Troels Lund udskyder omstridt analyse af kontanthjælpsloftet

HJØRNESPARK: Analysen, der skulle vise effekterne af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, blev mod forventning ikke færdig inden udgangen af 2018.

Arbejdet med at belyse effekterne af kontanthjælpsreformen og 225-timersreglen trækker ud. Analysearbejdet har nemlig vist sig mere tidskrævende og teknisk vanskeligt end først antaget, lyder forklaringen fra Beskæftigelsesministeriet.

Derfor er analysen af, om kontanthjælpsreformen og 225-timersreglen får flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde, udsat til et endnu ikke fastsat tidspunkt, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

"Så snart analysen er færdig, vil jeg orientere udvalget om resultaterne," lyder meldingen fra beskæftigelsesministeren.

Den udmelding falder ikke i god jord hos Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, der tolker udsættelsen som et bevis på, at ministeriet ikke kan dokumentere effekten af tiltagene.

"Det er meget mærkeligt, at analysen ikke er kommet, når man tænker på, hvor skråsikker ministeren har været utallige gange, når han har udtalt sig om den klare jobeffekt af lavere ydelser," siger Finn Sørensen.

Metodiske udfordringer
Kontanthjælpsloftet blevet kritiseret for at presse flere familier ud i fattigdom, hvilket Socialdemokratiet har fremhævet som årsag til, at de vil afskaffe kontanthjælpsloftet i sin nuværende form. 

Da regeringen præsenterede den første udgave af effektanalysen, viste den, at 600 fuldtidspersoner var kommet i job på baggrund af de to tiltag. Men Beskæftigelsesministeriets analyse kom efterfølgende i heftig modvind, efter at Cepos samt økonomer og forskere kritiserede ministeriets regnemodeller. 

"Problemet var, at man brugte en gruppe, der ikke var ramt af reformen, til at booste reformeffekterne. Man brugte altså resultatet til at dække over en gruppe, man ikke havde undersøgt, og som man ikke kunne forvente reagerede i samme grad som dem, man havde undersøgt," siger forsker i Rockwool Fonden Anders Bruun Jonassen om forløbet dengang. 

Derfor iværksatte Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet i sommeren 2018 en ny analyse, der igen skulle kigge på effekterne af kontanthjælpsreformen og 225-timersreglen. Analysen forventede ministeriet at offentliggøre i efteråret 2018, men analysen lader vente på sig. 

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked, hvor du kan få Cepos’ og en professors bud på, hvilke konkrete udfordringer der kan besværliggøre analysearbejdet.

Forrige artikel SF: Ny kommission skal få danskerne til at spise klimavenligt SF: Ny kommission skal få danskerne til at spise klimavenligt Næste artikel Regeringen vil bruge ”en stor del” af sit økonomiske råderum på lokal velfærd Regeringen vil bruge ”en stor del” af sit økonomiske råderum på lokal velfærd
Kjærsgaards og Thulesens forhold er blevet anstrengt

Kjærsgaards og Thulesens forhold er blevet anstrengt

ANALYSE: Modsætningerne i DF handler mere om stil og magtpositioner end om politisk uenighed. I valgkampen har der været gensidig irritation mellem Kjærsgaard og Thulesen, men der er ikke tale om to politiske fløje over for hinanden.