer i øjeblikket, om der skal ske ændringer i Rådet.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Danske Regioner kan køre videre med Medicinrådet uden indblanding fra Folketinget. Det er meldingen fra en række sundhedsordførere oven på de sidste måneders debat om ændringer i Medicinrådet.

"Det er regionerne, der har kompetencen til at lave eventuelle justeringer, og der er behov for armslængde fra Folketinget," siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Peder Hvelplund (EL) er enig:

"Vi har jo givet Medicinrådet en dilemmafyldt opgave, og nu skal vi fra politisk hold give dem ro til at varetage den," siger han.

Jeg er mere bekymret for, at man er begyndt at lave sådan nogle mini-medicinråd ude i de enkelte regioner eller på det enkelte sygehus, sådan som vi blandt andet har set det i min egen region.

Martin Geertsen (V)
Sundhedsordfører

Heller ikke SF, Radikale eller Venstre har nogen planer om at gribe ind i regionernes styring af Medicinrådet. Det viser en rundringning til partiernes sundhedsordførere. 

Kun Dansk Folkeparti vil have ændringer. Liselott Blixt ønsker, at medicin til nye eller sjældne sygdomsområder skal undtages fra vurderinger i Medicinrådet.

"Jeg mener ikke, at Medicinrådet skal sidde og vurdere helt nye lægemidler til sygdomme, hvor der ikke er noget alternativ," siger hun.

Virakken om det syvende princip
Danske Regioner udgav i maj måned en evaluering af Medicinrådet. På baggrund af evalueringen fremlagde regionsformand Stephanie Lose (V) i september en række ændringsforslag.

Samtidig har flere aktører i kølvandet på evalueringen kritiseret regionerne for omgåelse af Folketingets syvende princip for prioritering af sygehusmedicin.

Dokumentation

Medicinrådet

Medicinrådet er et uafhængigt råd under Danske Regioner. Det har eksisteret siden 2017.

Rådet blev oprettet for at bekæmpe væksten i udgifter til dyr sygehusmedicin og samtidig sikre patienterne behandling af høj faglig kvalitet. Medicinrådet vurderer, om nye lægemidler og indikationsudvidelser kan anbefales som mulig standardbehandling og udarbejder fælles regionale behandlingsvejledninger.

Medicinrådet arbejder ud fra syv principper, vedtaget af alle Folketingets partier. Principperne skal indramme prioriteringerne inden for sygehusmedicin.

Danske Regioner offentliggjorde i maj den første evaluering af Medicinrådet. Regionerne arbejder på baggrund af evalueringen på justeringer af Medicinrådet. Disse justeringer skal diskuteres af Danske Regioners bestyrelse på et møde torsdag.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00