Uenighed om magtforhold: Bliver Vestager i praksis EU's tech-dronning?

HIERARKI: Vestager er blevet udråbt som den helt store digitale chef i EU-regi, men flere peger på, at det i virkeligheden er Sylvie Goulard, der sidder på tech-tronen. EU-ekspert mener, magtfordelingen først vil vise sig, når kommissærerne tager arbejdshandskerne på.

På billedet er fra venstre udpeget næstformand i kommissionen Vera Jourova, kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen og nuværende konkurrencekommisær og kommende ledende næstformand Margrethe Vestager.
På billedet er fra venstre udpeget næstformand i kommissionen Vera Jourova, kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen og nuværende konkurrencekommisær og kommende ledende næstformand Margrethe Vestager.Foto: FRANCOIS LENOIR/ Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Efter offentliggørelsen af Margrethe Vestagers roller i den nye Europa-Kommission er hun af flere blevet udråbt til bossen af EU’s digitale område.  

Hun er nemlig både blevet ledende næstformand i Kommissionen med ansvar for ”digital omstilling” og beholder samtidig hendes nuværende stilling som konkurrencekommissær.

Men det er dog ikke alle, der er enige i omfanget af Vestagers magt på det digitale område.

Mediet Euractiv skriver i en artikel med overskriften: ”Vestager er den digitale chef af navn, men Sylvie Goulard er i praksis”, at Sylvie Goulard vil få en betydelig større indflydelse på digital politik end Margrethe Vestager.

Fakta
Disse opgaver har Margrethe Vestager på det digitale område:

  • Reglerne for ansvar og sikkerhed på digitale platforme og for digitale services og produkter skal opgraderes. I forbindelse med det arbejde skal Vestager også se på arbejdsvilkårene for dem, der beskæftiges af platformene.
  • Koordinere arbejdet med en digital skat med henblik på at finde en konsensus på internationalt plan inden udgangen af 2020. Ellers skal der foreslås en fair europæisk skat.
  • På konkurrenceområdet skal håndhævelse af konkurrenceregler styrkes i alle sektorerne med særlig fokus på flere afsløringer, hurtigere undersøgelser og bedre samarbejde mellem medlemslandene.

Disse opgaver har Sylvie Goulard på det digitale område:

  • Europas teknologiske suverænitet skal styrkes. En del af Sylvie Goulards opgave er derfor at investere i nye teknologier og at lave samlede standarder for 5G-netværk.
  • Arbejde mod en koordineret europæisk tilgang til kunstig intelligens og arbejdet med den nye 'Digital Services Act'.  
  • På sikkerhedsområdet skal hun fokusere på at opbygge et ægte indre marked for cybersikkerhed. Her skal hun lede arbejdet med at lave en samlet cyberenhed.    
  • Planen for digital uddannelse skal opdateres. Planen skal inkludere de værktøjer, det er nødvendigt at kunne for at leve og arbejde i den digitale tidsalder. 

Argumenterne skal ifølge Euractiv findes i det missionsbrev, som von der Leyen gav til Goulard, efter hun blev udnævnt til at være kommende kommissær for det indre marked, forsvar og rumfart.

Her er det blandt andet beskrevet, hvordan Goulard har ansvaret for at få defineret standarderne for 5G-netværk og nye teknologier. Derudover skal hun lede arbejdet med at udarbejde en EU-strategi for kunstig intelligens og implementere EU’s 'Digital Services Act'.

Fakta
Generaldirektoraterne kan have en betydning for kommissærens styrke, fordi de giver dem adgang til et embedsværk, der kan bidrage til deres arbejde i Kommissionen.

Sylvie Goulard råder over Generaldirektoratet for Forsvarsindustri og Rumfart, Generaldirektoratet for Det Indre Marked, Industri, Iværksætteri og SMV'er og Generaldirektoratet for Kommunikationsnet, Indhold og Teknologi. 

Margrethe Vestager råder over Generaldirektoratet for Konkurrence

”På trods af det faktum, at Vestagers portefølje er blevet placeret under det digitale område, er det stadig uklart, hvor meget indflydelse hun vil få på det digitale uden for områderne konkurrence og beskatning,” skriver Euractiv.

Hverdagen bestemmer
Men hvem der får mest magt, er endnu for tidligt at sige.

Sådan lyder vurderingen fra Peter Nedergaard, professor ved Institut for Statskundskab fra Københavns Universitet.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00