Udvalg klar med anbefalinger til at sænke luftforurening fra landbruget

LUFT: Regeringens ammoniakudvalg er klar med anbefalinger. Miljøministeren varsler politiske drøftelser.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er ikke ligefrem gået i lyntempo.

Men mandag kunne miljøminister Lea Wermelin (S) meddele, at et ekspertudvalg nu er kommet med sine anbefalinger til at reducere udledningen af ammoniak fra landbruget.

”Vi har sat et ambitiøst mål i Danmark, som regeringen er opsat på at nå, så jeg er glad for de konkrete forslag fra ekspertudvalget. Jeg vil nu drøfte forslagene med Folketingets partier, så vi kan gennemføre tiltag, der givere renere luft og bedre biodiversitet,” siger Lea Wermelin.

Udledning af ammoniak har længe været en hård nød at knække for Danmark, der i EU har forpligtet sig til at levere en reduktion på 24 procent i 2020 i forhold til 2005. Det har i årevis været en kendt sag, at det mål ikke bliver nået uden nye tiltag. Alligevel har hverken den tidligere eller nuværende regering gennemført initiativet, der reducerer udledningerne tilstrækkeligt. Tvært imod gennemførte blå blok landbrugspakken, der trak i den stik modsatte retning.

Jeg tror på, at vi med udvalgets rapport i hånden kan finde løsninger, der kan få udledningen ned og bringe Danmark i mål med ammoniak på kort tid.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

Ellemann satte penge af
I 2018 erkendte daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) problemet og satte omkring 160 millioner af til en indsats. Men først skulle et ekspertudvalg komme med anbefalingerne, lød det. 

{{toplink}}
Læs også

Og nu – i efteråret 2020 – kommer der så et bud fra et ekspertudvalg, som miljøminister Lea Wermelin ifølge pressemeddelelsen nedsatte i januar. Altinget har spurgt Miljø- og Fødevareministeriet om, hvad forskellen er på de to ekspertudvalg, og om de 160 millioner fra den blå regerings tid stadig er tiltænkt en ammoniakindsats. Men det var mandag ikke muligt at få et svar på de to spørgsmål.

Kan nå i mål på kort tid
Udvalget anbefaler blandt andet krav om hyppig udmugning hos mink og høns, frivillige aftaler om mindre råprotein i foder til slagtesvin og malkekvæg samt øget anvendelse af teltoverdækning af gyllebeholdere (læs hele rapporten her)

Ministeren meddeler, at regeringen vil tage de nye anbefalinger med i et ”kommende arbejde med at gøre landbruget grønnere og mere klimavenligt.”

0:000:00