Ugens Europa-podcast: Mød ambassadøren, der bliver Vestagers højre hånd i toppen af EU

PARLAMENTET#72: Den danske EU-repræsentation skal have ny chef, nu da Kim Jørgensen forlader ambassadørposten for at lede kabinettet for EU-Kommissionens danske næstformand. Hør Jørgensens tanker om skiftet i denne uges podcast, hvor Altinget også taler om bl.a. Brexit-tomrum, EU’s fremtidsbudget og handelsaftaler med Sydamerika.

Foto: Copyright: European Union

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

”Jeg vil ikke som europæisk leder acceptere, at hverken Kommissionen eller de 27 medlemslande skal tage ansvar for det rod, vi befinder os i.”

Sådan sagde Luxembourgs regeringsleder, Xavier Bettel, da han i mandags havde haft besøg af både kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

Bettel var tydeligvis vred, og han udtrykte utvivlsomt flere andre europæiske lederes frustration over, hvad de opfatter som et ’blame-game’ om Brexit.  Luxembourgeren endte med at holde pressemøde helt alene, fordi Johnson forlod stedet under buhråb fra demonstranter.

Endnu en gang bragte møderne mellem den britiske leder og EU’s topforhandlere ikke forhandlingerne nærmere en aftale, som kan træde i kraft ved Storbritanniens exit fra Den Europæiske Union natten mellem 31. oktober og 1. november.

”Var der et totalt gennembrud? Det vil jeg ikke sige,” lød indrømmelsen fra selv Johnson, der ellers gør meget for at give indtryk af, at han hele tiden er på kanten af en ny aftale med EU.

Samtidig tæller resten af Europa dagene til, hvad der risikerer at blive et brat og ukontrolleret Brexit, som også den danske regering i denne uge er begyndt at forberede sig endnu mere på.

”Brexit bliver en kæmpe udfordring, ligegyldig om der er en aftale eller ej. Vi lever af handelen med hinanden. Vi er hinandens naboer,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) under Dansk Industris topmøde i denne uge.

Hør om det hele i denne uges europæiske podcast, hvor værten Thomas Lauritzen gør status over ugen i Bruxelles og omegn sammen med Altingets konstituerede EU-redaktør, Emma Qvirin Holst, og journalist Freja Søgaard.

De tre behandler også ugens debatter under Europa-Parlamentets samling i Strasbourg, blandt andet om Europas kommende handelsaftale med nogle af Sydamerikas største økonomier.

Og så er det udsendelsen, hvor du kan møde manden bag ugens største danske person-nyhed i Bruxelles: Kim Jørgensen, der nu går fra at være Danmarks EU-ambassadør til at blive kabinetschef for næstformand Margrethe Vestager i den nye Kommission.

”Det første år bliver helt utrolig vigtigt for, hvordan den her Kommission kommer til at virke. Og det er derfor, det gælder om at komme hurtigt ud af starthullerne og få sikret max indflydelse i hele den måde, Kommissionen kommer til at virke på,” siger Jørgensen.

Hør det hele og mere til i denne uges Europa-podcast, programmet der opdaterer dig hyggeligt og smertefrit på de vigtigste informationer om Danmark og EU.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)









0:000:00