Ugens EU-podcast: Sådan skabte Murens fald det nye Europa – på godt og ondt

PARLAMENTET#80: Hvorfor kan man sige, at Berlinmurens fald var den egentlige afslutning på Anden Verdenskrig og starten på det EU, vi kender i dag? Podcasten tager dig med en tur til 30-års jubilæum i Berlin for at besøge Lykke Friis og få en forklaring.

Potsdamer Platz, Berlin, 11. november 1989.
Potsdamer Platz, Berlin, 11. november 1989.Foto: Gerard Malie/AFP/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Netop som det europæiske samarbejde har behov for at vise styrke, ulmer der nye stridigheder mellem øst og vest om både retsstaten, demokratiets friheder og fremtidens EU-budget.

Det kunne man høre på de taler, som Angela Merkel, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Donald Tusk og andre europæiske ledere holdt i den forgangne uge i anledning af 30-året for Berlinmurens fald.

I denne uges europæiske podcast har Altingets Thomas Lauritzen været i Berlin for at dykke ned i minderne om 9. november 1989 – og for at tale med Tysklands-eksperten Lykke Friis om, hvad det kom til at betyde for Europa anno 2019.

"Det udløste jo også nogle nye udfordringer, som gør, at nogle i dag måske er lidt skuffede og tænker, at det blev slet ikke så godt, som vi havde håbet på. Der skal man bare huske perspektivet: at det kunne være gået helt anderledes den nat i november 1989," siger Friis, der fra 1. december bliver ny direktør for Tænketanken Europa.

I ugens udsendelse kan du gå en tur på Unter den Linden med hende – mellem Brandenburger Tor og den russiske ambassade – for at høre, hvad der skete den nat, hvor Muren faldt.

Du kan også høre om, hvordan den begivenhed fulgt af Tysklands genforening i en vis forstand satte gang i både Maastricht-traktatens skabelse af Den Europæiske Union, euroen og senere EU's store udvidelse mod øst.

Var det kun godt, eller var det også skidt? Måske lagde Tysklands og Europas samling også kimen til nogle af de problemer, som Unionen har i dag?

Du kan samtidig møde nogle unge danskere, der sammen med organisationen Nyt Europa besøgte Berlin i sidste uge for at prøve kræfter med nogle af de her store spørgsmål.

Nogle af de unge fik i øvrigt en chance for at møde EU-Kommissionens kommende formand, Ursula von der Leyen, mens de besøgte den tyske hovedstad.

Hun har ellers rasende travlt med at få godkendt sit hold af nye kommissærer af Europa-Parlamentet, sådan så Margrethe Vestager og alle de andre kan komme i gang igen 1. december.

Vil det mon lykkes? Torsdag var tre nye kommissærkandidater fra henholdsvis Ungarn, Rumænien og Frankrig til høringer, fordi deres forgængere blev afvist af Europa-Parlamentets udvalg. 

Den kommende franske kommissær for det indre marked, Thierry Breton, fik grønt lys, og Rumæniens kommende transportkommissær, Adina-Ioana Vălean, blev også godkendt uden dog at have imponeret nogen med sin optræden. 

Derimod slap den ungarske kandidat til jobbet som kommissær for udvidelse og naboskabspolitik, Olivér Várhelyi, ikke igennem parlamentets test med det samme. Han skal nu svare skriftligt på spørgsmål om sin tilknytning til Ungarns leder, Viktor Orban.

Hør analysen af Ursula von der Leyens slutspurt i denne uges podcast.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00