Udsigt til stor udskiftning blandt forsvarsordfører

UDSKIFTNING: Tre ud af ni forsvarsordførere forlader Folketinget, to ordførere er i fare for ikke at blive genvalgt, og nogle ordførere kan meget vel vælge at søge andre græsgange.

SF's mangeårige folketingsmedlem, Holger K. Nielsen, genopstiller ikke ved valget den 5. juni og forlader dermed posten som partiets forsvarsordfører.
SF's mangeårige folketingsmedlem, Holger K. Nielsen, genopstiller ikke ved valget den 5. juni og forlader dermed posten som partiets forsvarsordfører.Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Interesseorganisationer, virksomheder og enkeltpersoner, der beskæftiger sig med dansk forsvarspolitik, kommer til at skulle lære nye navne på de relevante forsvarspolitikere. Adskillige af de nuværende ni forsvarsordførere kan nemlig være væk, når Folketinget samles igen efter det folketingsvalg, som skal afholdes på Grundlovsdag den 5. juni.

SF's nestor, Holger K. Nielsen, forlader politik helt, mens Liberal Alliances forsvarsordfører Villum Christensen fremover vil hellige sig kommunalpolitik. Alternativets Rasmus Nordqvist er sit partis spidskandidat til Europaparlamentsvalget, som afholdes den 26. maj. Da Alternativet ikke tillader dobbeltmandat, vil Nordqvist opgive sit folketingskandidatur, hvis han vælges til Europaparlamentet. Dermed vil tre ordførere være fortid på Christiansborg.

To andre forsvarsordførere skal sandsynligvis rubbe neglene ekstra meget for at sikre sig genvalg til Folketinget. Den ene er Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen, der er opstillet på Bornholm. Her har en meningsmåling vist, at det bornholmske mandat, som Peter Juel Jensen sidder på i dag, kan gå hen og gå til Enhedslisten eller Dansk Folkeparti. En anden meningsmåling har dog vist, at Venstres forsvarsordfører klarer frisag og opnår genvalg.

Den anden er Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen, der blev sit partis forsvarsordfører i efteråret sidste år. Han er opstillet i Sjællands Storkreds, hvor Dansk Folkeparti i dag har syv medlemmer valgt. Hvis partiets dårlige meningsmålinger ender med at holde stik på valgdagen, så kan det blive reduceret til fire eller fem medlemmer. Og så kommer Jeppe Jakobsen sandsynligvis til at slås om mandaterne med partifællerne Henrik Brodersen og Susanne Eilersen, der begge også sidder i forsvarsudvalget og er valgt i henholdsvis Sjællands Storkreds og Sydjyllands Storkreds. Partiets forventede tilbagegang kan også risikere at ramme Jan Erik Messmann, der også sidder i forsvarsudvalget for Dansk Folkeparti. 

Glad for
Selvom en forsvarsordfører genvælges, så er det langt fra sikkert, at vedkommende beholder ordførerposten. Måske vil han/hun gerne arbejde med andre politikområder i stedet. Måske skal en kabale falde på plads, hvilket kan betyde, at en partifælle får ordførerskabet. Eller måske skal ordføreren være eksempelvis minister eller gruppeformand.

De konservatives forsvarsordfører Naser Khader overtog ordførerskabet og posten som formand for forsvarsudvalget, da partifællen Rasmus Jarlov sidste år blev erhvervsminister. Hvis de konservative kommer i opposition efter næste valg, så kan det ikke udelukkes, at Jarlov vender tilbage til det forsvarsordførerskabet, som han helt tydeligt var glad for.

Hvis Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen får succes med sin ambition om at danne en smal S-regering, så kan partiets nuværende forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen meget vel gå hen at blive forsvarsminister. Så er partiet nødt til at finde en anden til at tage sig af forsvarsområdet. Det vil sandsynligvis også være tilfældet, hvis Henrik Dam Kristensen skal være partiets gruppeformand eller ligefrem formand for Folketinget. Han er i dag Socialdemokratiets repræsentant i Folketingets præsidium med titel af 1. næstformand. 

Eneste gengangere
Dermed kan Enhedslistens Eva Flyvholm og de radikales Martin Lidegaa,rd ende op med at blive de to eneste gengangere fra den nuværende kreds af ordførere, når Folketinget samles efter valget.

Endelig kan det ikke udelukkes, at partier, der i dag ikke er repræsenteret i Folketinget, får held til at få stemmer nok til at blive valgt. Dermed bliver kredsen af forsvarsordførere udvidet og endnu flere nye navne skal læres, og der skal hilses på og drikkes kaffe med endnu flere nye folketingsmedlemmer.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00